Ето какво става в тялото ви 10 часа след като си лакирате ноктите

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

nail-polish

Дори и най-съзнателните относно здравето си хора може да пропуснат да вземат предвид как лакът за нокти влияе на тялото им. Но наскоро проведено научно изследване откри, че много от най-популярните марки лак за нокти в Америка са много по-вредни, отколкото бихте предположили.

Какво показва изследването

Учените наскоро изследваха за признаци на химически токсини 24 жени, участващи в изследването им. Те откриха доказателства за наличието на токсини в тялото на всяка една от тези жени. Кой е източникът на тези химикали? Лакът за нокти.  Резултатите показват, че 100% от участничките показали признаци за наличие на трифенил фосфат само 10 часа след нанасянето на лак. Този вид категоричен резултат е забележителен, а също така и тревожен.

В последващо изследване, същите учени изследват 10 различни лака за нокти за трифенил фосфат и откриват химикала в 8 от тях. При два от тези лакове за нокти с  положителен резултат за наличието на химикала, той не бил посочен върху етикета. Това може да означава, че до 20% от лаковете за нокти, продавани в САЩ съдържат опасен химикал, който не е посочен като съставка.

Какво е трифенил фосфат?

Една от най-големите тревоги относно трифенил фосфата (или ТРНР) е че той е известен с това, че разрушава ендокринната система на човека – системата, която контролира всички наши хормони. Главният изследовател, д-р Хедър Стейпълтън изрази притесненията си, казвайки „Има нарастващи доказателства, които показват че ТРНР може би засяга регулирането на хормоните, метаболизма, репродуктивността и развитието”.

Това е особено вредно за малките момичета, които редовно използват лак за нокти, понеже здравословното хормонално развитие е изключително важна част от растежа им. Но, ТРНР представлява сериозен риск за здравето за всеки, който се излага на него. Той е също така е известен с това, че е:

 • Невротоксин (с последици за развитието)
 • Ендокринен токсин (трови ендокринната система)
 • Полов токсин (трови репродуктивната система)
 • Дразнител на кожата и алерген

nail-polish-2

Други заплахи за здравето съдържащи се в лаковете за нокти

 • Формалдехид. Формалдехидът е добре известен канцероген, който се разтваря във водата и във въздуха (познат ви е силния мирис на лака за нокти, нали?) Излагането на този химикал може също така да доведе до симптоми като дразнене в гърлото, астма и затруднено дишане. Хората с хронични заболявания са особено податливи на натравяне с формалдехид.
 • Толуен. Този химикал е известен с това, че спира развитието при децата (а учени откриха следи от него в кърма!) Освен това, той може да дразни кожата при излагане.
 • Дибутил фталат. Някои марки лак за нокти заменят ТРНР с този фталат, но той не е по-полезен за здравето ви. Всъщност, той води до същите рискове за здравето като токсините, разстройващи хормоните и репродуктивната система.

nail-polish-little-girl

Естествени алтернативи на лака за нокти

За щастие, има някои компании, които решиха да отвърнат на удара с откритите опасни съставки в лаковете за нокти. Съществуват редица страхотни естествени алтернативи, които не съдържат същите рискове за алергии, рак и разстройване на хормоните.

 

Ето някои от любимите ни възможности, които предлагат чудесен избор на чудесни цени!

 1. Honeybee Gardens – фирмата има линия от натурални лакове за нокти с голямо разнообразие от цветове. Те са всъщност на водна основа (така че се махат лесно с обичайния ви лакочистител) и не съдържат абсолютно никакви опасни химикали или канцерогени.
 2. Acquarella предлага избор от над 50+ цвята лак за нокти. Те всичките са на водна основа и не съдържат никакъв формалдехид, толуен, дибутил фталат, живак или пшенични продукти.
 3. SpaRitual е марка лакове за нокти, несъдържащо токсини, която освен това е напълно веган!
 4. Peacekeeper Cause-Metics също предлагат няколко лака с ярки цветове, които освен че не съдържат токсини, са наситени с арганово масло. Тази марка ви предоставя чудесен начин да поставите на ноктите си класически цвят, който поддържа ноктите ви увлажнени.

Маникюрът и педикюрът ви трябва да са забавен начин да изразявате себе си, а не заплаха за здравето ви, нито здравето на подрастващите ви деца. Но пък е лесно да преминете към здравословен лак за нокти без това да се отрази на протмонето ИЛИ на чувството ви за стил!

 

Източник:

http://healthycures.org/natural-nail-polish-alternatives

Снимки: thitruongthuoc.com; northdelawhere.happeningmag.com; healthycures.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *