Многото неочаквани ползи от пиенето на гореща вода

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

hot-water-lemon

Повечето хора знаят вече, че водата е особено важна за оцеляването ни. Ние всички вероятно също така сме чували лекари да казват, че пиенето на приблизително осем чаши вода на ден е идеално. Обаче, онова което повечето хора не знаят е, че топлата и горещата вода сами по себе си носят някои изключителни ползи, от които просто не можете да се възползвате когато пиете студена вода. Както сами ще се убедите, тази малка промяна ще внесе в живота ви неимоверни ползи за здравето.

Ето защо трябва да пием гореща вода:

Енергия

Без майтап – пиенето на гореща вода с лимон ще ви събуди и ще трансформира начина ви на мислене – вместо само да си повтаряте, „мисля, че мога”, вие наистина ще започвате деня си с тичане в парка или с упражнения и то с лекота, все едно сте на пружини. И тази енергия ще ви съпътства през целия ден.

Хидратиране на тялото

Пиенето на гореща вода с лимон сутрин на гладно ще ви накара да пиете повече вода и течности през целия ден. Много хора имат такова намерение, но все не успяват да го следват понеже са заети или просто забравят. Като започвате деня си с чаша гореща вода, това задейства всички процеси в тялото и ви подсеща да пиете вода през целия ден.

Отслабване

Горещата вода е чудесна за поддържането на здравословен метаболизъм, а вие това искате когато се опитвате да свалите няколко килограма. Най-добрият начин да го направите е като задействате метаболизма си рано сутрин с чаша гореща вода с лимон. Допълнителен бонус е че горещата вода ще помогне за разграждането на адипозната тъкан (наричана също телесни мазнини) в тялото ви. А пектинът в лимоните от своя страна помага за намаляването на силното желание за храна, така че редовното пиене на гореща или топла вода с лимон спомага отслабването.

Помага при запушени дихателни пътища

Пиенето на гореща вода е отличен естествен лек за настинки, кашлица и възпалено гърло. Тя разтваря флегмата и също така помага за премахването й от дихателните пътища. По този начин тя облекчава възпаленото гърло. Горещата вода помага и за отпушването на носа при хрема. Високото ниво на витамин C в лимоните стимулира имунната система. Ако се борите с настинка или с грип, пиенето на гореща/топла вода с лимон ще ги държи под контрол, та дори и ще ви пази от тях.

Елиминира менструални крампи

Горещата вода може да помогне и за облекчаването на менструалните крампи. Топлината на водата упражнява успокояващ и облекчаващ ефект върху стомашните мускули, което от своя страна може да помогне за излекуването на крампите и спазмите.

Детоксикация на тялото

Горещата вода фантастично помага за детоксикацията на тялото. Когато пиете гореща вода, температурата на тялото започва да се покачва, което води до изпотяване. Вие се нуждаете от това, защото този процес помага за изхвърлянето на токсините от тялото и за доброто му прочистване. За оптимални резултати, добавяйте малко изстискан лимон преди да изпиете чашата гореща вода. Това събужда процеса на храносмилане и тялото ви по-лесно изхвърля на нежеланите токсини.

Предпазва от преждевременно стареене

Има си причина да искате да прочиствате тялото си от токсините: те ви карат да стареете по-бързо. Също така, пиенето на гореща вода помага за възстановяването на кожните клетки, които повишават еластичността на кожата и които биват увреждани от свободните радикали. Резултатът е че кожа става по-гладка.

Предпазва от акне и пъпки

Ползите за кожата от пиенето на гореща вода просто се множат ли множат. Горещата вода прочиства тялото ви в дълбочина и елиминира основните причинители на свързаните с акнето инфекции.

Здрава и жизнена коса

Пиенето на гореща вода също така придава мекота и блясък на косата. Тя енергизира нервните окончания в корените на косата и ги активира. Това е полезно за възвръщането на естествената жизненост на косата и за поддържането й здрава.

Стимулира растежа на косата

Активирането на корените на косата носи и още една полза – растеж! Горещата вода насърчава редовната дейност в корените на косата и по този начин ускорява растежа й.

Предпазва от пърхот

Горещата вода поддържа скалпа хидратиран и помага в битката срещу сух скалп или пърхот. Все се обсъжда дали горещата вода от душа може да увреди косата, да я направи суха и слаба. Това несъмнено е вярно. Но от друга страна, пиенето на гореща вода поддържа скалпа хидратиран, което води до пълно или частично премахване на пърхота! Редовното пиене на гореща вода може в голяма степен да реши проблема с пърхота.

Подобрява кръвообръщението и стимулира здравето на нервната система

Друга важна полза от пиенето на гореща вода е че тя подобрява кръвообръщението, което е важно за добрата дейност на мускулите и нервите. Освен това, горещата вода поддържа нервната система здрава като разгражда мастните депозити около нея.

Горещата вода помага за поддържането на нормално кръвно налягане. Оттам, системата на кръвообръщението функционира по възможно най-добрия начин като индиректно поддържа нервна система динамична и в най-добра форма.

Храносмилане

Горещата вода е особено полезна за храносмилането. Изследвания показват, че пиенето на студена вода по време на или след хранене може да втвърди мазнините, съдържащи се в консумираните храни. Това може да доведе до мастни отлагания върху вътрешната стена на червата, които впоследствие да причинят рак на червата. Обаче, ако замените чашата студена вода с гореща, вие можете да избегнете този проблем. Освен това, горещата вода е полезна за храносмилането, а вие именно от това се нуждаете след всяко хранене. Така че непременно пийте по чаша гореща вода след всяко хранене.

Редовен стомах

И като стана на дума за храносмилането, горещата вода може да помогне като поддържа стомаха ви редовен, както и като прави целия процес на изхождането здравословен и безболезнен. Обезводняването може да доведе до хронични проблеми със запека. С натрупването на екскременти в червата, изхождането става по-бавно. Винаги се препоръчва да пиете чаша гореща или топла вода всяка сутрин на празен стомах. Това разгражда застоялите в хранопровода храни и улеснява гладкото им и по-малко болезнено преминаване през червата.

Чудесно настроение

И една последна, но доста съществена полза: Наред с останалите ползи за здравето от редовното пиене на гореща или топла вода с лимон е повишаването на настроението. Подобряващите настроението свойства на лимоните гарантират, че в деня ви няма да има стрес и тревоги!

Ето колко полезно е пиенето на гореща вода. Сега, след като вече знаете за всички тези ползи, ще бъде мъдро от ваша страна да включите горещата вода в ежедневието си!

Здрави всеки ден

 

Източници:

http://www.lifehack.org/articles/lifestyle/12-unexpected-benefits-drinking-hot-water.html

http://www.tiptoplifestyle.com/9-amazing-benefits-drinking-hot-water/

http://www.shemazing.net/the-benefits-of-drinking-warm-lemon-water/

http://thestir.cafemom.com/healthy_living/172974/tk_surprising_effects_drinking_hot

Снимка: food.detik.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *