Великолепната за здравето бентонитна глина, ползи и практически употреби

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bentinite-clay

Макар че в последно време бентонитната глина и другите лековити глини в голяма степен са забравени, те са се използвали през цялата история на човечеството от много култури заради хранителните вещества, съдържащи се в тях и за да помагат на тялото да се освобождава от токсини. Много животни инстинктивно започват да ядат пръст и глина, за да изхвърлят отрови от организма си или когато са болни или страдат.

В днешно време лековитите глини като бентонита отново придобиват популярност за вътрешна и външна детоксикация и то съвсем заслужено.

Какво е бентонитна глина?

Според сайта Mountain Rose Herbs:

Бентонитът, също наричан монтморилонит, е една от най-ефикасните и мощни лечебни глини. Бентонита може да се използва външно като лапа от глина, компрес от кал или във ваната, както и в рецепти за грижа за кожата. Бентонитът с добро качество трябва да е сив/кремав на цвят и всичко, което е близо до „чисто бяло” на цвят е подозрително. На пипане тази глина е много фина и мека и няма аромат и не оставя петна. Видът бентонит, предлаган от Mountain Rose Herbs е натриев бентонит.

Бентонитът е изграден от древна волканична пепел. Името идва от най-големите залежи на бентонит, намиращи се във Форт Бентън, Уайоминг.

Как действа бентонитът?

Бентонитът е уникална глина заради способността му да произвежда „електрически заряд” при навлажняване. При допир с течност, електрическите му компоненти се променят и той придобива способността да усвоява токсините. Бентонитът е известен със способността си да усвоява и премахва токсини, тежки метали, нечистотии и химикали.

Както обясняват от Mountain Rose Herbs:

Бентонитът е глина, която набъбва. Когато бъде смесена с вода, бентонитът бързо набъбва подобно на силно пореста гъба. Тази пореста субстанция привлича токсините в себе си чрез електрическо привличане и след като попаднат в нея, те биват хванати като в капан.

Бентонитът носи силен отрицателен заряд, който се свързва с положителния заряд на много от токсините. Когато влезе в допир с токсин, химикал или тежък метал, глината усвоява токсина и освобождава съдържащите се в него минерали за използване от тялото. Бентонитът също така помага с вливането на кислород в клетките понеже извлича излишния водород и позволява на клетките да го заменят с кислород.

Бентонитната глина е честа съставка в продукти за детоксикация и прочистване. Тя има алкализиращ ефект върху тялото и когато се приема правилно може да спомогне за балансирането на стомашните бактерии.

Аз лично съм виждала хора да извличат ползи от бентонита при:

 • Храносмилателни нарушения като киселинен рефлукс, запек, подуване на стомаха газове и т.н. (Каолиновата глина беше честа съставка в лекарства като Maalox и Rolaids години наред)
 • Решаването на проблеми с кожата и алергии
 • Улесняване осигуряването на минерали в тялото
 • Ускоряване възстановяването след повръшане и диария
 • Детоксикация
 • В препарати за орално здраве
 • Външно за всички видове кожни приблеми и за ускоряване на заздравяването

Лечебните глини като бентонит (съдържащ десетки – по-точно 71 – микроелементи) са с висока концентрация на минерали като силиций, калций, магнезий, натрий, желязо и калий.

Д-р Уестън А. Прайс, в книгата си “Nutrition and Physical Degeneration” (Хранене и физическа дегенерация) пише, че някои племена в Андите, Централна Африка и Австралия консумират лечебни глини по различни начини, най-често като носят топки сушена глина в торбите си и разтварят малки количества от глината при хранене, за да се предпазват от натравяне в случай на налични токсини.

Изследване, проведено в Аризонския държавен университет, откри че бентонитната глина е много ефикасна в убиването на трудната за лечение при хората метицилин-резистентна Staphylococcus ауреус (MRSA) бактерия, както и на салмонела, Е.коли и други. Обещаващото е че изследванията в тази област продължават и показват, че в зависимост от метода, по който глината убива инфекцията, може вече да не е възможно за MRSA или за другите бактерии да развиват резистентност спрямо нея, както те го правят спрямо антибиотиците!

Още мощни ползи за здравето от употребата на бентонитна глина:

–          Спомага отслабването

–          Пречиства черния дроб, дебелото черво и кожата

–          Балансира бактериите в храносмилателния тракт

–          Стимулира имунната система

–          Спомага усвояването на хранителните вещества

–          Реминерализира клетките и тъканите

–          Алкализира тялото (много важно при положение, че киселинността води до заболявания)

–          Предпазва тялото от радиация

Как да използваме бентонитната глина

Бентонитът (и другите лечебни глини) са стълбове в аптечката ми от домашно приготвени натурални лекове. Използвам ги вътрешно и външно върху себе си, съпруга ми и децата. Бентонитът е евтин натурален лек.

Важни забележки:

Не позволявайте на лечебните глини като бентонита да попадат в контакт с метални предмети, понеже това снижава ефикасността им. Аз смесвам бентонита с вода в стъклен буркан с пластмасова капачка като разтърсвам буркана добре или използвам пластмасова бъркалка.

Ако приемате глината вътрешно, това трябва да става поне един час преди хранене за най-добри резултати и след повече от 2 часа след пиенето на лекарства или хранителни добавки понеже тя може да намали тяхната ефикасност. Консултирайте се със своя лекар преди употреба ако имате здравословен проблем.

И така, как да използваме бентонит всеки ден:

 • Върху кожата: Външно нанасям паста от бентонит и вода върху всяко раздразнение или възпаление на кожата като кожни дефекти, ухапвания от насокоми, порязвания, сърбежи или изгаряния. Оставям пастата да изсъхне и я отмивам. Това е особено успокояващо при сърбеж при екзема, псориазис, варицела и други.
 • Лапа върху кожата при ухапвания/изгаряния /порязвания/ужилвания: При по-тежки проблеми правя лапа като нанасям дебел пласт глина върху кожата и след това слагам мокра марля или кърпа върху нея. Увивам мястото и оставям лапата да действа, като я сменям на всеки 2 часа.
 • Маска за лице: За гладка и здрава кожа правя паста от бентонит и вода и я нанасям върху лицето си като маска (подобна маска се използва в много спа центрове). Оставям я 20 минути и я отмивам. Обикновено си правя такава маска веднъж или два пъти на седмица.
 • Детоксикираща вана: Понякога добавям около 1/4 ч.ч. бентонит във ваната за релаксираща детоксикираща тялото вана, която също така прави кожата мека.
 • За орално здраве: Заради отличната й способност да извлича тежките метали и токсините, както и да предоставя минерали аз използвам бентонитна глина реминерализиращата паста за зъби, която правя. Бентонитната глина може дори да се използва самостоятелно за миенето на зъбите и тя няма вкус и е относително  рехава.
 • Вода за изплакване на устата за избелване и реминерализиране на зъбите: Освен използването й в пастата за зъби, използвам бентонита, смесен с вода като алкализираща и премахваща токсините вода за уста. Смесвам 1/2 ч.л. глина в 1/4 ч.ч. вода в малък буркан с пластмасова капачка и разбивам добре. След това плакна зъбите си с водата 1-2 минути и го повтарям до изразходването на цялата течност.
 • При мастит: Създадох лапа или маска от бентонитна глина и вода и я нанасям външно на мястото. Нанасям я при нужда на всеки час докато инфекцията изчезне. Пия я и вътрешно по време на инфекция заедно с витамин С и масло от ферментирал дроб от риба треска.
 • Като бебешка пудра: Бентонитът е много облекчаваща бебешка пудра при инфекция или подсичане. Може да се приготвя на глинена „маска” за ускорено оздравяване на мястото.
 • При сутрешно повръщане: Пиех по 1/2  ч.л. бентонит в чаша вода в началото на бременността за избягване на сутрешното гадене. Това ми помагаше с гаденето и ме караше да се чувствам по-добре. Първо се посъветвах с лекаря си и с акушерката си и те ме увериха че мога да го правя. Говорете с лекаря си преди да използвате бентонит по време на бременност.
 • За вътрешно прочистване: Пия по 1/2 до 1 ч.л. в повечето дни в чаша с вода. Смесвам ги в стъклен буркан с пластмасова капачка и разбивам докато се смесят добре. Това ми помага за подобряване на храносмилането и ми дава повече енергия. Откакто добавям това наред с желатин в храната си или като желатинова пудра всеки ден, забелязвам също че ноктите и косата му растат по-бързо. Внимавайте глината която ще приемате вътрешно да е с етикет, на който пише, че е безопасна за вътрешна употреба (За САЩ – Redmond Clay е добър избор).
 • За домашни любимци: Когато домашните любимци са болни, повръщат или са неразположени, можете да добавяте бентонит във водата им или да смесвате глината с вода и да капете в устата им с капкомер или спринцовка без иглата. В много случаи съм виждала как това помага на домашните любимци да се възстановят бързо от нещо, което иначе можеше да се превърне в сериозно заболяване.
 • Макар че не ми се е налагало лично да използвам бентоните поради тези причини, чела съм за случаи за използването на бентонит и други лечебни глини вътрешно за намаляване излагането на радиация, както и при алтернативно лечение на рак и на MRSA инфекции. Казва се също, че бентонитът много помага за премахването на паразити.

Кейти – Wellness Mama

И за повече информация за това как да пиете бентонитна глина и какво би могла тя да направи за здравето ви, тук предоставяме един коментар към горната статия, както следва:

Шийла, 6 декември 2014

„Използвам бентонитна глина от около 6 месеца. Смесвам около 8 супени лъжици в 1.8 литра чиста вода (64 унции). Наливам я в херметически затварящи се буркани, можете просто да ги оставите на кухненския плот. Изпивам половината вода – 900 мл (32 унции), разпределена в рамките на деня. (Да, не е най-приятното нещо). Пия също така пробиотици с високо качество по три пъти на ден.
ТРЯБВА да пиете много вода с глината, за да може тя да действа както трябва. В началото може да е трудно, така че започнете със 170-220 мл вода (6-8 унции) на ден и увеличавайте количеството постепенно. Ако пиете лекарства по рецепта, трябва да пиете глината два часа преди или два часа след приема им.
В началото холестеролът ми беше 350 (8.9), С реактивният ми протеин (CRP) беше 9. (Възпаление на сърцето). Към 29 ноември 2014 г. холестеролът ми е 200 (5.1) а нивото ми на CRP протеина е 2…

Глината НЕ лекува всичко… исках да прочистя тялото си от киселини. Четох много… бях пристрастена към захарта… и вредните храни… постепенно силното ми желание да ги ям изчезна… отслабнах с 5.4 кг (12 фунта). Също така, вече спрях ВСИЧКИ изписани ми с рецепта лекарства. НЕ казвам, че това е което и ВИЕ трябва да правите. Аз го направих за себе си поради всичките странични ефекти от лекарствата, които пиех. Много съм доволна от това как се чувствам… спя по-добре, вече не усещам телесна умора (бяха ми казали, че имам фибромиалгия), не, нямах фибромиалгия, имах прекомерна киселинност в тялото си от вредната храна… както и да е, тук просто отбелязвам какво направи бентонитната глина за мен…”

И после на 3 март 2015 година

„Да, все още пия по 6-8 супени лъжици в чиста вода всеки ден. Чувствам се отлично, отслабнах още 1.8 кг (4 фунта). Ходих на натуропат (лечителка) и тя ми направи кръвни изследвания. Каза ми, че не е виждала по-здрава кръв. Никаква кандида, никакво възпаление, никакъв рак. Нищо. Не пия НИКАКВИ лекарства с рецепта. Лекарят ми препоръча сканиране на сърцето понеже имаме анамнеза за атеросклероза в семейството. Майка ми и баба ми имаха атеросклероза. На 63 години съм. Нямам НИКАКВИ запушвания. Никакви!!! Резултатът ми беше нула… Преди две години пиех 8 лекарства. Просто казвам, че глината се оказа полезна за мен… Чудесна книга, която можете да прочетете е Unique Healing (Уникално лечение) от Дона Песин. Мисля, че програмата й е чудесна”.

Здрави всеки ден:

Този коментар го включваме, за да е по-ясно как може да се пие бентонитна глина и за информация за това какво е направила тази глина в конкретния случай. Всеки човек е различен. Бентонитната глина може и да не се окаже подходяща или лековита за вас. Винаги се съветвайте първо с лекаря си и с добри специалисти. Какво пък, употребата на бентонит може да ви помогне. При толкова много ползи за здравето, описани по-горе, разумно е да опитате.

Източник:

http://wellnessmama.com/5915/benefits-of-bentonite-clay/

Снимка:

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *