17 признака че тялото ви е твърде киселинно и 9 начина бързо да го алкализирате

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Киселинните тела са болни тела. Когато тялото е киселинно, то създава нежелана среда, в която болестите, бактериите  и гъбичките процъфтяват. Когато тялото е прекомерно киселинно, то извлича минерали от жизненоважните органи и от костите, за да неутрализира киселините и да се освобождава от тях. Заради това, минералните резерви на тялото от калций, натрий, калий и магнезий могат опасно да намалеят и да причинят увреждане, което да остане незабелязано с години, докато достигне нездравословни върхове, причиняващи ацидоза.

alkalosis_1

Повечето от нас консумираме образуващи киселини храни като млечни продукти, зърнени храни, меса и захар. Понеже тялото непрекъснато генерира киселинни шлаки от метаболизма, тези шлаки трябва да бъдат неутрализирани или изхвърляни по някакъв начин. За да неутрализираме постоянното генериране на киселинност, ние трябва да зареждаме тялото си с повече алкални храни.

Прочетете също: Най-мощните 27 алкални храни на планетата

Вземете предвид проблемите със здравето, причинени от лека ацидоза (лош pH баланс):

 • Възпалени, чувствителни венци, кариеси
 • Имунна недостатъчност
 • Ишиас, лумбаго, схванат врат
 • Респираторни проблеми, недостиг на въздух, кашляне
 • Гъбичен свръхрастеж
 • Ниска енергия и хронична умора
 • Сърдечно-съдово увреждане, включително свиване на кръвоносните съдове и снижаване на кислорода в тялото
 • Проблеми със сърцето, аритмия повишен пулс
 • Напълняване, затлъстяване и диабет
 • Инфекции на пикочния мехур и бъбреците
 • Ускорено увреждане от свободни радикали
 • Преждевременно стареене
 • Гадене, повръщане, диария
 • Остеопороза, слаби чупливи кости, фрактури на бедрената кост, шипове на костите  Главоболия, объркване, сънливост
 • Ставна болка, болезнени мускули и натрупване на млечна киселина
 • Алергии, акне

И да съпоставим признаците при ацидоза и алкалоза: 

Симптоми на ацидоза                                            Симптоми на алкалоза

(както са показани на снимката по-горе)

Централна нервна система                                 Централна нервна система

Главоболие                                                                        Объркване

Сънливост                                                                          Замаяност

Обърканост                                                                       Ступор

Загуба на съзнание                                                         Кома

Кома

Респираторна система                                          Периферна нервна система          

Недостиг на въздух                                                         Тремор на ръка

Кашлица                                                                            Скованост или мравучкане на част от                                                                                                           лицето, ръцете или стъпалата

Сърце

Аритмия

Повищен пулс

Мускулна система                                                  Мускулна система

Припадъци                                                                       Потрепване

Слабост                                                                              Продължителни спазми

Храносмилателна система                                Храносмилателна система

Гадене                                                                               Гадене

Повръщане                                                                     Повръщане

Диария

Тялото не регулира ли само pH-то си?

Да, то може да го прави, но трябва да си плати за това. Нормалното pH за всичките тъкани и течности в тялото, освен в стомаха, е алкалното pH. С изключение на кръвта, всички телесни системи имат широк pH обхват, отчасти, за да могат да се променят, за да поддържат pH-то на кръвта, което трябва да се поддържа в много тесните граници от 7.35 до 7.45. Например, ако организмът стане твърде киселинен, кръвта ще извлича формиращи алкалност елементи от системата на храносмилателните ензими на тънките черва. Това създава съвсем не оптимална среда за добро храносмилане. Така че, макар че тялото може само да коригира pH-то си, то го прави за сметка на други системи в тялото, което може да доведе до допълнителни здравословни проблеми.

Започнете с това да знаете какво е pH-то ви

Измерването на pH-то на тялото е важно, защото то позволява на човек да получи цифрова представа за нивото на киселинност в тялото си. Здравословната средна стойност на pH е между 6.75 и 7.25.

Оптималната стойност на pH-то е 7.36. Повече за измерването на pH можете да намерите тук Проверете киселинността на тялото си

Не можете да кажете дали храната е киселинна или алкална единствено по вкуса й

Например, много хора мислят, че лимоните са киселинни, и макар че те са класирани като киселинен плод, те са всъщност формираща алкалност храна. По време на процеса на храносмилане, киселините се окисляват във водороден двуокис и вода, следователно те не правят средата в организма киселинна, а напротив, алкална.

Калцият, желязото, магнезият, калият и натрият са най-важните алкализиращи минерали. Храните, които са с високо съдържание на тези минерали се считат за формиращи алкалност храни. Повечето храни съдържат, както вкиселяващи, така и алкализиращи минерали в себе си. Ако киселинните минерали са в по-голяма концентрация, тогава тази храна се счита за киселинна и обратното.

Тялото си има ограничения

Тялото е  ограничено що се отнася до това колко от киселинния дисбаланс то може да компенсира. Ето защо приемът на храна играе особено важна роля в поддържането на баланса киселинност-алкалност. Много заболявания и общото неразположение са в резултат на опита на тялото да пребалансира вътрешната си среда.

Общо казано, ако храната включва твърде много формиращи киселинност храни като големи количества месо, зърнени храни, млечни продукти, захари, тялото става по-киселинно. Ако ядете твърде много водещи до алкалност храни като зеленажи, плодове, морски водорасли, тялото може да стане твърде алкално. Ключът е в баланса.

Как реагира тялото ви на определени храни?

Важно е да осъзнаем че начинът, по който тялото реагира на различните храни, зависи от доминантния му органически тип. Ако доминантният ви тип е оксидативен, тогава плодовете и зеленчуците преместват тялото към по-киселинната страна, докато протеините карат тялото да е по-алкално. Ако обаче във вас е по-доминантна автономната нервна система, тогава протеините са причината тялото ви да става по-киселинно, а плодовете и зеленчуците, променят средата в тялото ви към по-алкална.

Как да подобрите алкалността на тялото си:

1. Редовно измервайте pH-то си

2. Пийте много вода (алкална вода, когато е възможно)

3. Премахнете вкиселяващите храни от диетата си

4. Заменете традиционния обяд с голяма зелена салата

5. Използвайте листа от маруля и листа швейцарско зеле колард вместо питки в правенето на сандвичи от типа на дюнера

6. Опитвайте се да не ядете готови храни

7. Елиминирайте газираните напитки, захарта и кафето. Заменете ги с билков чай, билково кафе и зелени напитки.

8. Заменете пресните млека с мляко от кокос или бадеми

9. Добавете зелени сокове или смутита към храната си

Важно е какво ядете

Подобряването на pH нивата може да изисква малко повече мисъл, но ще оцените ползите от усилията си когато започнете да се чувствате по-енергични и жизнени и когато цялостното ви здраве се подобри.

Вижте за какво още е полезна pH балансираната (80/20) храна тук

Сигурното е че онова което ядете има пряко въздействие върху цялостното ви здраве. Основателката на прочутия институт Hippocrates Health Institute Ан Уигмор съвсем в реда на нещата перифразира Хипократ така, „Храната, която ядете може или да е най-безопасната и мощна форма на лекарство или най-бавно действащата отрова”.

lemons-alkalosis

Прочетете още по темата:

Как да си правим алкална вода – алкалната напитка, която предпазва от рак

Източник:

http://healthycures.org/how-to-alkalize-your-body

Снимки: www.digopaul.com; sariafrilianti.blogspot.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *