Детоксикация преди настъпването на зимата

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

detox-IMG_2724Indiabowlflowers-340high

Хората често питат защо ни е необходима активната детоксикация. Те смята, че тялото само се справя с този процес посредством непрестанната дейност на черния дроб, бъбреците и другите отделителни органи и следователно не би следвало да имаме нужда от помощ.

Тези съмнения почиват върху солидна основа, теоретично. Обаче, големият брой химикали, тежки метали, радиоактивни частици и токсични съединения в днешния свят не са неща, с които човешкото тяло е свикнало, нито е развито, така че да се справя с тях. Ние се нуждаем от допълнително прочистване, за да оцелеем под химическата яростна атака на днешния ден.

Но по темата има още какво да се каже. Детоксикацията и ритуалите на прочистване са централна част от традиционната лечебна система от хиляди години – дълго преди пестицидите, замърсяването на въздуха и химически заразената питейна вода да са съществували.

В крайна сметка, най-наложителните причини за детоксикация се въртят около потенциалните последици от пренебрегването на този процес. Алергии, автоимунни заболявания, неврологични заболявания, деменция, диабет, рак и много други се свързват с токсините в околната среда.

Освен това, детоксикацията на тялото повишава жизнената енергия, подсилва имунитета, намалява хроничното възпаление и ни предоставя множество други ползи. Когато се прави през есента, леката програма за детоксикация може да подобри храносмилателното здраве, метаболизма, енергията и имунитета в подготвянето ни за студените зимни месеци и разбира се за сезона на настинките и грипа.

Започнете с диета

Не е трудно да се определят естествени, детоксикиращи тялото храни; те обикновено са онези с най-пищните цветове. Малини, сини боровинки, червено цвекло, зеленчуци с тъмно зелени листа и моркови – всички те са богати на антиоксиданти и на полифенолни съединения, мощни укрепващи здравето съединения, които са особено важни за всяка щателна детоксикация. Те са също така с високо съдържание на витамини, минерали и фибри, което е особено важно за здравословното действие на храносмилателната и отделителна системи.

Аз препоръчвам ферментирали храни, като кисело зеле, кимчи, кефир и други, които подсилват имунитета и помагат за прочистването на организма. Те съдържат много здравословни пробиотични бактерии, които също са особено важни за здравето на стомашно-чревния тракт, както и за имунитета, детоксикацията и други.

Запасете се с кръстоцветни зеленчуци: кейл, карфиол, броколи, зеле, рукула и т.н. В допълнение на това, че са заредени с хранителни вещества, те са и изключително мощни детоксикатори. Изследователи от Джонс Хопкинс откриха, че напитка, направена от кълнове на броколи помага за изхвърлянето на бензола и на другите замърсители на околната среда от тялото.

Красотата на детоксикиращите храни е в това, че те са така много, че е трудно човек да сбърка. Само ги яжте необработени и колкото се може по-пресни.

Ето частичен списък, който да ви помогне да започнете.

  • Ябълките съдържат много фибри и флавоноиди, които подсилват функцията на черния дроб, имунитета и реагирането на тялото при възпаление. Ябълките също така предоставят пектин, който е отличен за храносмилането.
  • Артишокът помага за детоксикацията като подсилва функцията на черния дроб, жлъчния мехур и бъбреците.
  • Червеното цвекло е богато на фибри, витамини, калций, магнезий и цинк. Също като артишока, и то е чудесно за черния дроб. Червеното цвекло помага на тялото да произвежда глутатион, мощен детоксикатор.
  • Лененото семе съдържа много фибри и омега-3 мастни киселини, които спомагат здравето на сърцето, както и детоксикацията.
  • Чесънът съдържа алицин, съединение, което помага на тялото да изхвърля токсините и има и антибактериални свойства.
  • Подправката куркума подсилва храносмилането и трaдиционно се използва за лечение на заболявания на черния дроб.
  • Морските зеленчуци са добре известни със способността си да изхвърлят тежките метали и радиоактивните изотопи. Те са също така богати на витамини и минерали.

Детоксикиращи хранителни добавки

Една от най-добрите хранителни добавки за детоксикация е модифицирания цитрусов пектин (MCP), който има силен афинитет към редица токсини, особено към тежките метали.

Пектинът е честа съставка на мармаладите и на други храни и е отличен за здравословното храносмилане, както посочихме по-горе. Обаче, понеже молекулите му са доста големи, пектинът не може да се усвоява през лигавицата на хранопровода, за да попада в кръвообръщението. MCP решава този проблем като ензиматично разгражда пектиновите молекули, прави ги много по-малки и налични в цялото тяло.

Това усвояване е особено важно при провеждането на детоксикация. MCP е известен със способността си да хелира тежките метали, включително живак, кадмий и олово. За да се постига това е особено важно той да попада в кръвотока. Клиничните изследвания потвърждават, че MCP премахва до 74 процента от тежките метали като олово, живак и арсен от кръвотока без да влияе на важните за тялото минерали.

Освен тежките метали, MCP също премахва проблемния протеин наречен галектин-3. В прекомерни количества, галектин-3 причинява възпаление и се свързва с различни заболявания, включително сърдечни заболявания и рак.

Друго растително съединение, което осигурява важна подкрепа при детоксикация е натриевия алгинат. Извличани от кафявите морски водорасли, алгинатите са полезни за изхвърлянето на радиоактивните изотопи, и бяха давани на жертви на аварията в Чернобил. Алгинатите също така вършат чудесна работа в премахването на тежките метали и остават в храносмилателния тракт, за да хващат токсините и да не им позволяват да бъдат отново абсорбирани в кръвотока – чест проблем при други методи на детоксикация.

Полезни са формулите за детоксикация, които комбинират MCP и алгинатите. Пектините и алгинатите формират натрупване на молекули, които формират джобове и хващат тежките метали и другите токсини. След като те бъдат хванати в тази молекулярна структура, тялото може лесно да ги изхвърли.

Много хора не се наемат да провеждат детоксикация, защото си предстявят, че това ще е трудно. Те може би смятат, че ще им се наложи да гладуват до смърт или да приготвят трудни за изпълнение рецепти, или да ядат само един вид храна със седмици. Но красотата на пълната детоксикация е че не се налага човек да прави което и да било от тези неща за да успее. Всъщност само с няколко незначителни промени в начина си на живот – повече плодове и зеленчуци, повишена хидратация упражнения и насочени хранителни добавки – е не само лесно да се прочисти тялото и да се подобри състоянието му, но това може да доведе и до по-голяма енергия, жизненост и цялостно здраве.

Д-р Айзък Илайъс

 

Източник:

http://easyhealthoptions.com/detox-winter/

Снимка: spicelines.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненето, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *