ВАЮ – Мудра на вятъра

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vayu-mudra

КОГА: Редовно изпълнявана, ваю мудра е ефикасна при така наречените ‘болести на вятъра’ и елиминира ревматизма, ставните болки, парализата, болките в коляното, радикулита, ишиаса, подаграта, отоците, тежест, тремор на ръцете, шията и главата. Премахва смъщения на кръвообръщението Облекчава болките във врата и гръбначния стълб. Символично, ‘ваю’ на санскрит означава въздух – ето защо именно тази мудра облекчава газовете / извежда въздуха от тялото и бързо осигурява облекчение при смущения в червата и при нарушение на ритъма на дишане.

Тази мудра е ефикасна и за лечението на болестта на Паркинсон и на артрит. При възрастните хора е добре да се изпълнява наред с апана мудра (виж в категория Мудри) и прана мудра всеки ден.

ЗАЩО: Ваю мудра се използва за облекчаване на повишена възбудимост. Тя дарява спокойствие и невъзмутимост. Чрез балансиране на енергиите на вятъра ( имайте предвид, че в организма се счита, че има над 50 вида „вятър“), ваю мудра подкрепя осъзнаването и стремежа към целостта на живота.

КАК: Възглавничките на показалците допират основата на палците, които леко ги притискат. Останалите пръсти са свободно изправени.

ДОЗИРОВКА: При остри случаи на гореизброените заболявания – до постигане на облекчение. Отчетливо подобряване настъпва само след няколко часа. При хронични случаи – 5 пъти дневно по 15 минути, в комбинация с Прана мудра, до трайно подобрение. Редовното практикуване на ваю мудра за по половин час на ден в продължение на поне два месеца е ефикасно средство за излекуването на събирането на газове в стомаха (метеоризъм) и на чувството за подуване на корема.

Източник: http://bg.convdocs.org/docs/index-96628.html

Снимка: www.thehealthage.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *