Как да се излекуваме от лупус в 5 стъпки

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

lupus

Системният лупус еритематозус е автоимунно заболяване, което може да засегне множество органи на тялото. От това понякога застрашаващо живота заболяване страдат  някъде отколо 5 милиона души в света и то поразява кожата, ставите, вътрешните органи и нервната система.

Като другите автоимунни заболявания, лупусът се появява когато тялото ни се опитва да се защитава от нещо потенциално опасно като алерген, токсин или инфекция или дори храна, но не успява точно да направи разграничение между нападателя от тялото на засегнатия човек. Имунната система е много прецизна система за предпазване на тялото и това я кара да идентифицира всички чужди субстанции, с които тялото влиза в контакт. Ако имунната ви система счете нещо за опасно, тя ще произведе антитела за да отблъсне вредните узурпатори.

При лупуса, както и при всички автоимунни заболявания, този процес се проваля. Като взима собствените ви тъкани за чужди субстанции, тялото ви обръща тези антитела срещу себе си, всявайки хаос в и унищожавайки органите ви.

Повечето автоимунни заболявания засягат една конкретна система, например, при ревматоиден артрит това са ставите, а при множествена склероза – мозъка и гръбначния стълб. Лупусът, от друга страна, засяга повече от една система в тялото едновременно. Във всеки случай, всички автоимунни заболявания са сходни в това, че представляват имуннен отговор, причинен от системно възпаление, което кара тялото да атакува само себе си.

Признаци и симптоми на лупус

Симптомите на лупус варират от леки до тежки и дори до застрашаващи живота. Това е поредното заболяване с прозвището „Великия имитатор” (наред с лаймската болест) – лупусът имитира други заболявания заради свързаността си с множество органи в тялото и е факт, че симптомите често се появяват и изчезват или напълно се променят.

Най-често срещаните симптоми на лупус са:

 • Главоболия
 • Умора
 • Висока температура
 • Болки в и отичане на ставите
 • Обрив с формата на пеперуда през носа и бузите
 • Косопад
 • Анемия
 • Ранички в носа и устата
 • Едема (задържане на вода) в дланите, стъпалата и лицето
 • Чувствителност към светлина (особено слънчева)
 • Болест на Рейно (крайниците побеляват или посиняват при излагане на студ)

Как се диагнозира лупуса?

Лупуса не се диагнозира лесно, защото проявленията му са като на толкова много други заболявания. Обикновено, лекарят преглежда картона ви и анамнезата на семейството ви и търси признаци за системно възпаление. След като лупусът засяга вътрешните и външните органи, лекарят всъщност ще разчита на следене, както и на лабораторни тестове, за да постави диагноза лупус. За лупус няма и един единствен тест–обикновено, много различни критерии трябва да се вземат предвид едновременно, така че поставянето на диагноза може да отнеме години.

Конвенционално лечение на лупус

Конвенционалната медицина се фокусира върху контролирането на симптомите на лупус, а не на намирането на основната причина за тях. Поради тази причина, лечението се основава единствено на лекарства. Първата линия на лечение на лупус е предписването на лекарства за конкретни симптоми като диуретици при задържането на течности или аспирин за болка. След това лекарят обикновено предписва кортикостероиди като преднизон, който има редица различни неприятни и опасни странични ефекти. Дългосрочна терапия с преднизон може да доведе до загуба на мускулна маса и остеопороза и тези странични ефекти изискват допълнително наблюдение и лекарства. Ако стероидите спрат да контролират симптомите, тогава биват предписвани множество други сериозни лекове, които или модулират или потискат имунната система като цяло. Plaquenil и belimumab (Benlysta) са някои от използваните лекарства и те имат много сериозни странични ефекти, включващи косопад, заболявания на кръвта и повишена податливост на инфекции.

Конвенционалната медицина не гледа на тялото като на едно цяло, а вместо това го възприема като изолирани системи (органи) с лекар за всяка една от тях. Обикновено, пациентите с лупус са под грижите на ревматолог и на лекар специализирал в областта, в която са изпитваните симптоми, например, нефролог за бъбреците и дерматолог за кожата.

Но системите в тялото всъщност не са отделени една от друга. Функционалната медицина следи за здравето на цялото тяло на база на факта, че здравето на една ситема засяга функционирането на другите. Функционалната медицина се стреми да достигне до истинската причина за заболяването.

5 основни причини за лупус

Ако подозирате, че страдате от лупус, препоръчвам ви да подходите към болестта си съобразно функционалната мадицина и да намерите основната причина защо имунната ви система излиза извън контрол и атакува собствените си тъкани. Следват най-важните пет.

Непоносимост на глутен:

Глутенът се свързва с повече от 55 заболявания и често се нарича „изкусно сменящия маските си протеин”. Причината за това е, че повечето от симптомите за непоносимост на глутен не са от храносмилателно естество, а по-скоро неврологични като болка, влошена познавателна функция, нарушения на съня, поведенчески проблеми, умора и депресия.

Пропускливи черва:

За да усвоява хранителни вещества стомашно-чревният тракт е донякъде пропусклив на много дребни молекули. Много неща, включително глутен, инфекции, лекарства и стрес, могат да увредят стомаха и червата, позволявайки на токсини, микроби и частици несмляна храна – наред  с други неща – да навлизат направо в кръвотока. Пропускливите черва са вратата за тези инфекции, токсини и храни като глутена, през която те преминават и започват да причиняват системно възпаление, което води до автоимуните. Трябва да излекувате стомаха и червата си преди да можете да оздравеете.

Токсини:

Токсичните плесени (микотоксините) и тежките метали като живака са двата основни токсина, които откривам при хората с автоимунни заболявания. Микотоксините са много токсични субстанции, произвеждани от токсични плесени. Само около 25% от населението носи ген на податливост на действието на микотоксините. Конвенционалните изследвания за плесени в околната среда изследват единствено за нивата на спори на мухъл и не изследват за микотоксини. Аз използвам тест за микотоксини в урината в клиниката си, за да определям дали пациентът е изложен на токсични плесени.

Живакът е токсичен за тялото и може да е част от мозайката при хора с лупус и други хронични заболявания като синдром на хроничната умора, други автоимунни заболявания, неврологични заболявания и рак. Ето защо, аз препоръчвам предварително и последващо изследване на урината за тежки метали с използването DMPS (2,3-Dimercapto-1-propanesulfonic acid). Също така, препоръчвам на пациентите си да открият вещ зъболекар, който да извади техните съдържащи живак амалгамни пломби.

Инфекции и стрес

Учените от години подозират, че вероятно инфекциите от бактерии, вируси и други токсини трябва да се винят за развиването на заболявания като лупус. И макар че те още не успяват да открият един единствен виновник, те все пак намериха силна свръзаност с редица бактерии и вируси. Вирусът Епщайн-Бар (EBV) доказано задейства лупус при някои хора.

Нивата на свързаните със стреса заболявания се покачват, а както емоционалният, така и физическият стрес е доказано, че причиняват и засилват автоимунните заболявания. Стресът разрушава много различни видове на имунната функция посредством няколко отделни пътеки. Стресът е отговор на тялото към опасност – рана, нараняване или инфекция. Острият стрес задейства имунната система, за да ни помогне да се справим с непосредствените кризи и след това след елиминирането на опасността, я успокоява. От друга страна, хроничният стрес (видът на който сме изложени в днешните ден и епоха) води до дългосрочно възпаление, което никога не отшумява наистина, причинявайки автоимунни заболявания. След като вече има автоимунен отговор, непосредственият стрес само го обостря.

Подходът на д-р Майер към лупус

1. Спрете да ядете глутен, зърнени и бобови храни

Аз препоръчвам на всичките си пациенти да премахнат глутена от храната си, защото той е възпалителна храна. На пациентите си с автоимунни заболявания като лупус аз силно препоръчвам също така да не ядат зърнени и бобови храни. Тези храни съдържат протеини, познати като лектини, които действат като естествени, предпазващи ги от нашественици пестициди при тези култури, които всяват хаос в лигавицата на стомаха и червата ви. Променянето на режима на хранене е първата стъпка към оздравяването.

2. Излекувайте стомаха и червата

Излекуването на стомаха и червата е от особено важно значение за оздравяването ви, както вече споменах. Открийте повече за това в статията ми 10 признака за автоимунно заболяване и как да го излекуваме.

Още по темата ще откриете в статиите:

Обичай червата си, лекувай червата си, излекувай се

10 стратегии за излекуване на автоимунно заболяване

3. Открийте и лекувайте инфекциите

Помолете лекаря си да ви изследва за инфекции като херпес симплекс вирус (HSV) и Епщайн-Бар вирус (EBV). Монолауринът от кокосовото масло може да е много ефикасно лечение, както за HSV така и за EBV. Лизинът и богатата на лизин храна също са ефикасни за лечението на HSV инфекциите.

4. Направете си изследване за тежки метали и микотоксини

Ние сме изложени на тежки метали по редица различни начини: амалгамните пломби, консумацията на риба и околната среда. Аз препоръчвам изследване на гена MTHFR (генът, даващ инструкции за производството на ензим, наречен метилентетрахидрофолат редуктаза) и провеждане на  DMPS хелаторен тест с помощта на лекар, упражняващ функционална медицина, за да определите дали живак или друг тежък метал не е/са проблем във вашия случай. Намерете лаборатория, която да ви изследва, ако сте изложени на микотоксини.

Прочетете още по темата: Жена се излекува от множествена склероза, астма и мигрена без лекарства

5. Контролирайте стреса и укрепвайте имунната си система

Препоръчвам на всички свои пациенти да поставят като главен приоритет намаляването на стреса. Погрижите се за себе си като възприемете някои облекчаващи стреса стратегии като упражнения, медитация и изкуство. Ако имате проблем с отпускането, опитайте час по йога или медитация. Наблегнете на правилното дишане (вижте как в статията  Невероятно лесен трик алкализира pH баланса в тялото). Аз използвам уред за отчитане ритъма на сърцето, наречен InnerBalance, той не направлява да дишам съобразно пулса. Дори и посядането за пет минути в тишина с чаша ароматен билков чай (без кофеинов, разбира се!) прави чудеса за надбъбречната жлеза.

Заделяйте време за почивка и живейте в настоящия миг; опитвайте се да не се притеснявате какво би могло да предстои или за нещата, които не можете да контролирате. Помнете че това не е егоистично, а необходима стъпка за възстановяване на здравето ви.

Аз също така поддържам имунната си система с хранителни добавки като витамин D, богати на омега-3 рибени масла и глутатион. Това са мощни имуностимулатори, което означава, че помагат за укрепването на имунната система. Омега-3 рибените масла помагат за намаляването на възпалението в цялото тяло. Глутатионът е най-мощният антиоксидант в тялото, който помага за снижаване на възпалението и за по-добра детоксикация.

Помнете, най-важното при автоимунните заболявания (всъщност при всички заболявания), значи и при лупус е откриването на основната причина  за болестта ви. Само така може да се постави правилната диагноза, да се назначи правилното лечение и вие действително да се излекувате. И всичко това е реално и постижимо.

Ейми Майърс

Източник:

http://www.amymyersmd.com/2014/04/21/5-steps-to-recover-from-lupus/

Снимка: plus.google.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *