Триклозан и опасните за здравето супер бактерии

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

triclosan1

Ироничното е, че страхът ни от микроби подсилва растежа на бактериите, от които трябва да ни е най-много страх: патогените, които не могат да бъдат убити с антибиотици. И в района, в който живеете има изненадващо място, където тези смъртоносни бактерии растат и се размножават.

Изследователите откриха, че триклозан, синтетичното антибактериално съединение съдържащо се в антибактериалните сапуни, стимулира развитието на устойчивите на лекарства бактерии в потоци и реки в цялата страна. Измислен за хирурзите през шейсетте години на миналия век, триклозан се очаква да спира растежа на бактерии, гъбички и плесени. Около половината от течните сапуни в САЩ съдържат този химикал. Той се съдържа и в много дезодоранти, козметика, перилни и почистващи препарати за в течни препарати за почистване.

Но триклозан отива в реките и потоците от канализацията. След като попадне в околната среда, той подхранва  растежа на резистентните на антибиотици бактерии. Заразите ли се с тези микроби, няма лекарство, което да спре инфекцията.

Изследователката Ема Роси-Маршал, занимаваща се с екология на водите в Института за изследвания на екосистеми Кари (Cary Institute of Ecosystem Studies) в Милбрук, Ню Йорк, предупреждава: „Резистентността на бактериите, причинена от триклозанът реално въздейства върху околната среда. Тя не само унищожава живота във водните басейни като променя местните бактериални популации, но е свързана и с увеличаването на резистентните бактерии, които могат да намалят ефективността на важни антибиотици”.

Посланието съобразно тази последица е ясно: Никога не използвайте антибактериални продукти за лична хигиена. Избягвайте триклозан. Дори Американската агенция за храните и лекарствата, която трябваше да предприеме действия още преди години, най-накрая започва да поставя под съмнение разумността да се позволява включването на триклозан в сапуните и козметиката.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Where The Dangerous Bugs Are Growing, 17 December 2013

http://easyhealthoptions.com/news/where-the-dangerous-bugs-are-growing/

Снимка: www.achildgrows.com

Прочетете още статията: Антибактериалното вещество триклозан отслабва сърцето и мускулите

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *