Скрити летни капани за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

summer-trapsБесни кучета, англичани и други летни капани за здравето

През 1931 година, драматургът Ноел Кауърд написа ‘Само бесните кучета и англичаните излизат по обед на слънце’. Това е препратка към лошия навик на британците, живеещи в колониите империята.

В Индия – където лятната жега наистина може да изпържи яйце на тротоара, местните избягвали жегите през деня. Но не и англичаните, които спазвали плановете си за деня независимо от времето.

Така че поговорката гласи, че само бесните кучета и англичаните се осмеляват да излизат в най-горещото време през деня.

Но англичаните развиха един находчив летен навик. В Индия те редовно пиеха горещ чай в най-горещото време на деня. Те смятаха, че горещият чай ще им помогне да се нагодят към жегата на индийското лято.

Не се получи. Но идеята беше добра. Горещият чай ги поддържаше хидратирани… без да причинява спазми в стомаха.

Знае се, че когато тялото е много загрято, поглъщането на ледено студени напитки може и да е приятно. Но огромната температурна разлика би могла да причини спазми в стомаха.

Много по-добре е в горещото време да се пият хладни или с температурата на стаята течности. Те ще уталожат жаждата ви също толкова добре, колкото ледените напитки, но без да ви заболи стомаха.

И колкото и примамливи да са те, студената бира и сода са горе долу най-лошият избор, който можете да направите през лятото. Това е така, защото алкохолните и подсладени напитки могат всъщност да накарат тялото ви да загуби повече течности. Така че в крайна сметка ще се чувствате по-жадни, отколкото сте били преди да изпиете студената напитка.

Разбира се, вие се дехидрирате, защото се потите. А като се изпотим, ние сме принудени да правим още нещо в лятната жега. По-често се мием.

Аз разбира се нямам нищо против да сме чисти и да ни е приятно. Но навиците ни да се мием поеха по опасен път.

Проблемът са антибактериалните сапуни, гелове и мокри кърпички. Изследване в университета Джонс Хопкинс ги свързва с нова заплаха за здравето.

Изследователите изследвали 860 деца и открили, че използването на антибактериални продукти води до по-голяма чувствителност към полените и храните.

След като няма доказателства, че антибактериалните сапуни и гелове са много по-ефикасни от използването на добрия старомоден сапун и вода, те са нездравословно пилеене на пари.

Сигурен съм, че всички около вас ще оценят факта, че сте взели поредния душ в горещия ден. Но не използвайте антибактериални продукти (или поне ги редувайте с обикновени продукти).

Антибактериалните продукти не са единствените, които използваме повече през лятото. Възможно е да наблягате и на спрейовете против насекоми.

И има голяма вероятност тези спрейове да съдържат химикал, наречен “DEET.”

Правителствените здравни органи казват, че DEET е напълно безопасен. Но EPA (Агенцията за защита на околната среда), от друга страна също има десетки възражения за използването му. Като например, да не се използва върху порязвания, рани или раздразнена кожа и да се използва само колкото е необходимо от репелента, за да се покрият откритите части на кожата и/или дрехите.

Можете ли да си се представите как внимателно преценявате колко точно от репелента да пръснете, докато около вас жужат комари?

Съветът на здравните органи се основава на изследвания от 90те години на двайсти век. В него се взема предвид само ‘интензивно’ – краткотрайно – излагане на препарата. Нови изследвания обрисуват предпазните свойства на DEET в по-тъмни краски.

Изследване от 2009 година откри, че DEET е невротоксин – отрова, която атакува нервната система. И никой не знае какви биха могли да бъдат дългосрочните последици от него.

Маслото от лимоненото евкалиптово дърво е ефикасен репелент на насекоми. Изследванията показват, че действието му продължава до 7 часа. Но не е безопасно за деца под 3 годишна възраст.

За по-малките деца опитайте репелент на базата на соята. Изследванията показват, че основаните на соя продукти са ефикасни, колкото DEET… само че без рисковете.

Ваш все така в добро здраве,

Д-р Кенет Уолинър

Източник: Best Life Herbals, Hidden Summer Health Traps, 2 July 2012

Снимка: www.skegness.net 

А какво по-добре ще зареди изцеденото от жегата тяло от електролитите?!

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *