Противовирусни съвети за зимния сезон, Част I

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

miel

Зимата най-накрая дойде; и наред със стресиращите фактори около празниците, ние сме изложени и на повишен риск от настинки и грип. За щастие растителният свят се пръска от изобилието на защитни съединения, които можете да използвате, за да не се разболявате. Наред с малко здрав разум, тези важни растителни съюзници могат да направят много, за да ни държат здрави през мразовитото време.

Както знаем, настинките и гриповете са вирусни заболявания, не бактериални — макар че при тежък грип или друга вирусна инфекция може да се получи усложнение под формата на вторична бактериална инфекция (пневмония).

В тази статия обсъждам някои от основните факти, за да ви дам добра основа от знания за да преминете успешно покрай пречките за здравето през зимния сезон. В следващата си статия ще споделя някои решения, дадени ни от природата, които помагат за подсилване на имунната система и също така ни предлагат преки противовирусни (и антибактериални) действия.

Вирусно или бактериално заболяване

Разликата между вирусите и бактериите се изразява в:

 • Бактериите са организми, класифицирани като живи, едноклетъчни същества. Има известно съмнение дали вирусите могат да се считат за живи организми. Те често се смятат за неживи, органични структури, които просто взаимодействат с живите организми.
 • Бактериите могат да растат върху неживи повърхности и когато са вътре в тялото, обикновено живеят между клетките на гостоприемниците си, а в някои случаи дори и вътре в клетките на гостоприемника. Вирусите обаче изискват жив гостоприемник, растение или животно, за да се размножават и те трябва да се проникнат в клетката и да живеят вътре в нея, за да се размножават. Вирусите променят генетичния материал на клетките на гостоприемника от нормалната му форма на функциониране в такава, която произвежда още от вируса. В резултат на това, клетката гостоприемник е унищожена и освобождава възпроизведени вируси, които продължават да инфектират други клетки. Вирусите могат да живеят известно време извън даден гостоприемник, но те не могат да се размножават там.
 • Антибиотиците могат да убиват бактериите, но не въздействат върху вирусите.
 • Антивирусните лекарства могат да намалят разпространението и размножаването на вирусите, но не могат да ги спрат напълно. Ваксините могат да помогнат в предотвратяването на разпространението на конкретни вируси или да намалят сериозността на заболяването, но са доказали, че са само частично ефикасни срещу използваните в тях конкретни щамове.

Взимайки предвид тези факти, лесно можем да видим защо трябва да взимаме предпазни мерки, за да държим тези нападатели под контрол. Знаейки как те се разпространяват, ни позволява да се подготвим подобаващо за битката с тях.

Как се разпространяват гриповете и настинките

Грипните вируси и тези на настинките се разпространяват основно в пръските, освобождавани когато хората кашлят, кихат или говорят. Тези пръски могат да заразят другите в рамките на радиус от два метра.

Проблемът започва, когато тези пръски се вдишат или попаднат върху хората, които се намират наблизо. По-рядко, докосвайки повърхност или предмет, върху който има вируси и след това докосвайки устата или носа си човек може да пренесе вирусни частици. Общественият транспорт, училищата, многото хора пазаруващи в моловете, развлекателните събития и т.н. поставят хората в близост и повишават риска от заразяване.

Човек, заразен с грип може да инфектира други хора като се започне един ден преди развиването на симптомите и от пет до седем дни след като се разболее. Обаче, децата могат да предават вирус дори и след седем дни.

Симптомите започват един до четири дни след като вируса влезе в тялото. Така че вие може да успеете да предадете вируса на някой друг преди дори да знаете, че сте болни. Някои хора могат да се инфектират с грипен вирус, но да нямат симптоми. През това време те могат въпреки това да предадат вируса на други хора. При настинка, хората са най-заразни през първите два до три дни. Настинката обикновено не е заразна след първата седмица.

Както знаем, грипът може да доведе до сериозни усложнения при някои хора, особено при онези, които са с отслабена имунна система. Усложненията включват бактериална пневмония, дехидратация и влошаване на хроничните и/или възпалителни заболявания от които те страдат като конгестивна сърдечна недостатъчност, астма, артрит и т.н. Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) има списък с групите, считани за най-уязвими на по-тежки грипни симптоми и усложнения. Винаги се консултирайте с личния си лекар, който може да ви даде препоръки за предпазване и лечение на база на вашето състояние.

Настинка или грип сте пипнали?

Симптомите на настинка в общи линии се появяват постепенно, обикновено с леко повишена или без температура и с възможни кашляне, кихане, запушен или течащ нос, болно гърло, а понякога с главоболие. Могат да се появят и лека умора и болки в тялото.

Напротив, грипните симптоми се появяват ненадейно и включват температура, втрисания, силни болки в тялото, разстроен стомах, изтощение и дискомфорт в гърдите. Кашлицата, ако я има, обикновено е суха и непродуктивна. Главоболията са често срещани, макар че възпаленото гърло е рядко и носът не тече. При настинките симптомите обикновено достигат апогея си за два до три дни и отминават след седем до 10 дни. Грипът обикновено минава за седмица, макар че умората често продължава няколко седмици. При децата кашлицата може да продължи повече от 10 дни а понякога и по-дълго.

„Стомашният грип” наистина ли е грип?

Грипът е респираторно заболяване, а не стомашно или чревно заболяване. Гадене, повръщане или диария могат да бъдат причинени от много различни вируси, бактерии или паразити. Тези симптоми понякога могат да са свързани с грипа, но рядко са основен симптом на грип. Тези проблеми се проявяват по-често при децата, отколкото при възрастните.

Ваксините против грип са спорна тема, а ново изследване разкри някои алармиращи данни. Статия в майския брой на списанието Clinical Infectious Diseases съобщава следните притеснителни заключения:

 • Процентът на документирани заболявания от инфлуенца не се различава значително между хората получили ваксината и онези, които не са си правили такава.
 • Ваксините, поставени предишния сезон може да са снижили ефективността от ваксината, направена през текущия сезон.

Това изследване бе проведено със здрави хора, от които се очакваше да покажат най-добрия имунен отговор към дадена ваксина. Освен това, други изследвания показват, че грипните ваксини от предходния сезон може вече да не предпазват след време, защото защитните антитела в тях могат да намалеят. Говорете с личния си лекар за вашето състояние и рискове, за да можете да вземете информирано решение. Няма ваксини за настинки: Те се причиняват от голямо разнообразие от вируси, които непрекъснато мутират и се променят.

С или без ваксина, има неща, които можете да правите, за да подобрите устойчивостта си, да се предпазите и да снижите симптомите и продължителността, ако пипнете инфекция.

 • Обръщайте внимание на заобикалящата ви среда. Ако хората кашлят или кихат, стойте на разстояние. Планирайте времето за пазаруване в часовете когато няма наплив, ако е възможно, за да снижите до минимум излагането си на големи тълпи.
 • Мийте си ръцете често с гореща вода и сапун на естествена основа — не с антибактериални сапуни. Те могат да допринесат за резистентност към антибиотиците. Механичното действие на миене на ръцете наистина премахва вирусните частици.
 • Бъдете разумни и съзнателни когато сте навън на обществени места и събития. Избягвайте да си пипате лицето. Ние често докосваме повърхности и забравяме за това. Докосването на устата или носа след като сте докосвали повърхност, по която е имало патогени може да ви зарази с вируси.
 • Спете достатъчно, за да помогнете на тялото си да се възстановява и подмладява.
 • Активно контролирайте нивата на стреса с практики като медитация, чи гонг, тай чи, йога и просто с принудително бездействие.
 • Винаги имайте под ръка нещо здравословно за хапване като … ядки и семена, чипс от къдраво зеле, плодове, хумус и зеленчуци и т.н., за да можете да снижавате приема си на захар и на вредни храни. Захарта е доказала, че незабавно потиска имунната функция. Това потискане може да продължи с часове след поглъщането й.
 • Включете здравословни масла в храната си като кокосово масло и зехтин. Те повишават усещането ви за ситост, противодействат на възпалението и имат антимикробни свойства.
 • Включете антивирусни билки в ястията, които готвите като розмарин, мащерка, риган, чесън и лук.
 • Затопляйте се и се хидратирайте с растителни антивирусни средства под формата на чайове и супи.

В следващата си статия ще ви покажа как да се въоръжите с пълно снаряжение от растителни лекове и хранителни добавки, за да поддържате здравето на имунната си система и да намалите уязвимостта си от вирусните и бактериални патогени. Най-топли пожелания за здрави и щастливи Коледни празници!

Д-р Айзък Илайъс

Прочете също статията: Противовирусни съвети за зимния сезон, Част II

Източник: Easy Health Options, Antiviral Tips For The Winter Season, Part I, 20 December 2013

http://easyhealthoptions.com/allergies-category/antiviral-tips-for-the-winter-season-part-i/

Снимка: it.123rf.com

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *