Уникалните и разностранни свойства на ‘лъвската грива’

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Lions_Mane_Mushroom

‘Лъвска грива’ звучи като нещо, на което човек може да се натъкне в равнините на Серенгети. Но знаете ли, че това е често срещаното име на ядивна гъба с обещаващи лечебни свойства?

Лъвска грива или Херициум (еринацеус) е една от най-необичайно изглеждащите видове гъби в света. Вместо традиционната шапка, гъбата е изградена като туфа от множество дълги ‘влакна’ или шипове с дебелина няколко милиметра, придаващи й вид на лъвска грива.

Целта на влакната е да произвеждат и освобождават спори, ‘семената’ на гъбата, които позволяват на гъбичния организъм да се възпроизвежда. Много различни видове гъби имат влакнести израстъци вместо шапка, но лъвската грива и другите представители на рода Херициум са едни от най-разпознаваемите.

Тези гъби осигуряват не само наслада за окото. Те се считат от много хора за деликатес заради вкусното си месо, което леко наподобява вкуса на морска храна.

Лъвската грива е обект на все повече медицински изследвания през последните десет години. Тези гъби изглежда имат регенериращи нервите свойства, изразяващи се в стимулиране растежа на невроните и помощ за хората с нарушена когнитивна функция. Не случайно легендите казват, че ако човек яде тази гъба ще се сдобие с железни нерви и лъвска памет. Така че довчера смешно изглеждалата гъба може да се окаже част от лечението на деменцията утре.

Заинтригувахте ли се? Има още много неща, които можете да научите за Херициум еринацеус. Ще започнем с някои основни факти и ще продължим с ролята й на лечебна гъба. В края на статията има обяснение как да готвите и ядете тези гъби, наред с лесна рецепта. Идеална за гастрономите или просто вкусен заместител на месото!

Факти за гъбата лъвска грива

Този вид има много имена, включително брадата гъба, меча глава и пом-пом. Понякога я наричат гъба таралеж, макар че това име обикновено се отнася до съвсем различния вид Хиднум репандум.

Всички видове Херициум се считат за сапротрофи, което означава, че се хранят с мъртва материя. Херициум еринацеус също така е паразит, което означава, че атакува и убива живи дървета.

Те се берат в края на лятотото и преди есента върху мъртви или умиращи дървета с твърда дървесина, най-вече дъб и бук. Растат в Северна Америка, Китай, Япония и Европа.

Лъвската грива не изглежда като типична гъба. Тя няма истинска шапка, нито пък пънче. Вместо това тя е покрита с дълги пипала или шипове (по-дълги от 1 см), изникващи от туфа.

Цветът им е основно бял, макар че с възрастта те стават кафяви или жълти. Спорите им също са бели.

Това не е често срещан вид гъба, така че откриването на екземпляр може да е рядко удоволствие. Те растат високо на дърветата, а не в основата им, което означава, че често пъти биват пропускани по време на брането на гъби.

Има няколко вида в рода Херициум под името ‘лъвска грива’ в Свеверна Америка. Тази статия е конкретно за Херициум еринацеус, но можете да чуете и за следните видове:

Херициум абиетис –  кораловата гъба, растяща по западния бряг на Северна Америка.

Херициум американум – гъбата ‘меча глава’, растяща в източна Северна Америка. (Намирал съм я високо върху дъбови дървета).

Херициум коралоидес – гъбата ‘гребен’, която расте в цяла Северна Америка.

Херициум абиетис и коралоидес чиито шипове са по-разклонени. Видът американум трудно се различава от вида еринацеус. Знайте че е важно да се научите да разпознавате гъбите от експерт, преди да тръгнете да ги берете. Никога не яжте нещо, което не сте сигурни, че правилно сте определили като ядивно и безопасно!

Лечебната лъвска грива – лек за деменция?

Освен че изглежда чудесно лъвската грива има много приложения. Този необичаен вид се счита за лечебна гъба.

Традиционната китайска медицина отдавна я предписва при стомашни проблеми и при рак на храносмилателните органи. Изследванията в днешно време показват, че тези гъби имат и антибактериални и противовъзпалителни свойства, както и че стимулират имунната система против някои видове рак.

Но най-вълнуващото откритие за тази гъба е способността й вероятно да лекува нервните тъкани. Тя съдържа молекули, познати като хериценони и еринацини, две съединения, които се смята, че стимулират растежния фактор на невроните (NGF).

Растежният фактор на невроните е протеин, необходим на нервните клетки, изпращащи информация на мозъка за да функционира той правилно. Липсата на NGF се счита за причината за някои неврологични проблеми като болестта на Алцхаймер и деменция.

За жалост, този протеин не може да преминава през кръвно-мозъчната бариера. Така че лечението на деменцията чрез инжектиране на NGF в тялото няма да подейства.

Именно тук се намесва лъвската грива! Поради ниското им молекулярно тегло, регенериращите нервите съединения в тази гъба наистина преминават през кръвно-мозъчната бариера. Това им позволява да стимулират и възстановяват нервните клетки в самия мозък, подобрявайки когнитивната функция.

Оздравяването на невроните и миелина (обвивката на нервите) може да е полезно в лечението на:

Деменция

Болестта на Алцхаймер

Мускулна дистрофия

Сенилност

Болестта на Паркинсон

Други неврологични заболявания

Казвам възможно, защото са необходими още изследвания преди да приемем това за реално лечение на деменцията. Много първоначални изследвания изглеждат много обещаващи, включително едно направено в Япония с хора с леки когнитивни нарушения.

Ако искате да започнете да вземате хранителни добавки, то важно е да ги закупувате от компания с добра репутация. Има голямо оживление около Херициум еринацеус, така че проучете внимателно преди да купувате.

Ако ви е трудно да се ориентирате в света на хранителните добавки и ви се иска нещо вкусно, прочетете по-долу как се готви гъбата лъвска грива. След всичките описани ползи за мозъка, една хубава рецепта ще придаде ново значение на термина ‘храна за размисъл’!

 Лъвската грива е ядивна гъба

Освен като хранителна добавка, лесно можем да се възползваме от лечебните ползи, ядейки самата гъба. Лъвската грива се яде и е много вкусни при това! Чудесни са сготвени само те или с други съставки.

Когато ги сготвите, гъбите лъвска грива имат вкус на риба без той да е много натрапчив. Много хора ги оприличават на вкуса на скаридите или омара. Така че, ако обичате вкуса на морска храна, но сте вегетарианец или алергичен към морска храна, опитайте да разнообразите менюто си с лъвска грива.

Номерът в приготвянето на всички ядивни гъби от рода Херициум е да се готвят бааавно. Това са твърди и воднисти гъби и затова се нуждаят от по-дълго време, за да се загреят и да излезе водата от тях, така че да могат да се дъвчат. Повечето време за готвене си струва.

За най-добър вкус, загрейте тиган на средно силен до силен огън с малко олио. Сложете гъбите, покрийте с капак и задушете докато влакната покафенеят. Проверявайте ги като ги опитвате, за да ги махнете когато станат толкова хрупкави, колкото искате.

Прибавяйте подправките и маслото в самия край на готвенето. Тези гъби отделят много вода в началото, така че запазете овкусяващите добавки за накрая.

Високото им съдържание на влага прави сушенето им много трудно. Най-добрият начин да консервирате лъвска грива е като ги задушите и след това ги замразите.

Струва си да опитате тези уникални гъби поне веднъж. Ето една лесна рецепта:

Рецепта с лъвска грива

Тази лесна рецепта за лъвска грива е много вкусна върху паста или ориз. Маслото и сметаната са малко тежички, но можете да ги замените с олио и мляко за по-голяма лекота.

Получава се консистенция на сос, макар че можете да не използвате течността ако искате и пак ще имате вкусен сос за паста, тофу или други ястия.

Съставки:

250 г гъби лъвска грива, изчистени и нарязани на тънки филийки

3 супени лъжици масло

2 ч.ч. лека сметана

1/2 глава жълт лук, нарязан

2 скилидки чесън, наситнен

3 супени лъжици брашно

Указания:

Разтопете една с.л. масло в тиган на средно силен огън. Добавете гъбите и задушавайте докато прецените, че са отпуснали повечето от съдържащата се в тях течност.

Прибавете лука и чесъна и оставете да омекнат, а гъбите да покафенеят.

Добавете брашното и останалото масло. Гответе още няколко минути като често разбърквате, за да се стопи маслото и всичко се смеси добре.

Бавно налейте сметаната. Намалете огъня и оставете ястието да къкри, докато достигне желаната от вас гъстота.

Сервирайте върху паста, ориз или кракери. Много вкусно!

Следващия път когато отидете за гъби или просто се разхождате в гората, помнете да поглеждате нагоре, високо в дърветата можете да откриете тези необичайни, полезни и вкусни гъби!

Очаквайте още статии за лъвската грива и за другите лечебни гъби.

Източник: The Unique and Versatile Lion’s Mane Mushroom

http://www.mushroom-appreciation.com/lions-mane.html; Lion’s Mane Mushroom Recipe

Снимка: www.treehugger.com 

Важно

Здрави всеки ден ви съветва да не се самолекувате след прочитането на настоящата статия, както и на всички останали статии в сайта. Тя е с образователна и информативна цел. При проблеми със здравето първо се съветвайте с личния си лекар и със специалист.

Също така е важно да не берете гъби, които не познавате и да не ги ядете преди да ги е видял вещ в гъбарството човек.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *