Противовирусни съвети за зимния сезон, Част II

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

herbs-spices

В предишната си статия обсъдих начините, чрез които вирусите могат да ни разболеят. Сега ще говоря за естествени лечения за предпазване от вирусните заболявания и искам да се фокусирам върху растения, които стимулират имунитета.

Растителният свят е много богат на предпазни съединения, които се използват от хилядолетия, за да сме здрави, както и за лечението на вирусни, бактериални и гъбични инфекции.

Съвременната наука изследва тези съединения и разкрива техните разностранни свойства по отношение на цялостното здраве на човека, комбинирайки подобряването на имунитета, антимикробното им действие и ползи за здравето като цяло. Не е изненадващо, че тези растения са толкова полезни: Съединенията в тях са се развили, за да предпазват растенията от екстремните условия на времето и от атаките на гъбички, бактерии, вируси и естествени хищници. Ние можем да впрегнем силата на тези съединения, за да поддържаме собственото си здраве и за да сме в по-добра хармония с ритмите на природата.

Храните като лечение

Нека започнем с основата на здравето: храната която ядем. Фитонутриентите, съдържащи се в много плодове и зеленчуци с ярки цветове предлагат мощни предпазни свойства. Например, изследване на учени от университета Тафтс изолират дендритни клетки (разклонения на нервните клетки), за които се знае, че активират борещите се с инфекциите Т-клетки. Клетките били третирани с концентрат от годжи бери и отглеждани една седмица. През това време изследователите наблюдават, че зрелостта и възпалителната активност на дендритните клетки се повишава, което показва подобрен имунен отговор. Те също така взимат група по-възрастни мишки със отслабени имунни системи и им бият грипни ваксини като наред с това им дават годжи бери.

Мишките, на които дават годжи бери по-добре реагират на антителата и имат по-добра защита срещу грипа. Тъй като грипната ваксина е само около 40 процента ефикасна в предпазването на по-възрастните хора в сравнение с по-младите, това лесно допълнение към храната е добра новина. Горските плодове по принцип са пълни с предпазващи организма фитонутриенти и всъщност съдържат малко захар, което ги прави идеални за стимулиране на имунитета и за преборване с възпалението.

Статия-преглед от 2011 година оценява редица билки в традиционни лечебни системи като традиционната китайска и японска медицина и Аюрведа (традиционна индийска лечебна система). Авторите на прегледа откриват много билки със специфично противовирусно действие, както и с подсилващи имунитета свойства:

  • Женско биле (Glycyrrhiza glabra): Стимулира имунните клетки, наречени макрофаги, спира вирусната репликация на инфлуенцата и дезактивира вируса. Използвайте билката под формата на деглициризиран екстракт от женско биле, ако имате проблеми с кръвното налягане.
  • Босилек (Ocimum sanctum): Има антибактериално, противогъбично и противовирусно действие и стимулира имунната система.
  • Чесън (Allium sativum): Има доказано противовирусно действие срещу грипа и вирусите, причиняващи обикновените настинки.
  • Кокос (Cocos nucifera): Съдържа средно верижни мастни киселини (MCFA) с мощно противовирусно действие.
  • Джинджифил (Zingiber officinale): Има антивирусни и противовъзпалителни свойства.
  • Индианско грозде, наричано още амла (Phyllanthus emblica): Има подсилващо имунитета и противовирусно действие.
  • Зелен чай (Camellia sinensis): Има мощни противовирусни свойства, както и подсилващи имунитета свойства.
  • Ехинацея (Echinacea purpurea): Активира противодействащата на инфекциите способност за по-бързо възстановяване и облекчаване на симптомите, когато се вземе при първи признаци за настинка или грип.

Много от тези билки са често употребявани подправки, които можете да включите в ежедневните си ястия и напитки.

Използването на кокосови продукти е друг лесен и вкусен начин за подсилване на противовирусната си защита чрез дневния си режим. Намират се много кокосови продукти като например кокосовото масло течно и твърдо (подобно на фъстъченото или бадемово масло), настъргания кокос и кокосовото мляко— чудесен заместител на млечните продукти.

Гъби: Жизнено важна имунна подкрепа

Гъбите имат дълга и славна история заради множеството си полезни свойства, включително подсилващите имунитета и противовирусните им свойства. Видовете като рейши, кордицепс и phellinus linteus стимулират имунната система и осигуряват пряко противовирусно действие. Те съдържат минерали, за които се знае, че са от основно значение за правилната имунна функция, включително цинк и селен. Те също така съдържат 1,3 бета глюкани, вид въглехидрати, показали в множество изследвания, че подсилват имунната система. Изследванията показват, че тези гъби могат да подобрят имунния отговор към грипните ваксини.

Различните видове комбинации от гъби, особено онези, съдържащи определени гъби: кориолус, рейши, агарик (блазей), кордицепс, (полипорус) умбелатус и майтаке, наред с допълнителни 1,3 глюкани предоставят мощен режим на защита на имунната система.

В допълнение към питателната пълноценна храна, няколко добре подбрани хранителни добавки с гъби и билкови екстракти, наред с основаващ се на храната мултивитамин / минерал, могат да осигурят допълнителна подкрепа по време на сезона на вирусите. Впрягайки силата на природата ние можем да къпем клетките си в предпазващите ги фитонутриенти, минерали и витамини притежаващи мощни полезни свойства. Добавете и малко здрав разум като честото миене на ръцете и може да преминете през зимните месеци без да кихнете дори.

Д-р Айзък Илайъс

Прочетете и първата статия: Противовирусни съвети за зимния сезон, Част I

Източник: Easy Health Options, Antiviral Tips For The Winter Season, Part II, 24 December 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/antiviral-tips-for-the-winter-season-part-ii/

Снимка: www.kitchenwiccan.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *