Гъбите снижават риска от влошаване на познавателната функция

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Дата: 12 март 2019 година

Източник: Национален университет на Сингапур (NUS)

Резюме: Изследователи откриха, че по-възрастните хора, които консумират повече от две стандартни порции гъби на седмица могат да снижат вероятността да развият леко познавателно влошаване с 50 процента.

Екип от Катедрата по психологическа медицина и Катедрата по биохимия в Училището по медицина Йонг Лу Лин на Националния университет на Сингапур (NUS) откри, че по-възрастните хора, които консумират повече от две стандартни порции гъби седмично може би имат 50 процента снижена вероятност за леко влошаване на познавателната функция (MCI).

Порцията се определя като три-четвърти чаена чаша топлинно обработени гъби със средна тежест от около 150 грама. Две порции биха били равни на приблизително половин чиния. Макар че размерите на порция действат като насока, доказано беше, че дори малка порция гъби на седмица може да е полезна за снижаването на шансовете за леко влошаване на познавателната функция (MCI).

Неврорегенерацията: Самозалъгване или неочаквана нова реалност?

„Тази връзка е изненадваща и обнадеждаваща. Изглежда че обикновена съставка би могла да има драматично въздействие върху познавателното влошаване”, казва доцент Лей Фън от Катедрата по психологическа медицина и водещ автор на изследването.

Шест годишното изследване, което беше проведено от 2011 до 2017 година, събра данни за повече от 600 възрастни китайци над 60 годишна възраст, живеещи в Сингапур. Изследването бе проведено с подкрепата на Института по науки на живота и Центъра за психологична наука в NUS, както и на  Съвета за Национални медицински изследвания на Сингапурското здравно министерство. Резултатите бяха публикувани онлайн в списанието Journal of Alzheimer’s Disease на 12 март 2019 година.

Постенето на вода може да ви помогне да живеете по-дълго + 3 други ползи

Откриване на леко когнитивно влошаване при по-възрастни хора

На лекото познавателно влошаване обикновено се гледа като на етапа между влошаването на когнитивната функция при нормалното стареене и по-сериозното влошаване при деменция. По-възрастните хора, засегнати от леко познавателно влошаване често показват някаква форма на загуба на паметта или разсеяност и може също така да показват дефицит на друга когнитивна функция като говор, внимание и визуално на пространствените си способности. Обаче, промените могат да са недоловими, защото те не изпитват инвалидизиращи когнитивни дефицити, които засягат ежедневните дейности, характерни за Алцхаймер и други форми на деменция.

„Хората с леко познавателно влошаване все още имат способността да извършват нормалните си ежедневни дейности. Така че онова, което трябваше да открием в това изследване е дали тези възрастни хора се представят по-зле на стандартни, невропсихологически тестове от други хора на същата възраст и със същото образование”, обяснява доцент Фън. „Невропсихологическите тестове представляват конкретно изготвени задачи, които могат да измерват разнообразни аспекти на когнитивните способности на пациента. Всъщност някои от тестовете, които използвахме в това изследване са адаптирани от често използван тест за интелигентност, така наречената Скала за интелигентност на възрастни (WAIS)”.

Токсични химикали във витамини, хранителни добавки и здравословни храни

Изследователите проведоха обширни интервюта и тестове с възрастните граждани, за да поставят точна диагноза. „Интервюто взема предвид демографска информация, анамнеза, психологични фактори и навици на хранене. Медицинска сестра измерва кръвното налягане, теглото, височината, силата на стискане на ръката и бързината на походката. Те също така провеждат кратък тест на познавателната функция, депресията, тревожността”, казва доцент Фън.

След това се провежда двучасова невропсихологическа оценка наред с оценяване на степента на деменция. Всичките резултати от тези тестове се обсъждат обстойно с експертите психиатри, участващи в изследването за достигане до консенсус относно диагнозата.

Лечебните гъби защитават тялото както нищо друго по 10+ начина

Гъби и когнитивно влошаване

Шест често консумирани гъби в Сингапур се използваха в изследването. Това бяха златна гъба, стридена гъба, шийтаке и бяла печурка, както и сушени и консервирани гъби. Обаче, вероятно и други гъби, които не са споменати, също имат полезни свойства.

Изследователите вярват, че причината за снижаването на лекото когнитивно влошаване при ядящите гъби може да се дължи на конкретно съединение, съдържащо се в почти всички видове гъби. „Интересуваме се от съединението ерготионеин (ET)”, казва д-р Ъруин Чиа, старши изследовател в Катедрата по биохимия на NUS. „ET е уникален антиоксидант и противовъзпалително средство, което хората не можем да синтезираме сами. Но можем да си го набавяме от хранителни източници като едни от основните източници са гъбите”.

САЩ одобриха отново чудодейното масло от коноп, лек за мозъка и не само от повече от 6000 години

По-ранно изследване на екипа, проведено с по-възрастни сингапурци разкри, че плазмените нива на ET в участниците с леко познавателно влошаване бяха значително по-ниски отколкото при здравите участници на същата възраст. Докладът, който беше публикуван в списанието Biochemical and Biophysical Research Communications през 2016 година, доведе до схващането, че недостигът на ET може да е рисков фактор за невродегенерация, а повишаването на приема на ET чрез консумация на гъби може да стимулира познавателното здраве.

Други съединения, съдържащи се в гъбите също могат да са полезни за снижаването на риска от когнитивно влошаване. Някои хериценони, еринацини, скабронини и диктиофорини могат да подсилят синтеза на факторите за растеж на нервите. Биоактивните съединения в гъбите могат също така да предпазват мозъка от невродегенерация като спират производството на бета-амилоиди и фосфорилиран протеин тау и ацетилхолинестераза.

Учените удивени от ефикасно лечение на психични заболявания с все още незаконните „магически гъби”

Следващи стъпки

Потенциалният нов етап на изследване за екипа е да направят рандомизирано, контролирано изпитание с чистото съединение ET и други растителни съставки като например L-теанин и катехини от чаените листа, за да се определи ефикасността на такива фитонутриенти за забавянето на познавателното влошаване. Такива интервенционални изследвания ще доведат до по-сериозни заключения за обичайни връзки между хранителните вещества и влошаването на познавателната функция. Освен това, доцент Фън и неговият екип се надяват да открият и други хранителни фактори, които могат да се свържат със здравословното стареене на мозъка и със снижен риск от свързаните с възрастта условия в бъдеще.

Прочетете също:

Лесна комбинация от лекарства създава нови неврони от съседните клетки

Гъбите Тигрово мляко държат ключа към естествено лекарство против рака

Защо мъжете трябва да ядат гъби

Храна за тънка талия на една ръка разстояние

Рейши прецизно се цели в раковите клетки и ги убива

Източник:

https://www.sciencedaily.com/releases/2019/03/190312103702.htm

Снимка: Miss Kyra

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *