Използване на сол в битката с рака

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Независимо от това, че учените непрестанно усъвършенстват леченията за рак, все още има много място за подобрение. Ново изследване (статията е от 16.01.2020 г.), проведено с мишки се фокусира върху солта. Изследователите успешно използваха наночастици от натриев хлорид за да унищожават ракови клетки.

Десетилетия наред изследователите разработват непрестанно растящ арсенал от лекарства, за да се борят с рака. Обаче, много от тези лекарства са токсични, не само за раковите клетки, но и за здравите тъкани.

Ловът за откриването на по-ефикасни лечения с по-малко отрицателни последици за останалата част от тялото продължава.

Учените, много от тях от Университета Джорджа в Атина, използват натриев хлорид или сол под формата на наночастици.

Натриевият хлорид е особено важен за живота, но ако попадне на неправилното място, веществото може да причини келтъчна смърт. Това се контролира с помощта на йонни канали върху плазмените мембрани, които обграждат клетките ни, за да пречат на солта да приниква в тях.

Поддържането в клетката на правилен баланс между натриеви и хлоридни йони отвън и калиеви вътре ръководи много процеси, които спомагат хомеостазата — постоянна клетъчна среда.

Британски учени случайно откриха имунна клетка, която убива повечето видове рак!

Солта като Троянски кон

Авторите на новото изследване, публикувано в списанието Advanced Materials, тестваха своята теория, че „Наночастиците натриев хлорид (SCNPs) могат да се използват подобно на стратегия с Троянски кон за внасяне на йони в клетките и за разрушаване на йонната хомеостаза”.

Наночастиците натриев хлорид съдържат милиони натриеви и хлоридни атоми, но йонните канали, които отговарят за това да държат солта навън не ги разпознават в тази форма.

Следователно, наночастиците натриев хлорид са свободни да влязат в клетката и след като вече са вътре, те се разтварят, освобождавайки натриеви и хлорни йони, които попадат в капан в клетката.

Тези йони разрушават клетъчната структура и разкъсват плазмената мембрана. След като клетъчната мембрана се разтвори, натриевите и хлорните атоми се освобождават. Това от своя страна задейства имунен отговор и възпаление.

Използвайки миши модел, учените тестваха своята теория. Те инжектираха наночастици натриев хлорид в туморите и отразиха в таблица растежа им. Те сравниха растежа на тези тумори с този на мишките в контролната група, които са получили същото количество натриев хлорид под формата на разтвор, а не като наночастици.

Екипът откри, че наночастиците натриев хлорид потискат туморния растеж с 66%, в сравнение с контролната група. Важното е, че няма никакви признаци, че наночастиците натриев хлорид причиняват вреда на който и да било от органите на мишките.

Нова лазерна технология намира и унищожава раковите клетки в кръвта

Безопасността е важна

Този метод изглежда безопасен. Както водещият автор на изследването Джин Кси обяснява: „След лечението наночастиците се превръщат в соли, които се вливат в течностите в тялото и така не причиняват системна или натрупваща се токсичност.  При инжектирането на наночастици натриев хлорид във високи дози не са забелязани никакви признаци на системна токсичност”.

Също така, раковите клетки изглежда са по-податливи на наночастиците натриев хлорид от здравите клетки. Това авторите смятат, че може да се дължи на факта, че раковите клетки съдържат по-високи нива на натрий първо на първо, което ги прави по-уязвими на претоварване.

В последните години много изследователи изследват дали различните видове наночастици биха могли да са полезни в медицината; но много малко от тях достигат до клинична употреба. Както признават авторите на изследването, „Най-важните безпокойства са свързани с токсичността на частиците, бавното им изхвърляне от организма и непредсказуемото дълготрайно въздействие върху тялото, в което се вливат”.

Наночастиците натриев хлорид, обаче, са различни. Авторите обясняват че „Те са изградени от доброкачествен материал и тяхната токсичност изцяло зависи от формата на наночастиците”.

Витамин D повишава оцеляването от рак с цели 36% (и НАМАЛЯВА риска!)

Ваксина срещу рак?

Във втората част на изследването учените проучиха въздействието на раковите клетки, които вече са убити от наночастиците натриев хлорид. Те инжектираха тези клетки в телата на мишки и откриха, че животните са по-резистентни към развиването на нови ракови клетки; с други думи, клетките действаха като ваксина.

Това, вярват те, се дължи на факта, че когато наночастиците натриев хлорид карат раковите клетки да умират и да се разпукват, те задействат имунен отговор.

В същия тон, учените проведоха още изследвания върху изолирани туморни тъкани. Те инжектираха наночастици натриев хлорид в основни тумори и измериха скоростта на растежа на вторични тумори.

Екипът откри, че второстепенните тумори нарастват значително по-бавно от контролните вторични тъкани, чиито първични тумори не били инжектирани с наночастици натриев хлорид.

Както скептиците често отбелязват, „Мишки са били излекувани от рак хиляди пъти”. В този смисъл, всички успешни лекарства трябва да преминат през изпитания за годност в животински изследвания преди учените да могат да ги изпробват върху хора.

Кси е обнадежден и казва, че очаква наночастиците натриев хлорид „да намерят широки приложения в лечението на рак на пикочния мехур, простатата, черния дроб и на главата и врата”.

Прочетете още:

Витамин D спасява животи – защо тогава лекарите не го предписват?

Ликопен, съединението в доматите, което предотвратява рака и не само

Канадско изследване сочи, че ракът е заболяване, причинявано предимно от храната

Учени от Оксфорд доказват, че употребата на захар от раковите клетки крие ключа към унищожението им

Бърза доматена супа с куркума и черен пипер бори рака, възпалението, болестта на Крон…

Прочутият еликсир на онколожката д-р Филипова за сърцето, предпазва от рак и снижава холестерола

Време е да победим рака! Протокол с цезиев хлорид

Светът трябва да знае, че алкалната вода убива рака, ето още една ефикасна рецепта!

Източник:

https://www.medicalnewstoday.com/articles/327468.php#1

Снимка: BioTecNika

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *