Тамянът предоставя 4 изненадващи ползи за здравето от древността насам

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Тамянът е един от скъпоценните подаръци, донесени от Тримата влъхви от далечни земи за младенеца Исус и тази лековита смола винаги заема магична и донякъде мистериозна част в традиционната история за рождеството на Христос. Представям си тримата влъхви, скупчени около новородения Христос и винаги се чудя защо са избрали да му подарят ароматичната смола тамян. Какво прави тамяна така ценен още тогава? И тамянът все още ли е ценен и днес?

Хиляди години в Арабския полуостров и Северна Африка хората търгували с тамян и той бил доста скъпа стока, особено качественият тамян. Добивали го като прорязвали кората на дърветата Boswellia Carterii или Boswellia sacra, оставяли сокът да се оттича от кората и постепенно да изсъхва на капки втвърдена смола. Тези дървета растат в северо-западна Африка и от тях се получава смола с различно качество в зависимост от качеството на пръстта и от климата където те са расли. Смолата с най-високо качество идва от дърветата босвелия в Сомалия.

Традиционно, тамянът бива хвален заради това, че лекува кожни и храносмилателни заболявания. Висококачественият тамян бил или направо поглъщан или дъвкан като дъвка като тогава се гълтали соковете му. В традиционната индийска медицина го използвали за лечението на рани, артрит, за балансиране на хормоните и за пречистване на въздуха от възможни инфекции. Египтяните го използвали като очна линия или за лечение на кожата. В арабската, индийска и източно африканска култури горели тамян всеки ден в домовете като се считало, че това носи здраве на всеки в дома. Не е чудно, че тамянът се използвал за пречистване в храмовете и олтарите за болослужение в много християнски черкви. Освен това, векове наред в еврейската религия използвали тамян, смесен с масла за помазване на новородени бебета, когато те навлизали в нова фаза в своето духовно пътуване.

21 ефикасни употреби на маслото от тамян за здраве и красота

Днес тамянът, също известен като олибан, използва в западния свят като етерично масло често включвано в практиките на ароматерапията. Макар че днес тамянът не е така често срещан, както в древните времена, той продължава да е доста скъп заради множеството му изключителни ползи за здравето.

Най-важните ползи за здравето, предоставяни от тамяна

Тамянът облекчава стреса и тревожността

Учените изследователи са открили, че тамянът снижава депресията и тревожността благодарение на химическото съединение инцензол ацетат. Така че когато се почувствате претоварени и потиснати и имате нужда да се успокоите, капнете няколко капки етерично масло от тамян в дифузера, в гореща вана или просто запалете няколко зрънца тамян в стаята. Това не само ще успокои разтревожения ви ум, но много хора вярват, че ароматът на тамяна повишава интуицията и свързването с духовното.

Тамянът действа като естествено сънотворно

Освен че има успокояващо действие, неповторимият аромат на тамяна помага за разтварянето на дихателните и белодробни пътища, което позволява на тялото да достигне до необходимата за сън температура. Това не само ви помага бързо да заспите, но също така е от съществено значение да ви помогне да спите през цялата нощ.

Тамянът снижава възпалението и болката

Тамянът има естествената способност да блокира ключови възпалителни молекули, които често се откриват при заболявания с тежко възпаление на тъканите като артрит, астма и синдром на дразнимото черво. Това помага за снижаването на болката, свързвана с тези заболявания и на всяко друго възпаление в мускулите или сухожилията. Той може също така да помогне за препятстване износването на уязвимите хрущялни тъкани.

Изследвания доказват ползите за здравето, предоставяни от тамяна и смирната

Тамянът помага в битката с рака

Изследователи в Университета Лестър откриха, че химическо съединение в смолата има способността да убива раковите клетки при рак на дебелото черво, гърдата, яйчниците и простатата. Те обстойно изучиха как съединението ацетил-11-кето-бета-босвелиева киселина (AKBA), съдържащо се в тамяна защитава нормалните клетки от раковите клетки в яйчниците и дори убива някои от раковите клетки, снижавайки разпространението на рака във всеки един етап на болестта. Освен това, те откриха, че съединението AKBA е ефикасно дори върху ракови клетки, резистентни на химиотерапия. Някои лекари твърдят, че съединението с помага за подобряването на оцеляването на пациенти в късен стадий на рак на яйчниците понеже им помага да се преборят с резистентността към лекарствата. Разбира се, винаги се консултирайте с лекар преди да използвате тамян като част от лечебния си план.

Макар че това са най-полезните ползи от тамяна, съществуват още много други причини, които правят тази смола ценна днес. Тя има антисептични свойства, може да лекува стрии и белези, спомага укрепването на имунитета, подобрява храносмилането, действа като естествен лек за настинки и грип, и е ефикасно лечение против стареенето. Употребата на тамян общо взето е безопасна и може да се комбинира с други етерични масла.

Следващия път когато слушате историята за рождество Христово и мислите за Тримата влъхви, вие ще знаете защо те са подарили ценния тамян на своя Бог. И също така ще знаете колко ценна е тази ароматна смола и днес, както и многото начини, по които тя може да подобрява здравето ви ежедневно.

Прочетете също:

Тамянът е мощен древен лек за множество заболявания

Дванадесет етерични масла за високо кръвно налягане

Истината за рака и етеричните масла от първа ръка, която НИКОЙ онколог няма да ви разкрие

Етерични масла стимулират здравето на щитовидната жлеза, как да ги използваме

Босвелия при артрит, дози

9 етерични масла срещу автоимунни заболявания, възпаление, хронична болка, тревожност и депресия

Билки помагат за облекчаването на ставните болки

Древна билка разгръща мощните си способности

Източник:

https://mynativity.com/blog/4-surprising-health-benefits-of-frankincense-today-and-why-it-was-a-precious-gift-from-the-the-three-wisemen/

Снимка: MarianLand

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Материалите, посветени на здравето не заменят препоръките на лекаря, те не са реклама, на които и да било лекове / рецепти / методи, представени са единствено за информационни цели и при никакви обстоятелства не могат да се приемат като указания за действие или като средство за лечение на заболявания. Ако вземете решение да използвате тези материали, то вие би следвало да се консултирате с лекар дали, на база на състоянието на своето здраве, можете да прилагате тези методи.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *