Босвелия при артрит, дози

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

???????????????????????????

Босвелията е по-скоро билката, от която се извлича тамян. Тя е ефикасна също така за лечението на артрит. Вижте как. Смолистият извлек на босвелията доказано предоставя терапевтични ползи. Основното лечебно действие на босвелията се крие в това, че тя е противовъзпалителни свойства.

Какво е босвелия?

Бесвелията са семейство дървета, които образуват ароматни смоли, включително тази наречена тамян. Само четири представители на рода Босвелия произвеждат тамян и най-важните сред тях в традиционната медицина са B. serrataB. dalzielli и B. sacra.

Смолистият ексудат на босвелията притежава терапевтични свойства. Най-важното лечебно свойство на босвелията е противовъзпалителното.

Ето защо, видовете босвелия се използват в различни култури за лечението на астма, артрит, треска, ревматизъм и стомашно-чревни заболявания.

От различните видове Boswelli, B. serrata се използва най-често в билкови екстракти и изследвания.

Този вид понякога се нарича също така Salai Guggal, особено в традиционната индийска аюрведическа медицина. Основните биоактивни съединения в босвелията са босвелиевите киселини, които са терпеноиди. Те са основните съставки в смолата.

Как да си набавяме ежедневна доза от борещите рака терпеноиди?

Следователно, хранителните добавки с босвелия са направени на основата на тези киселини. Билковите хранителни добавки, съдържащи босвелия се произвеждат така че да съдържат между 37.5% и 65% босвелиеви киселини. Те се предлагат под формата на тинктури, капсули и таблетки.

Обаче, босвелията също така съдържа етерични масла като пинен, мирцен, лимонен и цимен. Това са съставките на дестилираното на пара масло от босвелия, понеже за разлика от босвелиевите киселини, те са летливи.

Освен противовъзпалителното им свойство, босвелиевите киселини също така имат противоракови, имуномодулиращи (регулиращи имунната система) и хепатозащитни (предпазващи черния дроб) свойства.

Макар че босвелиевите киселини в ниски дози защитават черния дроб, във високи дози те могат да увредят черния дроб. Ето защо приеманите дози на хранителната добавка с босвелия не трябва да надвишават препоръчителните стойности.

Бослвелията също така предоставя облекчение от болката, снижава общите нива на холестерола, повишава нивата на полезния (HDL) холестерол, регулира нивата на захарта, лекува диария и има действието на широкоспектърен антибиотик.

Древна билка разгръща мощните си способности

Изследвания за ефикасността на босвелията в справянето с артрита

Изследване от 2003 година, публикувано в списанието Phytomedicine от индийски изследователи разглежда ефикасността на и поносимостта към екстракти на Boswellia serrata в лечението на остеоартрит на коляното.

В това кръстосано изследване 30 пациенти са разделени в 2 групи.

В първата част на изследването, едната група получава екстракти от босвелия, а другата – плацебо. След 8 седмици следва период без прием на каквото и да било преди групата, пила плацебо да премине на екстракти от босвелия, а групата, пила босвелия да започне да пие плацебо.

Всички пациенти, които участвали в това изследване усетили подобрение на симптомите си на артрит през периода, в който те пиели екстракти от босвелия. Подобрението било отчетено като статистически и клинично по-добро, отколкото въздействието на плацебото.

Тези пациенти изпитвали по-малко болка в коляното (болкоуспокояващ ефект), повишена флексия (сгъване) на коляното (противоартритен ефект) и понижено отичане (противовъзпалителен ефект).

Само леки странични ефекти били отбелязани по време на изследването и те се изразявали само в неразположения на стомашно-чревния тракт.

В изследване от 2008 година, публикувано от друга група индийски изследователи, действието на стандартизиран екстракт от босвелия, 5-Loxin, било изследвано в лечението на остеоартрит. Това изследване използвало 3 лекарства при 75 участници в продължение на 90 дни.

Участниците в изследването били разделени в три групи. Едната пиела по 100 мг екстракт от босвелия; втората взимала по 250 мг от екстракта; а на третата група давали плацебо.

Всеки пациент бил изследван в началото и на ден 7, 30, 60 и 90 от изпитанието.

Проведените тестове включвали оценка на нивата на ензимите, познати с това, че разграждат хрущялите. Всеки пациент бил оценяван и за нивото на болката и степента на физическата функция.

Резултатът от изследването показал, че и двете дози от екстрактите от босвелия имали по-добро действие от плацебото в облекчаване симптомите на остеоартрита. Нивата на ензимите, увреждащи хрущяла рязко спаднали в групите пили екстрактите.

Освен това групата на която давали по 250 мг екстракт от босвелия почувствала подобрения на симптомите още на 7 ден от изпитанията. Тази по-висока доза била приета за безопасна и ефикасна като тя причинявала само странични ефекти сравними с онези при хората получавали по-ниската доза.

Друго изследване проучва ползите от екстракт от босвелия в лечението на тежък артрит. В него участвали 175 пациенти, които страдали от артрит в продължение на от 1 до 6 години. Болестта била поставила на легло 70% от пациентите в тази група.

Екстрактът от босвелия облекчил сутрешните ставни болки, общата болка и намалил затрудненията в осъществяването на физически задачи при 67% от участниците в изследването. При 30% от пациентите, действието на босвелията било достатъчно значимо, за да бъде сравнявано с конвенционалните лекарства за артрит.

Билки помагат за облекчаването на ставните болки

Как действа босвелията при артрит

Босвелията предоставя противовъзпалителното си действие с далеч по-малко странични ефекти от конвенционалните лекарства като стероидите, използвани за контролиране на възпалението и нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС), използвани при болка и възпаление.

Смята се, че активните съединения в екстрактите от босвелия спират възпалението чрез механизъм, различен от онзи използван от НСПВС като аспирин и ибупрофен. Докато НСПВС спират действието на простагландините секретирани от имунните клетки, екстрактът от босвелия спира производството на специфичен левкотриен, наречен LTB4.

LTB4 се секретира от неутрофилите за привличането на повече имунни клетки на мястото на възпалението.

Босвелиевите киселини са наречени не-редокс-инхибитори на 5-липоксигеназа. 5-липоксигеназата причинява производството на LTB4 от арахидонова киселина в началото на възпалителния отговор. Чрез спирането й, екстрактът от босвелия се цели в една от биохимичните каскадни реакции, водещи до възпаление.

Чрез намесване във възпалителния процес на по-ранен етап, екстрактът от босвелия произвежда по-добро болкоуспокояващо и противовъзпалително действие от НСПВС.

Билки срещу ревматоиден артрит

Босвелиевите киселини в екстрактите от босвелия също така са доказали, че подобряват симптомите на отоците причинени от едем. След като отокът на става често е характерен за артрита, босвелията е безопасна алтернатива на конвенционалните лекарства за снижаване на задържането на вода, което би могло да влоши артрита.

Тези босвелиеви киселини действат като снижават движението на левкоцитите към отеклите стави и по този начин снижават количеството вода задържано там.

Друг начин чрез който босвелиевите киселини снижават възпалението е в стабилизирането на съединителните клетки.

Когато съединителните клетки (клетките, съставени от базофилни гранули в съединителните тъкани) бъдат дегранулирани, те отделят възпалителни фактори, които причиняват възпаление, особено по време на анафилактична реакция. Понеже екстрактът от босвелия може да снижи това възпаление, той може да се използва за лечението на ставни възпаление, причинени от автоимунни реакции при остеоартрит.

Тамянът е мощен древен лек за множество заболявания

Как да използваме босвелия при артрит

Макар че екстрактите от босвелия често се приемат орално при лечението на артрит, те са също така и съставни части на кремовете за мазане, използвани при това заболяване.

Обаче, някои хора имат алергични реакции към кремовете, съдържащи босвелия под формата на контактен дерматит. За такива хора се препоръчва орален прием на хранителна добавка.

След като хранителните добавки с босвелия съдържат различни проценти босвелиеви киселини, трудно е да се определи стандартна доза за билкова хранителна добавка. Въпреки това експертите са съгласни, че 150 мг босвелиеви киселини трябва да се приемат по три пъти на ден.

Тази доза отговаря на 400 мг екстракт от босвелия (съдържащ 37.5% босвелиеви киселини), приемани по 3 пъти на ден.

Действието на екстракта от босвелия в лечението на артрита не е моментално, а с натрупване. Ето защо обичайното лечение би следвало да трае поне 8 – 12 седмици преди да се очакват първите признаци на подобрение.

Екстрактът от босвелия е безопасен дори в продължителни периоди на лечение.

За разлика от НСПВС, той не дразни лигавицата на стомашно-чревния тракт и няма да повиши риска от развиване на стомашни язви. Той дори се използва в лечението на улцерозен колит.

Разбира се, винаги е добре да спазвате предписаните от лекаря ви дози, понеже той най-добре познава състоянието ви.

Източник:

http://www.progressivehealth.com/arthritis-boswellia.htm

Снимка: Cintamani Tonics

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *