Сусамовото масло, древен съюзник срещу рак, диабет…

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

sesame-oil

Сусамът (Sesamum indicum) е едно от най-отдавна култивираните растения на Земята и е възхваляван заради маслото, извличано от него в продължение на повече от 5000 години. Тези малки семена-чудо също така съдържат много калций и магнезий и правят сусама една от най-силните лечебни храни, консумирани днес.

Египтяните са оставили описание за употребата си на сусамово масло преди повече от 3600 години в папируса на Елберс. Вавилонците смятали, че сместа от мед и сусам, която те харичали халва, запазва красотата и младостта, а римските войници ядели същата смес за сила и енергия.

Робите негри от Африка донесли със себе си сусама в Америка. Той бързо станал част от южняшките ястия.

Сусамените зърна са хрупкави и с деликатен вкус, те са жълти, кафява или червени на цвят и придават плътност и живот на всяка гозба.

Сусамът не се поддава лесно на гранясване и шушулките се разпукват когато узреят. Оттам идва фразата ‘сезам отвори се’(!).

През последните двайсет години се наптрупаха доста изседвания в полза на лечебните свойства на сусама, които започват да предизвикват вълни на вълнение в научната общност. Според изследванията, сусамът има повече от 36 документирани лечебни свойства. Тогава, защо да не държим сусам в аптечката у дома и в кухненския шкаф?

Ето три причини защо трябва да приемате тази вкусна храна за ценно допълнение към лековете на алтернативната медицина, които държите в аптечката у дома

Диабет

Изследване от 2011 г., публикувано в списанието Clinical Journal of Nutrition показа, че сусамовото масло подобрява ефикасността на орално приемано лекарство за лечение на диабет тип 2. Предишно изследване от 2006 г. показа, че когато сусамовото масло се използва като основна мазнина при готвене, то снижава кръвното налягане при диабетици с хипертония.

Рак

В дребните сусамови семенца се съдържа мастноразтворим лигнин, който има фитоестрогенни свойства. Сезаминът, уникална съставка в сусама, е доказал, че спира разпространението на раковите клетки при редица различни видове рак, включително при:

Рак на простатата

Рак на дебелото черво

Левкемия

Рак на белите дробове

Рак на гърдата

Рак на панкреаса

 Гингивит

В индийската медицина, практика наречена ‘жабурене с масло’, която се състои в това човек да жабури устата си със сусамово масло около двайсет минути всяка сутрин се казва, че предпазва зъбите от разваляне и от халитоза. Маслото от сусам лекува също кървящи венци и възпалено гърло. Изследванията показват, че маслото намалява растежа на стрептококите Streptococcus mutans, които се свързват с формирането на зъбния камък.

Ето още само няколко от многото доказани лечебни свойства на сусама:

Масажът със сусамово масло значително подобрява растежа на бебетата

Сусамът оказва благотворно въздействие върху хипертоници, вземащи диуретици или бета блокери

Сусамовото масло предпазва от церебрална исхемия на мозъка (в изследване с плъхове)

Сусамовото масло смекчава причиненото от антибиотици увеждане на бъбреците

Сусамовото масло спира формирането на атеросклерозни лезии

Сусамовото масло намалява оксидативния стрес при сепсис (в изследване с плъхове)

Сусамът има анти-тромботични свойства

Сусамът трябва да се избягва при терапия с тамоксифен (Tamoxifen)

Сезаминът предпазва от атеросклероза и възпалителни заболявания

Сезамолът смекчава острите увреждания на стомашната лигавица,  причинени от вземането на диклофенак …

Затова се наслаждавайте на сусама в любимите си гозби или слагайте по малко органично сусамово масло в салатата си, но не забравяйте да държите бурканче с масло и в аптечката с лекарства. Сусамът си е извоювал заслужено място там!

Източник: 3 Reasons Why Organic Sesame Oil Should be in Your Medicine Cabinet, 15 September 2013

http://www.thealternativedaily.com/3-reasons-why-organic-sesame-oil-should-be-in-your-medicine-cabinet/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N130916

Снимка: http://hardfluff.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

1 thought on “Сусамовото масло, древен съюзник срещу рак, диабет…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *