Копривата през вековете, чай с модерен вкус

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

SONY DSC

Със захлаждането на времето по пазарите и улиците на София отново възрастни жени продават пликове със скъпоценната и своенравна билка – коприва. Днес ще погледнем копривата през призмата на времето и ще дадем някои идеи за овкусяването на чая от коприва.  ~ ЗВД

Растението коприва и особено чаят от коприва се изполва през цялата история на човечеството за лечение и за подобряване на здравето. Предците ни са знаели за силата, съдържаща се в тази крехка билка и хората винаги са били очаровани от копривата. Тя е станала част от поговорки, вероятно поради способността си както да жили, така и да лекува:

“Макар и да докоснете копривата съвсем лекичко, тя пак ще ви опари”.

“Онзи, който пипа копривата най-леко, най-бързо се жили”.

Макар че е трудно да се определи кога чаят от коприва е бил използван за първи път, можем да приемем, че хората са го пиели още през бронзовата епоха, когато растението също така е използвано и за тъкане на платове.

Археолозите са разкопали не едно погребение в Дания от бронзовата епоха, в което тялото е внимателно увито в платно от коприва. Римляните също почитали копривата, макар че вместо да правят чай, те използвали свежите стъбла в процес, известен като уртикация.

Краткото определение за уртикация е налагане на част от тялото, обикновено на парализиран крайник, с пресни стръкове коприва. Гай Петроний, известен древноримски автор, сатирик и придворен в двореца на император Нерон, пише, че нашибването със стръкове коприва на бъбреците и на тялото от пъпа надолу стимулира мъжествеността. Може би не е необичайно да приемем, че чай от коприва се е пиел и по онова време.

Чаят от коприва в средновековната медицина

Копривата е важна билка и през средните векове. Англо-саксонски текст за билки от 10-ти век посочва, че копривата е една от деветте билки, използвани в борбата със злото. Хората от онези времена са уважавали полезното за здравето растение коприва и вероятно са използвали чая от коприва, както и свежа коприва за лечението на различни болести. Жерар, почитаният билкар на английския крал Джеймс I препоръчва коприва като антидот на отровни растения, включително буника.

Чаят от коприва е използван с много предназначения през човешката история, но билката е най-широко използвана и ценена през средните векове. Използвали я като експекторант и тоник, както и за лечението на проблеми с бъбреците, при треска и втрисане. Чаят от коприва бил също така често използван за изхвърляне на глисти от тялото и за лечение при отравяне на кръвта.

Чаят от коприва в Северна Америка

Смята се, че копривата е нарочно донесена в Северна Америка, макар че не е ясно кога се е случило това. Обаче, растението продължава да е лечебна билка и вече се е аклиматизирало на целия континент.

Днес билкарите продължават да предписват чай от коприва заради силните здравословни свойства на тази билка и пациентите продължават да се наслаждават на по-добро здраве и енергия като редовно го пият. Той все още се използва най-вече за нещата, заради които го боготворели и в ранната ни история. Изглежа обаче, че предците ни са имали едва бегла представа за многобройните полезни свойства на копривата за човешкото здраве.

Овкусяване на чая от коприва

Чаят от коприва може да се овкуси по много различни начини, като се започне с добавянето на други ароматични билки и плодове и се стигне до използването на естествени подсладители. Много хора се наслаждават просто на чая от корпива с някои основни добавки, докато други имат по-изтънчен вкус. Без значение какви са вкусовете ви, вие можете да намерите начини да овкусите чая от коприва, така че да ви е приятно да го пиете.

Овкусяване на чая от коприва с билки

Овкусяването на чая от копприва предлага безброй възможности под формата на любимите ви билки. Някои често използвани билки които се съчетават особено добре с копривата включват:

  • Лимонена трева
  • Градинска мента – Mentha spicata
  • Мента – Mentha piperita
  • Анасон исоп
  • Лимонена вербена
  • Маточина
  • Лавандула
  • Див копър (фенел)
  • Корен от джинджифил

Просто прибавяйте по ½ до 1 ч.л. от тези изсушени билки в чая с коприва докато се запарва, за да получите истинска експлозия от вкусове. Могат да се използват и пресни билки, но те трябва да се сложат в чая преди консумацията му вместо да се киснат със сухите листа на копривата.

Овкусяване на чая от коприва с плодове

Обожавам чая от коприва с лек вкус на цитруси, но можете да използвате и други плодове в зависимост от личните ви предпочитания. Най добре е да използвате плодове в чая когато изстине, защото в горещия чай те могат да се размият и да станат на каша. Някои от плодовете, които придават особено приятен вкус на чая от коприва са:

Лимон – портокал – лайм – ябълка – ягода – малина, както и другите горски плодове или пък в духа на идващия сезон – сушени плодове, круши, дренки, дюли, боровинки…

Дали ще използвате копривата, за да сготвите супа, пюре, яхния, салата или за чай, заради силата й да се бори с алергиите, настинките, да укрепва имунитета или като диуретик и част от есенната ви детоксикация, за да споменем само някои от употребите на това природно чудо – изборът е ваш. Предупреждение: Чаят от коприва може да повиши кръвната захар, така че преди да го включите в режима си на хранене непременно се консултирайте със своя лекар.

Прочетете също статията: Тези ‘чушлета’ свалят кръвната захар

Източник: Nettle Tea: Uses Throughout History, 4 November 2009

Снимка: southweb.org

Още статии за копривата: Изкуството да си направиш чай от коприва и

КОПРИВАТА – ТРИ РЕЦЕПТИ

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *