5 обичайни съставки в дъвката причиняват рак

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

chewing-gum

Може би не обръщате голямо внимание на съставките в дъвката, защото в крайна сметка тя всъщност не се гълта. Но съставките, много от които са потенциално опасни, наистина влизат в тялото ви пряко през стените на устната кухина.

Както е с всички токсични съставки в продуктите за лична хигиена като лосионите, които биват усвоявани директно през кожата в кръвотока, съставките в дъвката също биват абсорбирани от тялото бързо и директно, прескачайки храносмилателната система, която обичайно помага за филтрирането на част от токсините.

Поради тези причини, ако дъвчете дъвка редовно е много важно да четете какво има в любимата ви марка и както скорошно разследване на The Health Wyze Report (онлайн отдел на здравна медиа за алтернативна медицина) показва, че от онова, което откриете може да ви загорчи в устата…

Тези 5 често използвани съставки в дъвката се свързат с рак и с други вреди за тялото

1. Аспартам

Ако дъвката ви не съдържа захар съвсем голям е шансът, че тя съдържа изкуственият подсладител аспартам. Аспартам се метаболизира вътре в тялото както като дървесен алкохол (отрова) така и като формалдехид (който е канцероген, използван като балсамираща течност и не се изхвърля от тялото чрез нормалното филтриране на отпадъци от черния дроб и бъбреците). Апартамът се свързва с вродени дефекти, различни видове рак, мозъчни тумори и напълняване.

2. Бутил хидрокситолуен (BHT)

Бутил хидрокситолуенът е толкова токсичен, че вече е забранен в много страни. В САЩ той често се използва като консервант в дъвката и в други обработени храни. BHT се свързва с токсичността в органните системи, включително с увреждане на бъбреците и черния дроб, хиперактивност при децата и може да е канцерогенен.

3. Калциев казеин пептон (калциев фосфат)

Открита най-вече в дъвката Trident, счита се че тази съставка може да се използва като избелващо вещество или за вплътняване на консистенцията. Като вторичен продукт от силно преработено мляко, малко се знае за дългосрочните последици след поглъщането му, макар че казеинът по-рано се свързваше с отравяния с бебешко мляко в Китай.

4. Основа на дъвката

Цяла мистерия е от какво всъщност се прави ‘основата на дъвката’, но разследващите откриха, че това обикновено е смес от еластомери, смоли, пластификатори и пълнеж. Повечето производители не разкриват по-конкретна информация от тази. В крайна сметка защо биха искали те да знаете, че потенциално дъвчете извличан от нефта парафин, поливинил ацетат (дърводелско лепило) и талк, които се свързват с рака.

5. Титанов диоксид

Титановият диоксид често се използва като избелващо вещество в дъвката, но се свързва и с автоимунни заболявания, астма, болестта на Крон и потенциално е канцерогенен. Едно изследване откри, че децата са в голяма степен изложени на титановия диоксид  в сладкарските изделия, като дъвката съдържа най-високите нива.

Дъвката за отслабване е мит

Много хора дъвчат дъвка, за да намалят желанието си да ядат сладки неща и за да ядат по-малко. Но дъвченето на дъвка всъщност има малко влияние върху мотивацията ви да ядете, глада ви и колко в крайна сметка изяждате.

Изследванията разкриват, че макар че онези, които дъвчат дъвка се хранят по-малко пъти, те ядат повече по време на храненията. Освен това храненията им се оказват по-малко хранителни от онези на хората, които не дъвчат дъвка. То също така разкри, че хората, които дъвчат дъвка е по-малко вероятно да ядат плодове и вместо това са по-мотивирани да ядат нездравословна храна като картофен чипс и бонбони. Това вероятно е така защото ментовият вкус на дъвката придава горчив вкус на плодовете и зеленчуците.

Така че ако мислите, че дъвченето на дъвка ще ви помогне да контролирате теглото си, вие вероятно сте сериозно подведени. Това дори е вярно, ако дъвчете дъвка без захар, защото консумирането на изкуствени подсладители може да предизвика изменения в биохимията на тялото, които могат всъщност да предизвикат напълняването ви. Изследванията в тази насока показват много ясно, че изкуствените подсладители могат всъщност да причинят качването на повече килограми от захарта като стимулират апетита ви, повишават желаниято за ядене на въглехидрати и стимулират секрецията на хормоните като инсулин и лептин, които сигнализират на тялото да складира повече мазнини.

Дъвката може да увреди храносмилането и зъбите

Често пренебрегван факт е, че дъвченето има много първична цел. Тялото ви е създадено така, че да активира храносмилането посредством дъвченето, а внимателно координиран неврологичен рефлекс активира производството на ензими когато движите челюстта си при дъвчене. Обаче, дъвченето без поглъщането на храна може да има обратен ефект. Когато дъвчете дъвка, вие изпращате на тялото си физически сигнали, че то предстои да получи храна. Ензимите и киселините, които биват активирани когато дъвчете дъвка следователно се освобождават, но без храната, която те са предназначени да преработят. Това може да причини подуване на стомаха, прекомерно производство на стомашна киселина и може да компрометира способността ви да произвеждате достатъчно храносмилателни секрети когато наистина ядете храна.

Освен това, дъвченето на дъвка без захар често се рекламира като средство за поддържане здравето на зъбите, тъй като захарният алкохол ксилитол, който е популярен в храните без захар и в дъвката, доказано се бори с развалянето на зъбите. Обаче, надписа ‘без захар’ не трябва автоматично да се приеме, че означава ‘безопасно за зъбите’.

Дъвката без захар често съдържа киселинни овкусители и консерванти, които могат всъщност да предизвикат разяждане на зъбите въпреки че съдържа борещия се с кариесите ксилитол. За разлика от кариесите, механичното износване на зъбите е процес на частична декалцификация, която с времето буквално стопява зъбите. Аз обикновено препоръчвам да се избягва дъвченето на дъвка, но ако дъвчете дъвка правете го само понякога или точно преди хранене когато стимулирането на ензимите и киселините може да е всъщност полезно. Аз също така препоръчвам да търсите естествени алтернативи като дъвченето на дъвка, направена от дървото чикле.

Coca-Cola се опитва да брани употребата на аспартама

Производителите на дъвка, които разчитат на аспартама за правенето на продукти без захар вероятно много харесват новата рекламна кампания на Coca-Cola, която се опитва да увери протребителите си, че нейните несъдържащи никакви или съдържащи малко калории напитки, направени с изкуствения подсладител аспартам са безопасна алтернатива.

Според рекламата, аспартамът е ‘безопасена, висококачествена алтернатива на захарта’. Очевидно те не са в течение на стотиците изследвания на този изкуствен подсладител, показващи вредното му въздействие… Изпълнителният директор Майкъл Джейкъбсън на Центъра за наука в интерес на обществото –Center for Science in the Public Interest’s (CSPI) излезе със следното изявление в отговор на новата реклама на Coca-Cola:

„Аспартамът доказано причинява рак – левкемия, лимфома и други тумори—в лабораторните животни и той не бива да е в хранителните продукти. Ние със сигурност искаме Coca-Cola да промени номенклатурата си към напитки с по-малко или без никакви калории, но репутацията на аспартама не си струва да бъде реабилитирана с тази пропагандна кампания. Компанията ще постигне повече, ако постепенно извади аспартама от продуктите си и ускори изследванията си за по-безопасни естествени подсладители като тези извличани от растението стевия”.

Същото може да се каже на производителите на дъвка, които продължават да пробутват своите продукти без захар като ‘здравословни’, че дори и като средство за отслабване. Аз смятам, че Федералната търговска комисия (FTC) може да съди Coke и другите производители на диетични безалкохолни напитки и потенциално дори и производителите на дъвки за измамни реклами, защото няма изследвания, които да показват, че употребата на диетични газирани напитки или на дъвка без захар кара човек да отслабва. Всъщност, диетичните газирани напитки доказано причиняват напълняване. Ако някой в индустрията на естествени храни се опита да направи това, ние ще получим предупредително писмо от тези органи за минути.

Затова моля ви направете на себе си и на семейството си огромна услуга и не си позволявайте мултимилионната рекламна кампания на Coca-Cola да ви замае главата – тя се основава на погрешни, неточни, подвеждащи и явно погрешни условности в мисленето относно затрлъстяването и ролята на.

Кажете на Coke, че не е смешно!

Затлъстяването е сериозен проблем на обществото в Съединените щати и вие бивате сериозно подведени от компаниите които се правят, че имат решение, което всъщност само влошава проблема. Производителите на дъвка със сигурност са сред тях, но компаниите, произвеждащи газирани напитки в момента имат далеч по-голям обхват. Силно ви насърчавам да покажете на Coca-Cola Company как се чувствате като им кажете да спрат измамния си маркетинг на газирани продукти.

Присъединете се към мен в заемането на твърда позиция срещу измамните реклами и позволете на гласа ви да бъде чут. Ако сте в twitter, изпратете туит до #CokeCEO, за да покажете на Coca-Cola Company, че не сте доволни от измамните им реклами. Ако сте във фейсбук моля споделете какво мислите за това на тяхната фейсбук страница. Моля също така да изпратите на Coca-Cola Company имейл и им покажете какво чувствате!

Автор: д-р Меркола

Източник: 5 Common Chewing Gum Ingredients That May Cause Cancer

September 14, 2013 | 45,595 views

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/09/14/chewing-gum-cancer-risk.aspx?e_cid=20130914Z2_DNL_art_2&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_content=art2&utm_campaign=20130914Z2

Снимка: www.naijalatestnews.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *