Отглеждай гъби вкъщи: Ето как

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

shiitake_1

Вкусни и хранителни, гъбите са чудесна съставка на салати, супи, яхнии и стър-фрай ястия.  Която и да е вашата любима гъба – кладница, шийтаке, манатарка, мръчкула, кафява или класическа печурка – тя е полезна за здравето и придава вкус на ястията ви.

Хранителната стойност на гъбите е огромна. Те съдържат множество различни В витамини, включително В12, който рядко се открива в растителни източници. Те са също така богати на минерали като мед, манган, фосфор, калий, селен и цинк. Гъбите съдържат множество фитонутриенти, които се свързват с поддържането на оптимална имунна функция, наред с много други ползи.

Добра новина за хората, обичащи гъби: не трябва да се задоволявате с гъби, закупени от магазина. Лесно е да си отглеждате гъби у дома!

Какъв е проблемът просто да си купуваме гъби от магазина? Ами, за начало, това е храна, която е важно да купуваме органична. Гъбите изключително лесно усвояват всичко, те моментално попиват всички хранителни вещества (и токсини), в които растат. Органично отглежданите гъби се отглеждат без употребата на пестициди и химически торове, но са доста скъпи, особено някои сортове, като шийтаке.

Когато сами си отглеждате гъби в дома си, вие можете да контролирате средата, в която те растат и можете да сте спокойни, че в чинията ви в крайна сметка няма да има пестициди или други химикали. Също така, ще сте удовлетворени да ядете нещо, което сами сте си отгледали с любов.

Привидно, отглеждането на гъби изглежда доста сложно, но има много начини за започване, ако сте начинаещ любител. Най-лесният начин е да си закупите пън с гъби. Пъновете с гъби са точно каквото чувате – пънове от дървета, в които са поставени спори на гъби. На пън можете да отглеждате много сортове, от кладница до шийтаке.

Когато избирате пън, непременно проучете внимателно какво купувате, за да сте сигурни, че в пъна не са сложени добавки, както и че не е бил химически третиран.

MushroomLog2-300x300

В случай, че искате сами да си отгледате пън с шийтаке, например, следвайки следните лесни указания ще се занимавате с проект в дома си и ще берете гъби шийтаке през следващите две години! Ето какво е нужно: пъновете режете ръчно и в пробитите дупки поставете спори на гъбата шийтаке и ги покрийте с восък за сирене. На  метална табелка, прикрепена под всеки пън посочете датата на инокулация (вкарването на спорите). Просто натопете пъновете за 24 часа в студена вода, като от време на време ги пръскате, и гледайте как се появяват гъбите след достигането на периода на инокулация (периодът на инокулация е 6-12 месеца). Добре е размерът на пъновете да е 30 см (12″) височина и приблизително 10-15 см (3-6″) диаметър.

Има и други начини за отглеждане на гъби, като например в слама, но този процес изисква доста работа и време, както и подробно познание на няколко стъпки. Ако искате да се научите, намерете ферма наблизо за органично отглеждане на гъби и вижте дали не предлагат кутии за отглеждане на гъби за начинаещи, курсове или други видове информация. Намирането на добра книга по темата или четенето в заслужаващ доверие сайт онлайн, който се занимава с органично земеделие също може да ви помогне да започнете.

Две от най-сериозните причини да имате градина са отглеждането на растения, за които иначе ще трябва да плащате скъпо и прескъпо в супера, както и да отглеждате толкова вкусни неща, каквито не можете да купите на каквато и да било цена. Гъбите обикновено отговарят и на двете условия.

В Китай хората отглеждат гъби в домашните си градини от повече от 1000 години и това изкуство най-накрая се разпространява и в Северна Америка. Вместо да се свързва с вещици или еуфористични лекарства, отглеждането на гъби в градината навлезе в света на кулинарията в тази част на света. Отглеждането на гъби сами означава да произвеждате наистина превъзходна прясна храна – и да не трябва да разчитате на късмет при брането й сред природата.

mushroom-kitНай-безопасният (и най-забавен) начин за отглеждане на гъби у дома е с помощта на кутия за гъби (mushroom kit), която ще ви предостави чудесен проект за свободното време. В зависимост от кутията, можете да отгледате няколко вида деликатесни гъби в рамките на седмици, като кладница (Pleurotus species) и шийтаке (Lentinula edodes), както и различни сортове печурки (Agaricus bisporus). След това можете да приложите придобития от кутията опит в по-продължителни проекти на открито, като например, можете да отглеждате кладница в контейнери или шийтаке върху пънове. Можете дори да насадите възхитителната сламена гъба (Stropharia rugoso-annulata) в компост или на сенчесто място в градината, където тя в способна сама да се аклиматизира. Започнете с тези лесни за отглеждане сортове и скоро ще започнете да мечтаете за — и да отглеждате — по-екзотични видове гъби като сърнели, лъвска грива или тополова пънчушка.

„Забавно е да отглеждате гъби”, казва експертът по гъби Томас Волк, професор по биология в Университета Ла Крос на Уисконсин. Той описва отглеждането на гъби по-скоро изкуство, отколкото наука, и то включва „много следене, промени, разгадаване какво действа и какво не”. Макар че гъбите са донякъде бавни в „даването на плод” в сравнение със зеленчуците, след като веднъж се установят на подходящо място, те често остават там дълго време и раждат изобилно с години.

Ето най-хубавата част: Можете да започнете с шкаф за отглеждане на гъби сега, да берете гъби на закрито и да използвате остатъците за създаването на постоянна колония на открито. Пол Стаметс, създател на компанията за отглеждане на гъби Fungi Perfecti of Olympia, Вашингтон, и автор на шест книги за гъби, казва, че това е така, защото мицелът на гъбите има авантюристичен дух и няма търпение да расте”. Също като кваса за хляб, добър сорт гъби ще расте безспир в нужните му условия.

След като веднъж вкусите отгледаните от вас самите и прясно откъснати гъби, вие никога повече няма да потърсите други гъби.

Здрави всеки ден

Източници:

http://www.thealternativedaily.com/grow-mushrooms-heres/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N150111

https://food52.com/shop/products/1491-diy-grow-your-own-shiitake-mushroom-log

http://www.motherearthnews.com/organic-gardening/grow-your-own-mushrooms-zmaz04onzsel.aspx

Снимки: www.biolandia.ro; meritandfork.com; www.sante.nl

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *