Етерични масла стимулират здравето на щитовидната жлеза, как да ги използваме

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Има етерични масла, които стимулират производството на щитовиден хормон и естествено спомагат облекчаването на симптомите ви.

Борите ли се с ниска енергия, замъгляване на мозъка и трудности с отслабването – независимо, че се храните здравословно и сте физически активни? Вината може да е на неактивната функция на щитовидната ви жлеза.

Дали ви е поставена диагноза за заболяване на щитовидната жлеза като хипотироидизъм или пък зад симптомите си вие подозирате, че се крие понижена функция на щитовидната ви жлеза, има някои етерични масла, които могат да стимулират производството на тироидния хормон и да ви помогнат да облекчите симптомите си естествено.

Преди да се занимаем с това кои етерични масла имат най-голям потенциал по отношение на щитовидната жлеза, добре е да разберем ролята на надбъбречните жлези за функцията на щитовидната жлеза. Това е така, защото повечето научни изследвания, проведени с етерични масла разглеждат ползите от тях за надбъбречните жлези, които са пряко полезни за щитовидната жлеза.

Соята е навсякъде и унищожава здравето ви

Връзката между надбъбречните жлези и щитовидната жлеза и защо етеричните масла помагат

Надбъбречните (адренални) жлези са известни най-добре с това, че ни помагат да се справяме със стреса (посредством реакцията „бий се или бягай”) като освобождават стрес хормони като адреналин и кортизол. Когато тези хормони бъдат освободени в отговор на стресова ситуация, те казват на тялото ви да спре всяка функция, която не е незабавно полезна в този момент за справяне на стресиращата ситуация на която сте изложени. Това включва храносмилането, функцията на имунната система и производството на хормони. Всъщност изследванията показват, че производството на хормоните of T3 и T4 (основните щитовидни хормони) отслабва в периодите на стрес.

Възпалението в резултат на хроничен стрес също така потиска щитовидната функция, както го правят и факторите, свързани с храненето и околната среда, като тежки метали, консумацията на обработени храни и ненабавянето на достатъчно фибри от растителни храни.

Ето защо е очевидно, че адреналната функция, породена от хроничен стрес е основната причина за свръх активната или недостатъчно активната щитовидна жлеза. Някои растителни екстракти също съдържат активни съединения, които стимулират ендокринната и имунната функции.

Лекар препоръчва яденето на месо при дисфункция на щитовидната жлеза и автоимунни заболявания

Освен това, когато сте подложени на продължителни периоди на стрес, надбъбречните ви жлези също могат да се изтощят. Това може да доведе до умствено и емоционално изтощение (бърнаут), както и до заболяване, наречено адренална умора. Не е учудващо, че много от симптомите на адреналната умора отразяват огледално симптомите на недостатъчно активната щитовидна жлеза като напълняване около талията, замъгляване на мозъка, умора, тревожност и депресия.

Макар че една от основните ползи от употребата на етерични масла е тяхната способност да успокояват ума и тялото, някои растителни екстракти също съдържат активни съединения, които се усвояват през кожата и стимулират ендокринната и имунната функция. Според редица изследвания, ето етеричните масла, които действат най-добре за подобряване здравето на щитовидната жлеза.

Облекчете симптомите на Хашимото с магнезий, нови изследвания

5 етерични масла подобряват здравето на щитовидната жлеза и как да ги използваме

Лимонена трева 

Забравете за кофеина, лимонената трева е известна с ободряващия си аромат, който може незабавно да стимулира нивата на енергията ви и да снижи умората. От една страна, етеричното масло от лимонена трева спомага контролирането на симптомите на снижена функция на щитовидната жлеза, а от друга, изследвания показват, че лимонената трева предоставя мощни противовъзпалителни ползи и спомага снижаването на оксидативния стрес, което показва, че то стимулира имунитета и цялостния оздравяващ процес в тялото.

Смирна

Смирната се използва от хиляди години за лечението на всякакви видове болести и все още обичайно се използва за подобряването на здравето, особено в традиционната  китайска медицина. Това се дължи на факта, че смирната е богата на клас антиоксидантни съединения, наречени терпеноиди, които спомагат снижаването на възпалението и стимулират имунната система.

Имуноподсилващото действие на терпеноидите е също така полезно за контролирането на симптомите както на болестта на Грейвс, така и на болестта на Хашимото, автоимунно заболяване, при което имунната система атакува щитовидната жлеза. Изследвания също така показват, че терпеноидите защитават от свързаните с хормоните видове рак, което предполага, че миртата може би играе роля в поддържането на цялостното хормонално здраве.

Розмарин

Няма нищо по-приятно от аромата на пресен розмарин когато готвите, но тази празнична билка може също така да помага и за контролирането на симптомите на хипотироидизъм, включително храносмилателни проблеми и косопад. Всъщност има изследвания, които показват, че розмаринът стимулира растежа на косата при хора с андрогенна алопеция (оплешивяване при мъжете), което може да е причинено от автоимунни заболявания и хроничен стрес.

Салвия

Изследване с употребата на етерично масло от салвия и неговото въздействие върху депресията показа, че то действително успява да снижи стимулиращия щитовидната жлеза хормон (TSH). Високите нива на TSH в кръвта показват, че тялото се опитва да произвежда повече щитовидни хормони, T3 и T4, което е признак, че функцията на щитовидната ви жлеза може би е снижена.

Същото изследване показа, че салвията има антидепресантно действие, което я прави дори още по-полезна за употреба за контролирането на симптоми на слаба функция на щитовидната жлеза.

Черен смърч

Етеричното масло от смърч има землист аромат, който предоставя силно усещане за заземяване и релаксация, а това е една причина то да се съдържа в смеси от етерични масла за облекчаване на стреса и за стимулиране на надбъбречните жлези. На физиологично ниво черният смърч съдържа антиоксидантни съединения, наречени монотерпени, които са доказали, че имат „антистресово” действие в мозъка и, че снижават реакцията на тялото спрямо отрицателния стрес.

Изследване показа, че плъховете, на които давали монотерпени и които били излагани на не-патологичен стрес, били значително по-малко обезпокоявани, запазвали повече фокус и концентрация и показвали по-малко признаци на стрес като цяло. Антистресовото действие на черния смърч показва, че това етерично масло спомага снижаването на възпалението, което е необходимо за стимулирането на здравето на щитовидната жлеза.

Недостигът на йод свързан с различни видове рак и заболявания на щитовидната жлеза

Как да използваме етерични масла, за да подобрим здравето на щитовидната си жлеза

Макар че изследванията показват, че вдишането на аромата на етерични масла задейства оздравяване на тялото, то прилагането им върху кожата позволява на веществата в тях да бъдат усвоени през кожата, което може да е по-полезно за подобряването на щитовидната функция. Просто разтъркайте 1 капка етерично масло, разредено в масло носител (като кокосово масло или масло от жожоба) в основата на врата си отпред, където се намира щитовидната жлеза, както и върху кръста си (точно над бъбреците) където се намират надбъбречните жлези.

Може да правите и малко рефлексология у дома си като натривате етерични масла както върху палците на краката си, така и по средата на табаните на стъпалата си. Това са рефлексологичните точки за щитовидната жлеза и надбъбречните жлези. Рефлексологията може да помогне и за подобряване на съня, което я превръща в прекрасен вечерен ритуал за уелнес. Когато избирате етерични масла за щитовидната си жлеза непременно използвайте 100% органични етерични масла с терапевтичен клас.

Чувствате се уморени? Ето 7 храни срещу адренална умора

Това ще ви осигури получаването на най-много ползи за здравето от чистите и качествени съставки. Макар че много етерични масла са безопасни за нанасяне върху кожата, някои са изключително силни и могат да я изгорят. Винаги разреждайте етеричните масла с масло носител преди да ги използвате.

Етеричните масла обикновено са безопасни и представляват ефикасен начин за естественото подобряване на здравето на щитовидната жлеза. Макар че тези етерични масла имат свойства, които са полезни конкретно за щитовидната жлеза, всяко етерично масло, което ви помага да се чувствате спокойни и освободени от стреса стимулира щитовидната функция като снижава реагирането ви на стрес.

Прочетете още:

Как да си набавяме ежедневна доза от борещите рака терпеноиди?

Рецептата на Рик Симсън за домашно приготвено масло от канабис като алтернатива на химиотерапията

Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

Храната на цариците предоставя спокойствие и здраве

Обстойно описание на средиземноморската диета, план за хранене

Суперхрани за секс

Направете си ефикасен билков спрей за възпалено гърло

Източник:

https://blog.paleohacks.com/thyroid-essential-oils/

Снимка: hermitageoils.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *