Най-добрите пет хранителни вещества за укрепване на щитовидната жлеза

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

thyroid-supplements

Преди всичко, длъжни сме да подчертаем, че към проблемите с щитоводната жлеза трябва да се подхожда много внимателно. Няма съвети, които да важат еднакво за всички. Например, обърнете внимание, че при снижена функция на щитовидната жлеза, тази функция би следвало да се стимулира с приема на йод… а при хипертироидизъм, т.е. суперактивност на щитовидната жлеза, важи обратното… Ако страдате от проблеми с щитовидната жлеза, прочетете внимателно статията, направете си съответните изследвания, консултирайте се с експерт – Здрави всеки ден

За онези от вас, които четат тази статия и са под пара имайки само минута, ето кратката версия: непременно пийте силен мултивитамин с минерали, наред с по няколко грама витамин С всеки ден. Мултивитаминът трябва да е с високо качество, каквито могат да бъдат закупени в добри магазини за здравословни храни, а не от марките, продавани в по-големите национални вериги дрогерии в същата категория като Centrum или Centrum Silver. (Още за Центрум можете да прочете в статията: Коктейл от химикали или здравословен продукт?) Повечето рекламирани в страната мултивитамини, продавани в дрогериите  нямат нито силата, нито биоусвоимостта от които се нуждаят страдащите от проблеми с щитовидната жлеза.

Подробна информация по темата за щитовидната жлеза ще откриете в поредицата:

Когато зелечуците, които ядете вредят на щитовидната ви жлеза

Хипохондрик или страдащ от хипотироидизъм?

Защо не трябва да пренебрегваме дребните си неразположения

За хората, които имат време да прочетат цялата статия, има две основни категории от нуждаещи се, които бихме искали да опишем. Първата е на хората, които са в завидно здраве и които се стремят да покриват основните хранителни нужди що се отнася до синтеза и използването на щитовидните хормони. За тези хора можем да опишем хранителните вещества, които учените изследователи ни казват, че са особено важни за правилното функциониране на щитовидната жлеза.

 • Йод
 • Селен
 • Цинк
 • Витамин D
 • Витамин Е
 • Антиоксиданти
 • Есенциални мазнини
 • Аминокиселини

На първо място, разбира се е йодът, който в голяма степен е нож с две остриета при страдащите от проблеми с щитовидната жлеза. Вие наистина се нуждаете от него, но не в твърде голямо количество. Последното изследване, което по-внимателно разгледа този проблем, бе проведеният през 1999 година Преглед на хранителните вещества и доклада за него, написан от Лий, Брадли и Дуайър. Тези учени ни казват, че приблизително 10% от мъжете и 20% от жените страдат от недостиг на йод. Обаче, останалите 80-90% не се нуждаят от допълнителен йод, а при много хора, попадащи в това мнозинство, приемането на допълнителен йод може да се превърне до проблем с щитовидната жлеза.

Какво да правим? Ако никога не ядете бързи храни, избягвате солта като чума, не ядете много морска храна и мислите, че водораслите са за рибите, и най-вече ако живеете на повече от 150 км от морския бряг, то вие е добре да помислите за пиенето на хранителна добавка с йод, основният минерал за производството на щитовидния хормон.

Ако не сте в тази категория, вие вероятно ще се справите добре без да пиете допълнително йод, понеже има вероятност да си набавяте повече от достатъчно йод от други източници като йодираната сол и естествените източници като риба и морски водорасли.

Дилемата с йода е основният хранителен проблем пред който всеки се изправя. В целия свят заболяванията, причинени от недостиг на йод носят неизмерими страдания под формата на гуша, спонтанни аборти, безплодие, и ужасни болести, засягащи повече от един милиард души на планетата. Това е значим процент от човешката раса. Обаче, в САЩ проблемът се считаше за елиминиран от широкото разпространение на йода първо, в тестото за хляб, както и в солта. В последно време, обаче, има възвръщане на недостига на йод дори и в тази страна. Това представлява проблем за някои хора.

Учените в момента работят за развиването на надежден и ефикасен тест за нивата на йод в човешкото тяло, но на този етап ние не сме убедени че наличните тестове се справят със задачата. В светлината на всичко това, някои специалисти по щитовидната жлеза предлагат да се застраховате като всеки ден поглъщате известно количество йод, което ще ви помогне, ако имате твърде значителен недостиг, но няма да ви навреди, ако вече имате достатъчно йод в тялото си. Това количество изглежда е около 100 мкг (микрограма) на ден. Обаче, ако забележите, че ви става лошо след като ядете йодирани храни, може да ви се наложи да избягвате това хранително вещество.

Както виждате, минералите може би са по-важни за производството на щитовидни хормони от витамините, защото следващите две вещества в списъка са минералите селен и цинк. Селенът е особено важен както за производството на щитовидния хормон Т-4 (тироксин) в щитовидната жлеза, така и за преобразуването на Т-4 в щитовидния хормон Т-3 – активната форма (тиронин). Цинкът е необходим както преди, така и след процесите на производство и преобразуване. Цинкът е необходим за хормона на хипоталамуса TRH, за да стимулира той хипофизната жлеза, която сигнализира на щитовдната жлеза да произвежда щитовиден хормон.

Освен това, цинкът е необходим на междуклетъчно ниво, за да помага на щитовидните рецептори в ядрата да се прикрепват и да отчитат генетичния код на ДНК-то. Не забравяйте, че основната функция на щитовидния хормон е да помага за задействането на генетичния код.

Що се отнася до селена, ние препоръчваме по 200 мкг (микрограма) на ден. Това отново е по-голямо количество от съдържащото се в често срещаните продукти с множество минерали. За цинка, ние считаме, че трябва да взимате поне по 10 мг на ден; не забравяйте, че при пиенето на по 10-25 мг цинк, вие трябва да балансирате това количество с един мг мед за постигане на дозата цинк-мед, която е толкова полезна за пациентите с щитовидни проблеми. Ето защо добър продукт би съдържал 1-2 мг мед в добавка към цинка.

В допълнение към тези минерали, за производството на щитовидния хормон в хипофизната жлеза е необходим витамин D , и то по възможност в ранните етапи на прилепването на Т-3 (тиронин) с неговия рецептор. Витамин Е е част от необходимия поддържащ апарат, който позволява на ензима дейодиназа да преобразува Т-4 (неактивния щитовиден хормон) в Т-3 (активния вид).

Днес се оказва, че количеството витамин D от което се нуждаят хората е силно подценявано, както и че той не е толкова токсичен, колкото се смяташе първоначално. Ние препоръчваме по 800 IU (международни единици) витамин D на ден.

Необходимото количество витамин Е също е омаловажено; ние препоръчваме по 400-800 IU на ден. Това се оказва по-голямо количество от предоставяното в повечето мултувитамини, но то предоставя отлична антиоксидантна защита, а освен това помага на жените в менопауза да избягват горещите вълни без да прибягват към естроген.

Ето това са 5-те най-основни хранителни вещества от коите се нуждае щитовидната жлеза. Не забравяйте, обаче, че тези учени основават изследванията си, в по-голямата им част, на хора в доста добро здраве. Ако имате проблем с щитовидната жлеза от известно време, то за вас важат други препоръки. Те включват:

 • пълен антиоксидантен набор, не само витамините С и Е, но най-вече по 5000 – 10,000 IU витамин А, който обикновено се съдържа в повечето мултивитамини. Другите антиоксиданти, като липоевата киселина, пикногенола и т.н. често не са включени в мултивитамините с минерали, но наистина се съдържат в антиоксидантни формули. Ние препоръчваме за хората в тази категория да пият много силна антиоксидантна хранителна добавка.
 • Освен това, за да накарате щитовидната си жлеза да функционира където трябва, вероятно ще се нуждаете от високи дози есенциални мастни киселини в комбинация 2:1 от омега-3 и омега-6. Това може най-добре да се постигне с гел капсули или като държани в хладилника течни формули от магазина за здравословни храни.
 • И накрая, страдащите от дълго време ще направят добре, ако пият допълнителни аминокиселини. Спомнете си че щитовидният хормон е в основни линии аминокиселината тирозин с малко прикрепен йод. Метаболизмът на аминокиселините е особено важен за функцията на щитовидната жлеза, но не само тирозин е необходим. Всъщност, далеч по-добре ще е ако ежедневно се пият по няколко грама от пълния набор аминокиселини в свободна-форма.

Това е всичко. Оптималните за щитовидната жлеза хранителни вещества могат невероятно да подобрят състоянието ви. Важно е все пак тези хранителни вещества да са натурални, макар че и синтетичните вършат работа. Така че не се самолекувайте на база на горната информация, тя само ви насочва и осведомява за възможностите пред вас. За изготвянето на индивидуален, подходящ именно за вас комплекс от хранителни вещества е добре да се консултирате с експерт. Точната схема, определена конкретно за вас, може да направи чудеса за здравето ви.

Рецензия на Ричърд Шеймс, M.D. & Каръли Шеймс, Ph.D., R.N.

 

Източник:

http://www.thyroid-info.com/articles/topsupplements.htm#iodine

Снимка: www.biosalud.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *