Коктейл от химикали или здравословен продукт?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Centrum_Adults_30__73187_zoom

Натуралните продукти за здравето са безопасни. Можете да влезете в магазин за здравословни храни, да опитате нещо от полицата и да сте сигурни, че то няма да ви навреди.

Недостатъкът от това, че хранителните добавки са лесно достъпни е, че много хора смятат, че могат да си ги само-предписват правилно.

Често чувам хора да казват, ‘еди кой си естествен натурален продукт не ми подейства’. С повече проучвания открих, че не са вземали продукта когато трябва, нито в правилната доза или форма за типа на тялото си.

Много хора смятат, че след като тези продукти са толкова лесно достъпни и не се изписват с рецепта, то сигурно е лесно да бъдат използвани. Това няма как да е по- далече от истината.

Прекарал съм безброй часове, изучавайки кои хранителни добавки са най-добрите. Също така, когато съставям личен протокол за хранене за даден клиент, това ми отнема поне десет часа проучвания преди да направя една единствена препоръка какво да пие.

Една от най-популярните хранителни добавки на пазара е мултивитаминът Centrum. Онова което много хора не осъзнават е че този мултивитамин вероятно нанася повече вреди, отколкото ползи.

Няколко факта за Centrum

  • Centrum е продукт на компанията Pfizer, една от най-големите фармацевтични компании в света.
  • Дозите на повечето съставки в Centrum са незначителни и дори не се доближават до терапевтичните нива.
  • Формите в които съставките са предоставени са най-евтините и най-малко усвоимите.
  • Хранителните добавки на таблетки често са трудносмилаеми и съдържат вещества за свързване на останалите съставки и пълнеж (повече за това по-долу).
  • Водноразтворимите хранителни вещества (витамин C и B-витамините) или се усвояват или биват изхвърлени от организма в рамките на около 4 часа. Затова приемането само по една таблетка мултивитамин на ден е напълно безполезно и сигурен знак, че такъв мултивитамин е с лошо качество.

 Съставките в Centrum

Калциев карбонат Това е най-малко усвоимата форма на калций на пазара. Много малък процент от него бива действително абсорбиран.

Железен фумарат Тази форма на желязото често причинява запечен стомах.

Прежелитинизирано царевично нишесте То се използва за да държи всички съставки в хомогенна смес. То най-вероятно е генетично модифицирана царевица, която причинява редица проблеми при чувствителните хора.

DL-алфа токоферол Това е витамин Е и те използват две форми. “D” формата, която е естествена и “L” формата, която е синтетична. “L” формата се използва ‘да разрежда’ по-скъпата и биоактивна “D” форма.

BHT бутил хидроксианизолът е доказал, че е токсичен за черния дроб, щитовидната жлеза, бъбреците и белите дробове и влияе на коагулацията на кръвта. BHT може да действа като причинител на тумори.

FD&C Yellow No. 6 алуминиев лак – оцветител Защо здравословна хранителна добавка ще съдържа оцветител?

Желатин Вегитарианци, внимавайте!

Хидрогенирано палмово масло Ходрогенирането на което и да било масло го кара да гранясва и го превръща в мощен източник на свободни радикали. Свободните радикали причиняват рак и сърдечни заболявания.

Никелосъдържащи сулфат и калай Не съм попадал досега на книга за хранителни вещества, в която да се споменава за недостиг на никел или калай. А вие? Най-вероятно те не са ни необходими в хранителните добавки.

Натриев бензоат Консервант, който може да причини токсичност в органите.

Талк Доказано е, че причинява рак.

Натриев алуминосиликат Използван като добавка в храните заради способността си да предотвратява втвърдяването.

Едно от моите правила, когато пазарувам хранителни добавки е никога да не купувам хранителни добавки от аптека.

Centrum се продава само в аптеките и се рекламира като ‘#1-препоръчвания от лекарите мултивитамин’ (лекарите изучават хранителните вещества и хранене не повече от 40 часа по време на следването си).

Когато става дума за мултивитамин аз препоръчвам да се отиде в магазин за здравословни храни и да се разговаря с продавача за мултивитамин с добро качество.

Съвети за избиране на мултивитамин

  • Търсете мултивитамин за приемане в доза от поне 2-3 капсули на ден.
  • Получавате онова, за което плащате: Колкото по-скъп е мултивитаминът, толкова по добър е той като продукт.
  • Не купувайте, ако пише ‘препоръчан  от лекар’ на етикета или ако се разпространява от фармацевтична компания.
  • Консултирайте се с клиницист диетолог, който да ви назначи правилния мултивитамин за вас.

Автор: Джош Джитейлъс, диетолог

Източник: Chemical Cocktail or Health Product? 10 April 2012

http://www.joshgitalis.com/chemical-cocktail-or-health-product/

Снимка: http://www.joshgitalis.com/chemical-cocktail-or-health-product/

Прочетете още статията: Топ марка детски витамини пълни с аспартам, ГМО и вредни химикали

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *