Витамин D спасява животи – защо тогава лекарите не го предписват?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Парите за научни изследвания, които хвърляме за изследването на неща, които вече знаем така и не спира да ме изумява. Нито пък отделеното място за публикуване, посветено на публикуването на отдавна известните заключения—сякаш никой никога не се е сещал за тях досега…

Ако ви се струвам ядосан, то е защото съм. Твърде много пари се пропиляват за ненужни, повтарящи се изследвания. Особено що се отнася до приема на витамини като хранителни добавки—защото, пази боже, ние всъщност приемаме факта, че те може да предоставят на тялото повече от просто „скъпа урина”.

Както казва експертът по витамин D, Д-р Майкъл Ф. Холик: „Смятаме, че недостигът на витамин D е най-често срещаното заболяване в света”.

И аз наистина не мога да се сетя за по-разочароващ пример от витамин D.

Ако пиете витамин D, трябва да взимате и… магнезий

Той е безопасен, естествен и спасява живота

Наскоро ми попадна ново изследване, показващо, че приемът на високи дози витамин D3 може да е полезен за пациентите с метастазирал колоректален рак. Това очевидно е чудесна новина, така че нека погледнем резултатите.

Изследването—наречено изпитание в СЛЪНЧЕВАТА фаза 2—включва 139 пациенти с метастазирал колоректален рак, всички подложени на стандартна химиотерапия. Половината от тях получавали по 400 МЕ (10 мкг) витамин D всеки ден (или „стандартна” доза), докато другата половина получавали по 8000 МЕ (200 мкг) всеки ден (или „много висока” доза) в продължение на две седмици, последвани от по 4000 МЕ (100 мкг) на ден след това.

Изследователите откриха, че пациентите, които взимали „високата доза” витамин D било 36 процента по-малко вероятно да умрат или заболяването им да се развива по време на проследяването през следващите две години. Имаше също така значителна разлика във времето преди влошаването на заболяването—средно забавяне с 13 месеца, срещу средно забавяне с 11 месеца.

12 нетоксични етерични масла за естествена защита от слънцето

Това са невероятни резултати, като повече от една трета от пациентите почувствали доста драматични ползи.

Но вместо да дадат чистосърдечното си одобрение на витамин D, авторите на изследването твърдят, че са „необходими потвърждаващи изпитания, в идеалния случай с по-дълго проследяване, за да се получат по-добра преценки на въздействието му върху оцеляването, наред с биологически измервания за изясняване на скритите механизми”.

Колко души още трябва да умрат, преди всички тези „потвърждаващи изследвания” бъдат завършени? Ето моят отговор: Твърде много.

Отключете супер силата на витамин D за побеждаване на автоимунни заболявания

„Стандартната доза” просто не е достатъчна

 Добрата новина е, че предстои изпитание във фаза 3 за цялостното време на оцеляване. Но тогава и само тогава тези откачалки ще признаят, че витамин D би следвало да е част от стандартното лечение на пациентите с метастазирал рак на дебелото черво.

Ето защо, това е толкова вбесяващо: Почти всички пациенти в изпитанието били с недостиг на витамин D когато било записани за участие в изследването. И съвсем не е изненадващо, че жалката „стандартна доза” не е направила нищо, за да повиши нивата на този витамин в кръвта им.

Средното нива на витамин D си останало недостатъчно и било 18 ng/mL по време на провеждането на изпитанието. Междувременно, онези, които взимали „високата доза” въпреки това се нуждаели от цели три месеца, едва за да преминат 30 mg/mL—което ниво е необходимо според най-минималните стандарти.

Симптомите на недостиг на витамин D обяснени: най-сериозните 9 предупредителни признака

Ето защо, тази „много висока” доза е всъщност в по-ниския регистър на онова, което аз препоръчвам на своите пациенти. Всъщност може би си спомняте, че препоръчвам до 10000 МЕ (250 мкг) на ден—като аз самият пия по толкова. В топлите летни месеци можете да снижите количеството (лично аз снижавам дозата си до 5000 МЕ или 125 мкг), но само ако кръвните ви тестове показват, че поемате достатъчно витамин D от допълнителното си излагане на слънце.

Като говорим за кръвните нива, почти всяко друго изследване показва, че най-добрият резултат е ниво на витамин D около 80 до 90 ng/mL. И въпреки това, не мога да ви кажа колко пъти други лекари са ме осмивали за това, че поддържам нивата на витамин D на моите пациенти толкова високи. Казвали са ми дори, че ги „тровя”. Но според мен, тези лакеи на конвенционалната медицина, които НЕ са обучаван в храненето, нито в приема на хранителни добавки би следвало да държат устите си затворени.

Простият факт е, че повечето хора се нуждаят от така наречените „много високи” дози, за да постигнат тези оптимални кръвни нива (които още веднъж са подкрепени от солидни научни доказателства). И независимо какво тези извиващи ръцете традиционни лекари искат да вярвате, изключително трудно е да предозираме с витамин D.

Витамин D лесно се намира, не е скъп и е много безопасен—така че, какво чакате? Ако още не сте го направили, добавете този спасяващ живота витамин в деня си още ДНЕС.

До следващия път,

Д-р Фред Пескаторе

Прочетете още:

Защо да се потапяме в слънчевата светлина рано сутрин

Страдате от постоянна болка? Може би тя се дължи на недостига на следните две хранителни вещества

Сърдечна недостатъчност се лекува с витамин D, казват учените

Генетична връзка между витамин D и предпазването от болести

Недостигът на витамин D причинява 12 често срещани заболявания

Витамин помага в побеждаването на рака на гърдата

Пазете се от измамата, свързана с витамин D

Източник:
“High-Dose Vitamin D Benefit in Metastatic Colorectal Cancer.” Medscape Medical News, 04/10/2019. (medscape.com/viewarticle/911603)

Снимка: NutritionFacts.org

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *