Куркумата овладява хроничното възпаление

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

turmeric1

или

Тихата епидемия, която ускорява стареенето на тялото и причинява повечето заболявания

Съществува един световно разпространен проблем, за който вие вероятно не сте и чували. Медицинските изследвания показват, че той може да е причината, която допринася на практика за развиването на всички заболявания, свързани със стареенето – и че почти всеки от нас вече е засегнат от него, без значение дали знаем за това или не.

Натъквам се на него твърде често в клиниката си. Пациентите идват да се прегледат при мен, притеснени от често срещани проблеми, които обикновено се влошават с възрастта, като схванати стави, висок холестерол, напълняване, или чести случаи на ‘старческа загуба на паметта’ – които всичките са причина за притеснение.

Онова което много от моите пациенти не разбират, обаче, е че не можем просто да виним отминаващото време за всички тези заболявания. Те често се проявяват в резултат на дългогодишно нелекувано заболяване на тялото – заболяване, което няма непосредствени външни симптоми, или на езика на лекарите, което е асимптоматично.

Говоря за ‘незабележимото’ възпаление

Може и да сте чували за опасностите от незабележимото или с други думи хронично възпаление през последните години, защото то бе отразявано върху кориците на популярни списания като Нюзуик и Тайм. Терминът вече е широко признат като основна причина за множество здравни проблеми. Ако се остави нелекувано, то може сериозно да увреди сърцето, мозъка, ендокринната и имунната системи Но, за жалост, повечето хора не знаят какви действия да предприемат, за да се предпазят. Защо? Ами, поради простия факт, че те не изпитват никакви първоначални симптоми.

Възпаление

Веднага искам да изтъкна едно нещо: възпалението не винаги е враг. Всъщност то може да е от огромна помощ що се отнася до оздравяването на раните и до отблъскването на бактериите и вирусите в тялото. В момента, в който нашите тела биват атакувани от потенциални опасни нашественици, възпалението се намесва, за да защити тъканите, които е възможно да са били инфектирани. При нормални обстоятелства, след като си свърши работата, възпалението се оттегля и тогава започва оздравяването.

Неприятностите възникват, обаче, когато този възпалителен процес не се ‘изключва’, а по-скоро остава в постоянно състояние на тревога.

Възпалението е като малък огън в тялото. С времето, ако не бъдат изгасени, тези постоянни ‘огньове’ могат да причинят сериозни увреждания на сърцето, ставите, талията, могат да ускорят процеса на стареене и какво ли още не.

Както обяснявам на своите пациенти, тъй като хроничното възпаление остава на практика незабелязано, то може да съществува в тялото с години, ако не и с десетилетия, преди да бъде открито. Но не се заблуждавайте, през цялото това време то може да опустошава клетките на тялото ви.

Дали не е нещо, което сте яли?

И така, кого трябва да виним за разпространението на това ‘заболяване’? Накратко: начина си на хранене. Западният начин на хранене е лишен от много жизнено важни хранителни вещества и антиоксиданти като вместо това бъка от преработени храни, захари и мазнини, които ускоряват процеса на стареенето и ни пречат в битката да останем здрави.

Не е чудно, че ‘незабележимото’ – или вредно, системно – хронично възпаление вече достига нивата на пандемия.

Възпалението е естественият отговор на тялото при наранявания – и телата ни се възпламеняват!

Но има и добри новини. Както самият Хипократ е казал преди повече от 2500 години, ‘Нека храната бъде твоето лекарство, а лекарството да е твоята храна’. Точно както храните, които ядем понякога са в основата на лошото ни здраве, така те могат да бъдат и оздравителното решение, от което се нуждаят телата ни.

Не е изненадващо, че тази мисъл се отнася и за хроничното възпаление.

Всъщност има просто и вълнуващо решение с огромен потенциал, което ‘прекъсва възпалителния цикъл’ и незабавно го спира – по естествен начин.

Това е куркуминът, извличан от древната индийска подправка куркума – естествена хранителна добавка с мощни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, който спомага за поддържането на здравето на клетките, органите и системите в тялото и спомага за предотвратяване на ускореното стареене.

Какво представлява куркуминът?

Куркуминът е естествена съставка и основен антиоксидант в куркумата – растение от семейството на джинджифила, чиято родина е Южна Индия. Може куркумата да ви е позната, тъй като тя се използва от векове като подправка, както и в традиционната китайска и аюрведическа медицина. Но куркумата е най-известна като основната съставка на кърито и е основен елемент в индийската храна. Тя също е и един от най-мощните антиоксиданти.

      Всъщност, медицинската общност вече открива, че ползите от куркумата за здравето са направо невероятни.

С нарастването на търсенето на още естествени, достъпни здравословни решения, повече лекари като мен самата вече разчитат на изследвания за традиционната източна медицина – особено тази в Китай и Индия. Доста от разпалеността, свързана с тези изследвания се дължи на добре документирания факт, че някои от често срещаните заболявания в Съединените щати са много по-редки в Индия и в други азиатски страни. Данните показват, че както споменах по-рано, начинът на хранене е особено важен елемент в уравнението.

Повечето от храната в Индия конкретно е подправена с къри и разбира се съдържа антиоксидантните свойства на куркумина. Но за жалост когато хората от този район на света дойдат да живеят в САЩ и възприемат традиционният американски начин на хранене, след едно поколение и те също се изправят пред същите здравни проблеми като много от нас.

          Човек е онова което яде

Както вече споменах, антиоксидантите, съдържащи се в кърито на прах и най-вече куркуминът, играят важна роля за поддържането на крепко здраве и спомагат за снижаването на незабележимото хронично възпаление. За жалост, когато приемът на богатия на антиоксиданти куркумин при тези хора бъде намален, това се отразява пряко на здравето им.

Няма ‘приятен’ начин, по който да ви кажа това, но аз се натъквам на него всеки ден в клиниката си: начинът ни на хранене ни убива.

А промяната в начина ни на хранене е първата ни стъпка, за да възвърнем крепкото си здраве. Осъзнавам обаче, че не е реалистично да искам от читателите и пациентите си напълно да променят своя начин на хранене с един замах, и да възприемат здравословните елементи на индийския начин на хранене. (Небцето ви – да не кажа и стомахът ви – могат да не са склонни да го направят.)

Но каквото и да кажа няма да е достатъчно, за да подчертая колко важно е да приемате антиоксидантите, от които се нуждаете, за да не развиете хронично възпаление и множеството здравни проблеми, които вървят ръка за ръка с него. При правилен начин на хранене е възможно да остаряваме достолепно без схванати стави, проблеми с паметта и сърдечносъдови заболявания или други свързани със здравето проблеми.

      Антиоксидантите: Естествените герои на тялото

Една от най-широко приетите теории защо старееме – и, в резултат на което започваме да изпитваме все повече проблеми със здравето – е свързана със свободните радикали. Това са опасни молекули, породени от естествените биохимични процеси, които също така проникват в телата ни от обичайните фактори на околната среда като химикалите, замърсяването, преработените храни, лекарствата, изписвани с рецепта и т.н.

Тези свободни радикали се описват като ‘нестабилни’, защото имат само един електрон, което ги кара да преминават през тялото, разрушавайки здравите клетки в търсене на електрони, с които да се свържат. Тази клетъчна дейност задейства верижна реакция, пораждаща още свободни радикали, които могат да причинят много щети, ускорявайки стареенето и свързаните с него проблеми.

За щастие, съществуват антиоксиданти, които защитават тялото от опасните ‘непокорни клетки’.

Антиоксидантите се борят със свободните радикали като им ‘даряват’ електрони, за да спрат този разрушителен цикъл и за да създадат среда за добро здраве вътре в тялото.

Да го кажем по-простичко, те доста се трудят, за да запазят здравето и вида ни. И тъй като производството на естествените антиоксиданти се забавя с напредването на възрастта, все по-важно е да си ги набавяме от храната, която ядем и най-вече от естествени хранителни добавки като куркумата.

      Причина #1: Стандарният американски начин на хранене днес се състои изключително от преработени и пълни с изкуствени и причиняващи възпаление съставки, които правят почти невъзможно получаването на хранителната подкрепа, от която се нуждаем, за да сме добре и за предотвратяване на хроничното възпаление.

      Причина #2: Като остаряваме все по-наложително е да правим всичко по силите си за свеждаме до минимум дейността на свободните радикали, да успокояваме възпалителните процеси и да си подсигурим способността да живеем без да тежим нямоку в здравословно отношение много години напред.

 Вижте някои от ползите от ежедневното приемане на куркума

Добавяйки куркума към хранителния си режим вие ще направите гигантска стъпка към…

Подобряване на сърдечносъдовото си здраве
Спомагане запазване здравето на ставите си
Спомагане подобряването на естествените процеси на детоксификация на тялото си
Осигуряване на антиоксидантна защита срещу свободните радикали
Спомагане поддържането на нормални възпалитени реакции
Спомагане поддържане здравето на клетките си
Съумяване да остарявате здрави и красиви
Поддържане на цялостното си добро здраве и жизненост

Бъдете здрави,

Лий Ерън Конийли, Доктор на медицинските науки
Източник: My Healing Kitchen, The Silent Epidemic That’s Aging You Faster, 6 May 2012

Снимка: http://www.1uponcancer.com/page/4/

Прочетете още:

Подправка предпазва от Алцхаймер

Материалът първо е публикуван във вестник Лечител

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *