Подправка предпазва от Алцхаймер

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Когато става дума за лекуването на болестта на Алцхаймер, общоприетият отговор на лекарите е: „Няма лечение.” Но ето обещаваща новина от изследоватеkurkuma-1ли в Мексико, които откриха билка, която действа като предпазващо нервите лекарство; освен това, не само че тя не е токсична, но е и евтина. Ако все още не сте чували за ползите за здравето от куркумата, днес е денят, в който ще откриете как тя може да предпазва мозъка ви.

През последните 10 години куркумата не престава да показва ефикасността си при широка гама заболявния. Списъкът расте и става все по-дълъг и включва следните превантивни способности: противораково действие, предпазва черния дроб, предпазва сърцето, противоартритно действие и противоинфекциозно действие.

Разглеждайки действието на куркумата, изследователският екип откри, че билката е достоен кандидат за нутрацевтична (отнасяща се до продукти, извлечени от храни и предлагани под формата на лекарство) интервенция. Тъй като стареенето е общ рисков фактор за невродегенеративни заболявания, възможно е някои съединения, които се целят в механизмите на стареенето да могат да предотвратяват тези видове заболявания. И куркуминът може да е именно това съединение.

Изследователите мислят, че подправката може да предотврати свързаните със стареенето промени в клетъчните протеини, които водят до онова, което медицинските професионалисти наричат ‘загуба на хомеостазата’. Когато протеиновите ви клетки загубят хомеостазата си, те загубват способността си да поддържат вътрешна стабилност. Те не могат да координират отговора си към която и да било ситуация, която нарушава нормалното им състояние или функция. Именно този спад в хомеостазата се свързва с няколко свързвани със стареенето заболявания.

Изследователите откиха, че куркуминът може да спомогне в поддържането на протеиновата хомеостаза и дори да удължи живота на хората, които го пият.

Ако добавяте поне една подправка в ястията си, нека това бъде куркумата. Куркуминът е основната активна съставка на куркумата. Така ще предпазвате себе си от сърдечни заболявания, артрит и невродегенеративни заболявания като деменция.

от Хелън Мартир

Прочетете още:

Куркумата овладява хроничното възпаление

Източник: Doctors Health Press e-Bulletin, The Spice That Could Fight Alzheimer’s, 18 January 2013

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, променяте, нито да използвате статиите и материалите в сайта Здрави всеки ден за каквато и да е публична или търговска цел. Можете да споделяте тази статия във вида, в който е, както е взета от нашия сайт като упоменете, че тя първо е публикувана в zdravivsekiden.com.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *