9 лесни съвета за естествено достигане на по-висок ръст

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Струва ни се забавно да отбележим, че това е 1111-та статия в сайта Здрави всеки ден. Бъдете здрави!

higher height

Колко хубаво щеше да бъде, ако човек достигаше най-горния рафт без да се качва на стол!

Височината е основен фактор, който определя цялостната личност на човек. Макар че да е нисък по никакъв начин не подрива способностите на даден човек, факт е, че високите хора често се превръщат в център на внимание. Ниските хора не само че страдат от липса на увереност, но и се изправят пред определени трудности в някои аспекти на живота си.

Различни професии (като тези на моделите, актьорите и др.) изискват човек да е висок. Типично е по-нисичките деца често да се превръщат в жертви на тормоз в училище, да не ги приемат в баскетболния отбор или дори да бъдат пропускани да бъдат номинирани за отговорници за дисциплината в клас. Твърде жалко е че дори доста хубави и талантливи хора биват пренебрегвани, ако не са с нормален ръст.

Какво да направим, за да се оправим и да пораснем, ако не сме надарени с нормална височина? Нека изброим факторите, които влияят на височината ни първо и след това да видим съвети за естествено повишаване на ръста.

Фактори влияещи на ръста:

Да сме високи е извън нашия контрол, нали? Това е вярно само отчасти!

Генетичните и негенетични фактори имат основна роля за определянето на височината ни. Ръстът на тялото ни се регулира от хормон, наречен „човешки хормон на растежа”. Човешкият хормон на растежа се секретира в тялото ни от хипофизната ни жлеза и е необходим за растежа на дълги кости и на хрущяли.

а. Генетични фактори:

Ръстът се влияе от различни гени в тялото ни. Ръстът ни се определя от няколко гена, той е полигенен. Ако и двамата ни родители са ниски, това не означава, че ние няма да сме високи. Обаче, ако повечето от членовете на семейството ни и от двата рода са с нисък ръст, то следващите поколения най-вероятно също ще са с нисък ръст. Генетичните фактори са изцяло извън нашия контрол.

За да изчислите предполагаемия си ръст, следвайте тези стъпки:

Първо съберете височината и на двамата си родители било то в инчове или сантиметри

Ако сте мъж, прибавете към получения резултат 5 инча или 13 см.  Обаче, ако сте жена, извадете 5 инча или 13 см от сбора от височината на родителите си

Сега разделете този сбор на 2

Така ще получите очаквания си ръст. Този резултат може да варира с плюс или минус 4 инча (10 см). Това е приблизителен начин да определите какъв ще бъде ръста ви.

б. Негенетични фактори:

Има няколко негенетични фактори, които въздействат на ръста ни в известна степен. Да си висок се свързва с растеж и следователно ниският ръст може да се препише на неправилно хранене, липса на физическа активност, неправилна стойка и т.н.

Някои други негенетични фактори, които могат да засегнат ръста ви включват:

  • Пушене по време на бременността
  • Грижи преди и след раждането
  • Лошо здраве по време на детството и юношеството
  • Теглото при раждане
  • Заболявания на мозъка по време на детството и юношеството

Негенетичните фактори могат да бъдат контролирани до известна степен чрез следването на здравословен начин на живот още от детството. 

Съвети за естествено повишаване на ръста

Около 20% или повече от ръста на тялото ни зависи от околната среда, физическата дейност и храната. Ето защо, можем да повишим ръста си по естествен начин като следваме някои основни правила в ежедневния си живот.

1. Достатъчен сън:

Добре известен факт е, че тялото ни расте и регенерира тъканите докато си почиваме. Достатъчните сън и почивка са абсолютно важни за растящото тяло. Счита се, че човешкият хормон на растежа се произвежда естествено в телата ни по време на здравия и дълбок сън. Растящите деца и тийнейджъри трябва да спят поне по 8 до 11 часа добър сън всяка нощ за да достигнат максималния си ръст. От изключителна важност е да си подсигурите подходяща среда за сън. Тя трябва да е спокойна, в нея да няма стряскащи шумове или силни светлини. Ето няколко съвета за осигуряване на дълбок сън:

  • Къпането с топла вода преди лягане може в голяма степен да подобри качеството на съня.
  • Можете да пиете чаша чай от лайка преди да си легнете. Това наистина е полезно за лесното заспиване.

Правилните навици на сън са определено най-добрият отговор що се отнася до постигането на по-висок ръст по естествен начин.

2. Редовни упражнения и спортуване:

Един от най-добрите съвети за естествено повишаване на ръста е да сме в добра физическа форма и активни като деца. Редовните упражнения и спортуването подобряват ръста. Когато сте физически активни, тялото ви изисква повече здравословни хранителни вещества, като впоследствие повишеният прием на хранителни вещества води до по-висок ръст.

Да се впускаме в спортове като плуване, аеробика, тенис, крикет, футбол или упражнения за стречинг е добър начин да поддържаме тялото си в режим на растеж. Мускулите ни подобряват перспективите ни за растеж, като освен това пречистват и детоксикират тялото ни чрез потенето. Редовните упражнения или спортуването определено трябва да се превърнат в част от ежедневната ни физическа активност.

Плуването е един от най-добрите начини за повишаване на ръста. Ако човек започне да плува в ранна възраст, със сигурност ще постигне добър ръст. 2 часа плуване на ден по 4-5 дни на седмица могат да се окажат много ефективни за повишаването на ръста ни. Плуването в стил бруст се препоръчва най-вече на онези, които искат да постигнат по-висок ръст. Плуването е натоварващо упражнение за цялото тяло, което спомага за удължаването и за изграждането на силата на мускулите.

Някои от разтяганията, които можете да опитате като начало са изпъване на сключените ръце напред, супер изпъване на тялото, изпъване „кобра”, мост, навеждане напред и надолу, извиване на тялото и т.н. Препоръчва се правенето на лесни упражнения за разтягане редовно за минимум 15 минути, за да са те ефективни. Разтягането служи за чудесно разгряване преди тренировка.

Упражненията за набиране също могат да са полезни за постигането на по-висок ръст. Макар че може би изглеждат трудни в началото, постепенно ще им хванете цаката. Трябва ви само лост. Увисвайте на ръце с изпънат гръбначен стълб за 10 секунди. Повтаряйте това упражнение по 12 пъти едно след друго или в продължение на 2 минути всеки ден.

3. Йога:

Йога е чудесен и относително по-ненатоварващ начин за естественото повишаване на ръста. Йога помага на човек да е в добра форма като цяло, което е полезно за повишаването на ръста. Някои йога пози улесняват освобождаването на хормоните, които въздействат на растежа на тялото. Разтягането на тялото и балансиращите упражнения, включени в йога укрепват мускулите и подобряват стойката на тялото. Опитайте йога пози като триъгълник (trikonasana), кобра (bhujangaasana), планина (tadasana), приятна поза (sukhasana), поза дърво (Vriksasana). Можете да добавите и Сурия намаскар към фитнес режима си. 

4. Поддържане на правилна стойка:

Трябва да отделите нужното внимание на поддържането на правилната стойка още от детството. Лесни неща като седене с изправен груб на стола, изправени рамене, брадичка, издадена високо напред и изправени крака при вървене и стоене могат всъщност благоприятно да повлияят на ръста ви. Не се прегърбвайте докато вървите.

Изправеният гръбначен стълб и силния гръб са особено важни за увеличаването на ръста. Дръжте врата и главата си изправени без да ги навеждате или да се прегърбвате. Подходящата възглавница и удобният за тялото матрак са също толкова важни за удобството на гръбначния стълб.

Трябва да се отбележи, че раменете ви не трябва да са отпуснати, докато вървите или стоите. Прегърбването трябва да се избягва на всяка цена. Добрата стойка ви прави да изглеждате високи, нахакани и уверени.

5. Балансиран режим на хранене:

Балансираният режим на хранене е абсолютно важен за предоставянето на необходимите на тялото хранителни вещества. Изобщо не се докосвайте до вредни храни. Избягвайте наситените мазнини, газираните напитки и храните, съдържащи прекомерно количество захар, защото те могат да имат отрицателно влияние върху ръста ви. Осигурете си всички витамини и минерали, от които се нуждае тялото ви, за да достигне то програмирания си ръст.

Витамин D и протеините помагат за задействането на хормоните на растежа и са нужни за правилния растеж на зъбите и костите. Следователно, хранителният ви режим трябва да включва богати на тези хранителни вещества храни, като сирене, бобови растения, тофу, нетлъсти меса, яйца.

Приемът на цинк също е много важен, тъй като недостигът му може да доведе до забавен растеж при децата. Храни като аспержи, шоколад, яйца, стриди и фъстъци са богати на цинк.

Калцият в млечните продукти и в зелените зеленчуци е необходим за растежа и развитието на костите.

Освен това, други хранителни вещества като минералите магнезий и фосфор, въглехидратите и витамините не трябва да се пренебрегват, защото те също допринасят за правилния растеж на тялото. Нуждите от хранителни вещества могат да се постигнат като се вземат хранителни добавки в ограничени количества.

Важно е да имаме добър метаболизъм. Следователно, можете да се храните балансирано шест пъти през деня. По-малките, но добре разпределени в деня порции са полезни за поддържането на метаболизма. Това води до по-малко складиране на мазнини в тялото и по този начин ви позволява да пораснете по-високи. 

6. Избягвайте спиращи растежа фактори:

Можете сами да направите така, че ръстът ви да не е засегнат от външни или вътрешни фактори. За целта трябва да помните няколко неща:

Приемането на наркотици и алкохол в ранна възраст може да е особено вредно. Приемането им може да доведе до забавен растеж и недохранване и по този начин да спре достигането на максималния ви ръст. Приемът на кофеин трябва да е ограничен, особено сред децата, тъй като той не им позволява да спят дълбоко и редовно. Тъй като децата се нуждаят от осем до единадесет часа дълбок сън, кофеинът може да наруши това в голяма степен и по този начин индиректно да допринесе за ниския ръст.

Освен това, стероидите също доказано спират растежа на костите при малките деца и се отразяват неблагоприятно на ръста им. Изследванията показват, че страдащите от астма деца и тийнейджърите, използващи инхалатори порастват с няколко сантиметра по-малко от другите деца и тийнейджъри. Това е така, защото тези инхалатори разпръсват малки количества стероид, наречен будезонид.

7. Силна имунна система:

Някои детски болести също могат да причинят забавен растеж. Те могат да бъдат избягвани с редовните имунизации и с приемането на много витамин С, който се съдържа в цитрусовите плодове като портокали, грейпфрут и лимони. Имунната система може да се поддържа силна като се ядат пълноценни пресни храни и се избягват обработените и хидрогенирани храни като така популярния маргарин.

Здравословното хранене ще доведе до здрава имунна система. Включете в хранителния си режим много плодове, зеленчуци, бобови растения, пълнозърнести храни и храни, богати на антиоксиданти и на омега-3 мастни киселини, за да поддържате имунната си система здрава.

8. Потърсете медицинска помощ:

Ако сте достигнали 15-16 годишна възраст и сте от семейство, в което всички са високи, но не пораствате, разумно ще е да отидете на лекар. Има заболявания, които могат да бъдат хванати на ранен етап. Така че, ако правите всички споменати по-горе неща, но въпреки това не пораствате, консултирайте се с лекар.

9. Изградете самочувствието си:

Не е достатъчно човек да е висок, ако няма самочувствие. Ето защо е много важно да се изгражда самочувствие от детска възраст и да се култивира то с остаряването. Можете да участвате в училищните дейности, да влезете в клуб и да прекарвате време в преследването на интересите и хобитата си. Всички тези водят към подобряване на настроението ви и на чувството за благополучие и така влияят на нивото на самочувствие, което имате. Ако имате положителна нагласа и преливате от самоувереност, дори и по-нисичкият ръст няма да бъде пречка за вас. Така че развивайте самочувствието си!

Не чакайте повече, започнете незабавно да поддържате растежа на тялото си! Следвайте тези съвети, за да увеличите ръста си естествено!

Автор: Саба

Източник:

http://www.stylecraze.com/articles/simple-tips-to-increase-height-naturally/?ref=popularsidebar

Снимка: theangrytrainer.wordpress.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *