Селен, минералът без който не можем

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Selenium-foods

В стремежа си към по-добро здраве, вие вероятно сте чели много за витамините и хранителните добавки. Но къде остават минералите?

Много минерали, като желязото и цинка, са от съществено значение за живота. Без тях вашето тяло не би могло да функционира. И тъй като вашето тяло не може да ги произвежда, вие се нуждаете от надежден източник от храната.

В пазарните стопанства почвата вече не съдържа минералите, които съдържаше по-рано. Това означава, че може би страдате от недостиг на минерали.

Днес, ще видите как микроелементът селен може да ви помогне да победите болестите – та дори и ставните болки.

От години знаем, че селенът е основен играч в битката с хроничните заболявания. Селенът драматично снижава риска от много видове рак, включително рак на белите дробове, на дебелото черво, на черния дроб и на простатата.

Изследване, проведено в университета на Северна Каролина показва, че селенът може също така да снижи риска от остеоартрит. Изследователите открили, че рискът на хората от артрит е свързан с количеството селен в телата им.

За да добиете представа колко мощен е този минерал, повишаването на приемането му само с една десета част на милион снижил риска от остеоартрит у участниците в изследването с 15 до 20 процента. Колкото по-голямо било количеството селен, толкова повече спадал риска при тях.

Селенът е един от най-силните антиоксиданти на планетата. Той защитава клетките ви от увреждащото влияние на свободните радикали. Що се отнася до остеоартрита, лекарите вече започват да осъзнават, че селенът защитава хрущялите и предотвратява възпалението, което причинява ставните болки.

Няма да си набавите много селен от плодовете и зеленчуците. Ето защо вегетарианците често страдат от липсата на този важен минерал.

Най-добрите източници са рибата, месото и бразилските орехи. Препоръчвам да вземате по поне 55 микрограма селен на ден. Забележете, че казвам микрограма, не милиграма. Количеството е много малко.

Списъкът по-долу ще ви даде по-добра идея за количествата, съдържащи се в изброените храни:

Храна Количество Микрограма
Бразилски орех 30 г 544
Консерва риба тон 90 г 63
Говеждо 100 г (варено) 35
Риба треска 90 г (варена) 32
Пуешко 100 г (печено) 32
Пилешки гърди 100 г (печени) 20
Яйца 1 средно голямо 14
Орехи 30 г 5

Имайте предвид, че с бразилския орех трябва да се внимава и не се препоръчват повече от 1-2 ядки на ден като най-добре е първо да се консултирате с личния си лекар. Има и много добри хранителни добавки със селен.

Бъдете здрави,

д-р Ал Сиърс

– Press Release. University of North Carolina at Chapel Hill. Nov 18, 2005.

  • – Office of Dietary Supplements. National Institutes of Health. http://ods.od.nih.gov.

Източник: The Must-Have Mineral, August 2010

http://www.alsearsmd.com/2010/08/selenium-benefits-the-must-have-mineral/

Снимка: http://www.cancertruth.net/super-selenium/

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

При предприемане на каквито и да било промени в храненете, препоръчваме първо да се консултирате с личния си лекар за избягване на непоносимост към храни и/или вредни последствия поради пиенето на лекарства. По този начин ще извлечете максималното от храните без да застрашавате здравословното си състояние.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *