Извънредна новина: Лекарства за диабет свързани с риск от сърдечна недостатъчност

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Ако пиете лекарство за диабет, най-новото (статията е от 6 април 2016) предупреждение на Агенцията за храните и лекарствата (FDA) на САЩ относно две често срещани съставки в лекарствата несъмнено ще ви накара незабавно да вземете опаковката, за да проверите етикета.

heart-failureа

При над 440000 души получили рецепта за едно от петте лекарства, съдържащи тези съставки само през 2015, това наистина е добра идея.

Често взимани лекарства за диабет биха могли да повишат риска от сърдечна недостатъчност

Наскоро FDA приключи прегледа на две големи изпитания на сърдечни пациенти и стигна до поразителното заключение, че глиптините, клас често употребявани лекарства за диабет—инхибиторите на дипептидил пептидаза-4 (DPP-4 инхибитори)—биха могли да повишат риска ви от сърдечна недостатъчност.

Оказва се, че пациентите със сърдечно заболяване на лекарства за диабет тип 2, които съдържат саксаглиптин или алоглиптин били хоспитализирани за сърдечна недостатъчност значително по-често от хората на плацебо.

Вероятно имената на тези съставки няма да са ви известни, но е много възможно да пиете едно от тези често срещани лекарства за диабет, които ги съдържат:

 1. Onglyza (saxagliptin)
 2. Kombiglyze XR/AstraZeneca (saxagliptin/metformin ext-rel)
 3. Nesina (alogliptin)
 4. Kazano/Takeda (alogliptin/metformin)
 5. Oseni/Takeda (alogliptin/pioglitazone)

Предупреждение за опасност на FDA, издадено за тези лекарства за диабет

Повишаването на риска макар и малко, се счита за достатъчно значително основание за издаването на съобщение за опасност.

Сигналът за опасност на FDA предупреждава, че ако вече страдате от сърдечно-съдово или бъбречно заболяване, рискът ви може да е дори по-висок.

Според FDA, 35 от всеки 1000 пациенти, пиещи лекарство, съдържащо саксаглиптин (Onglyza, Kombiglyze XR, AstraZeneca) били хоспитализирани за сърдечна недостатъчност, в сравнение с 28 на плацебо.

А 39 на всеки 1000 пациенти на лекарство, съдържащо алоглиптин (Nesina, Kazano, Takeda или Oseni) били хоспитализирани за сърдечна недостатъчност, в сравнение с 33 на плацебо.

Внимавайте за тези симптоми на сърдечна недостатъчност

FDA съветва лекарите да карат пациентите, които развиват симптоми на сърдечна недостатъчност да спрат да пият лекарствата, съдържащи саксаглиптин или алоглиптин.

Ако в момента пиете едно от тези пет лекарства, споменати в предупреждението на FDA, внимавайте за следните 5 симптома за сърдечна недостатъчност:

 • Недостиг на въздух (усещане за задушаване) по време на ежедневни дейности
 • Имате проблем с дишането при усилия или в легнало положение
 • Необяснени умора, слабост или изтощеност
 • Необичайно покачване на теглото
 • Задържане на течности с отичане на глезените, стъпалата, краката или стомаха.

Още симптоми за сърдечна недостатъчност:

 • Учестен и нередовен сърдечен ритъм
 • Упорита кашлица или хриптене с отхрачване на бели или розови, примесени с кръв храчки
 • Повишена нужда от уриниране през нощта
 • Липса на апетит и гадене
 • Затруднено концентриране или снижена острота на ума
 • Болки в гърдите, ако сърдечната недостатъчност е причинила инфаркт

Ако почувствате който и да било от тези симптоми трябва незабавно да се свържете с лекаря си.

Ако се притеснявате за повишения си риск от сърдечна недостатъчност при пиенето на тези лекарства, назначете си час при лекаря и говорете за алтернативи.

Източници:

https://healthiertalk.com/breaking-fda-warns-5-diabetes-drugs-linked-to-heart-failure-risk/ http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/heart-failure/basics/symptoms/con-20029801

Снимка: vk.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *