Вълшебният ниацинамид (витамин В3) и многото му ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Vitamin-B3

Знаехте ли… че ниацинамидът (витамин B3 с още форми като ниацин и никотинамид) не само спира „гена на стареенето”… но също така ефикасно облекчава симптомите на диабет, остеоартрит, тревожност, безсъние и други?

Ниацинът, най-широко известната форма на витамин B3 отдавна е хвален за драматичните му ползи в снижаването на холестерола. Обаче, витамин В3 в неговата форма, наречена ниацинамид до скоро бе печално подценявана, въпреки наистина забележителните ползи за здравето, които тя предоставя в лечението на…

  • Артрит
  • Астма
  • Диабет
  • Сърдечни заболявания
  • Стрес
  • Инсулт
  • Стареенето

Богатото на протеини, минерали и В витамини агнешко е много полезно за здравето

 Важно научно откритие

Ползите от ниацинамида за първи път са изследвани през трийсетте години на миналия век от д-р Уилям Кауфман. Той откри, че недостатъчните количества ниацинамид в храната може да са отговорни за дълъг списък от физически и психически проблеми, които по-рано се приписваха на „нормалното” стареене. Изследванията вече доказват, че пиенето на хранителна добавка с ниацинамид е полезно за предпазване от или излекуването на много заболявания, свързани с напредването на  възрастта.

Според диетолога Даниел Баураса, ползите от ниацинамида са ефикасни срещу „диабет, остеоартрит, тревожност и безсъние и за снижаване прага на агресията по време на стресиращи събития”.

Д-р Баураса обяснява, „Пациентите, взимащи ниацинамид за тревожност и стрес обикновено съобщават, че скоро се чувстват „нормално” отново и са способни да се „справят” със стреса си”.

В витамини незаменими за здравето на мозъка

Ниацинамид: Обещаващ лек за Алцхаймер?

Д-р Артуро Волпе от центъра Естествени решения за здравето в Хюстън, Тексас специализира с безлекарствени решения за много здравни предизвикателства. Той казва, че има причина да се вълнуваме относно резултатите от скорошно изследване, проведено от Университета на Калифорния в Ървин за ползите от ниацинамида срещу Алцхаймер.

Изследването е проведено с мишки, генетично програмирани да развият Алцхаймер и ниацинамидът излекувал заболяването на тези опитни животни.

Обаче д-р Волпе казва, че най-обещаващият аспект на изследването е, че „дори здравите мишки, на които давали този витамин, имали забележителни подобрения на паметта”. Това е полза, казва той, която вероятно ще е присъща и за хората.

„Остава да видим дали това изключително хранително вещество ще се окаже лекарство чудо за Алцхаймер”, казва д-р Волпе, „но междувременно много от нас могат да се възползват от многото му ползи”.

Изследване откри витамините, които ни защитават от замърсения въздух

Спиране на „гена на стареенето”

Последни изследвания показват, че генът, известен като Sir2 произвежда протеин, който удължава живота на клетките и играе роля в метаболизма, спиране действието на някои гени, и удължаване на живота на клетките. Вече се знае, че ниацинамида подобрява неговото ( на протеина, предоставян от Sir2) действие да заглушава „гена на стареенето”.

Поради тази причина, някои експерти, включително д-р Баураса, посочват, че ниацинамидът е особено важно противодействащо на стареенето хранително вещество за хората, които искат да забавят кривата на стареенето си.

Никотинамид рибозид: Най-новото решение за дълголетие?

Снижава артритните болки така ефикасно—ако не и по-добре от—НСПВС

Ползите от ниацинамида се документират добре от 50 години с това, че ефикасно облекчават болката при артрит—без никаква токсичност и само с редки странични ефекти.

Ползите могат да отнемат няколко седмици да се проявят, но след като това стане, нивото на снижаване на болката е сравнима с или по-силна от това на нестероидните противовъзпалителни средства като ибупрофен, чиято дълготрайна употреба се свързва със сериозни странични ефекти, включително с рак на пикочния мехур.

ВНИМАНИЕ: Избягвайте аспирин и ибупрофен, ако страдате от ставни болки! А всъщност и въобще…

Бори се с кръвната захар

Ползите от ниацинамида при диабет включват подобряване на глюкозния метаболизъм … стимулиране производството на енергия в клетките … и подобряване на периферния кръвоток—които всичките са особено важни в битката с това пагубно заболяване.

Забележителни ползи за мозъка

Драматичните ползи за здравето от ниацинамида бяха открити от д-р Ейбрахам Хофер през седемдесетте години на миналия век. „Д-р Хофер не само откри тези ползи, той ги доказа посредством различни изследвания, които отдавна са забравени в полза на индустрията на патентованите лекарства”, казва д-р Волпе.

Д-р Хофер се интересуваше от нормализирането на нивата на хранителните вещества в мозъка за оптимизиране на психическото здраве, а не за използването на лекарства за маскиране на симптоми.

Работейки с млади хора с шизофрения, и с деца и възрастни с биполярни и поведенчески разстройства, д-р Хофер откри нещо необичайно. Когато давал на тези пациенти високи дози ниацинамид, много от тях се излекували, а други в голяма степен се подобрили. Нито един от страничните ефекти, често срещани при употребата на психиатрични лекарства („притъпяващи” мозъка и променящи характера) не се проявявали при пиенето на ниацинамид.

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

По-късно ползите от ниацинамида се оказаха еднакво ценни и при разстройства, свързани с безпокойството (тревожни разстройства).

Приемане на хранителна добавка с ниацинамид

„При възрастни средната доза ниацинамид може да е с обхват от 1000 мг по 3 пъти на ден и тя не се влияе от причината за приема на витамина”, казва д-р волпе.

експерти посочват, че приема на терапевтични дози ниацинамид от до 3 грама на ден за възрастни и от по 100-500 мг за деца, разделени на 2-3 дози обикновено се толерира добре.

За противодействие на стареенето често се препоръчва доза от 2 до 3 грама на ден наред с в комплекс или мултивитамин.

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/niacinamide-benefits/

Снимка: Doctors Health Press

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *