В витамини незаменими за здравето на мозъка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

b-vitamins-parkinson

Ако искате да поддържате здравето на мозъка си има хранителни вещества, на които трябва да наблегнете преди всичко останало… като омега-3 мастните киселини, пробиотиците и (може би най-важното) В витамините.

Всъщност В-витамините могат със сигурност да се приемат за витамините, полезни за здравето на мозъка, защото без достатъчно от тези особено важни хранителни вещества мозъкът ни сериозно загазва. Тиамин (B1), рибофлавин (B2), ниацин (B3), пантотенова киселина (B5), биотин, витамин B6 (пиридоксин), фолиева киселина, витамин B12 — всички тези витамини играят специфична роля за здравето на нервната ни система.

Витамин B12, например, помага за поддържането на миелиновия щит в тялото – предпазния слой, който пази нервите от увреждане и им позволява да комуникират. Витамините B9, B6 и B12 всички действат заедно, за да помагат на тялото да се освобождава от излишния хомоцистеин, аминокиселина, която може да е токсична за нервната система и дори да доведе до невродегенеративни заболявания.

Признаци и симптоми за недостиг на витамин В12

Нека обърнем внимание и на витамин B3 (също познат като ниацин)…

Този В витамин участва в почти всеки аспект на функцията на мозъчните клетки, включително защитава мозъчните клетки от оксидативен стрес и възстановява ДНК-то.

Това може би обяснява защо витамин B3 е доказано, че спомага за премахване увреждането на мозъка, причинено от инсулт и за снижаване на риска от болестта на Алцхаймер. Това може също така да е причината витамин B3 потенциално да се бори със сериозното неврологично заболяване – болестта на Паркинсон.

Витамин B3 и болестта на Паркинсон

Последно изследване на учени от Университета Лестър показва, че витамин B3 може да помага за предотвратяването и вероятно дори за подобряването на симптомите на болестта на Паркинсон…

Витамин В5, мощен стимулатор на дълголетието

Изследователите от Университета Лестър изучиха действието на витамин B3 върху плодови мушици със заболяване, имитиращо болестта на Паркинсон. Те откриха, че плодовите мушици, които получавали повече B3 имали по-малко увредени митохондрии от мушиците, които не получавали. Зле функциониращите митохондрии (динамата в клетките) са една от предполагаемите причини за болестта на Паркинсон — особено наследствената форма на заболяването, която засяга хора рано в живота им.

Изследователите също така откриха, че витамин B3 предпазва от загуба на неврони при плодовите мушици. А загубата на неврони е нещото, което задейства симптомите на болестта на Паркинсон при хората.

Но B3 не е единственият В витамин, свързан с болестта на Паркинсон. Витамините B12 и B6 може също да са свързани с болестта. Яденето на повече храни с витамин B6, например, снижава риска от развиване на болестта. Нивата на витамин B12 са по правило по-ниски в хора, страдащи от Паркинсон, отколкото в населението като цяло. А лекар изпробва витамин B1 с пациенти в Италия…

Италиански лекар лекува болестта на Паркинсон с витамин

Витамин B1 и болестта на Паркинсон

Италиански лекар смята, че недостигът на витамин B1 (тиамин) е виновен за много автоимунни заболявания, включително за болестта на Паркинсон и подлага теорията си на тест.

Според д-р Антонио Константини, „Тиаминът е от основно значение за тялото в горенето на захарта; този витамин действа като искра в мотор, като смазка в карбуратор. Той играе важна роля за човешкия организъм”.

Твърдението му е смислено, ако вземем предвид възпалителното действие на захарта върху имунната система. Захарта е бедствие за здравето.

В малко изследване от 2013 година, инжекции с високи дози тиамин били ефикасни за премахването на симптомите на пациенти с Паркинсон. Използвайки протокол, основаващ се на премахването на недостиг на витамин B1, д-р Константини проследява 250 пациенти от 2011 година и отбелязва много положителни резултати, а в някои случаи „изключителни” резултати.

5 лесни стъпки предпазват от Паркинсон

Оптимизиране на В витамините за здрав мозък

Дали искате да се предпазите от болестта на Паркинсон или да подобрите цялостно здравето на мозъка си, винаги трябва да зареждате тялото си с В витамините, необходими за поддържане здравето на нервната система.

Но първото нещо, което трябва да направите е да се уверите, че не лишавате тялото си неволно от В витамини. Следните фактори могат да доведат до такъв недостиг:

 • Диети за отслабване, включително постене
 • Висок ежедневен пример на захар
 • Рафинирани и обработени храни
 • Кофеин
 • Алкохол
 • Захарин
 • Стрес

Лекарства като антибиотиците, диуретиците, химиотерапия, хапчетата против забременяване и хормоналната терапия

Що се отнася до витамин B3, непременно си набавяйте по поне 14 мг на ден, ако сте жена и по 16 мг на ден, ако сте мъж. Хората с конкретни здравословни проблеми може да искат да си набавят повече, но първо трябва да говорят с лекар. Ако в тялото ви има твърде много витамин B3, може да изпитвате неприятни симптоми като болки в корема, гадене, повръщане и обриви.

Незаменимите В витамини

Прекомерният витамин B1 се изхвърля от тялото като и мъжете и жените се нуждаят от само около 1 мг на ден.

Хубавото е че ако си набавяте витамините с храната, на практика е невъзможно да прекалите с тях. Така че е добра идея да подсилите приема си на витамините B3 и B1 от хранителни източници като:

 • Прясно мляко от хранени на паша животни
 • Яйца
 • Кафяв ориз
 • Риба
 • Бобови растения
 • Пилешко
 • Пуешко
 • Гъби
 • Говеждо от хранени на паша животни
 • Сусам
 • Тиквени семки
 • Бадеми
 • Червено цвекло

41 начина да си набавим В витамини от алкализиращи храни

Разбира се, може да решите да си набавяте В витамини като хранителна добавка. В този случай трябва да взимате В-комплекс витамини и тогава е добре да търсите добавка от пълноценни хранителни източници, а не със синтетични витамини. Витамините от пълноценни храни се усвояват по-лесно от тялото и са много по-полезни. По-здравословните хранителни добавки с витамини В-комплекс от пълноценни храни ще намерите в почти всички магазини за здравословни храни и онлайн.

И последно, В витамините са по-ефикасни когато в тялото ви има здравословни нива на омега-3 мастни киселини.

Източник:

https://easyhealthoptions.com/brain-boosting-b-vitamins-parkinsons-cure/

Снимка: The Inquisitr

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *