Витамин В5, мощен стимулатор на дълголетието

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

vitamin-B5-bees

Витамин B5, също известен като пантотенова киселина, е открит от д-р Роджър Джей Уилямс през 1933 година. Името му означава „отвсякъде”, тъй като той се съдържа в широк обхват от храни.
Ползите за здравето от витамин B5 са мащабни поради факта, че той е предшественик на коензим А, съ-фактор, необходим за производството на хормони, невротрансмитери и мазнини.

Витамин В5 помага на тялото да извлича енергия от храните, които ядем. Той също така е прекурсор (предшественик) на производството на червените кръвни телца, което го превръща в  жизненоважно хранително вещество.

Интересното е, че той може би също така е причината, поради която пчелите майки живеят около пет пъти по-дълго от пчелите работнички. Това ни кара да се запитаме, дали той може да ни помогне и на нас да живеем по-дълго?

Витамин В5: Ползи за дълголетието

Изследванията, проведени от д-р Уилямс разкриват, че мишките, на които давали пантотенова киселина живеели по-дълго от животните, на които не давали от скъпоценното вещества. Средно, те живеели 19 процента по-дълго от неполучавалите витамин В5 животни. Това подтикнало учения да предположи, че пантотеновата киселина е изпитано лекарство за противодействие на стареенето.

Друго изследване с плъхове откри, че В5 повишава способността им да издържат на стрес. И макар, че въздействието на витамин В5 е видимо при мишките, то е много по-впечатляващо при пчелите.

На витамин В5 ли се дължи мощта на пчелното млечице?

В света на пчелите, пчелите майки се създават, а не се раждат. Бъдещите пчели майки се развиват в ларви, които са различни от тези на пчелите работнички. Това се дължи на пчелното млечице. Пчелното млечице е нещото, с което най-вече се хранят ларвите на пчелите майки, и това води до развитието на полово зрялата пчела майка.

Пчелата майка, която е майка на повечето от пчелите в кошера, значително се различава от заобикалящите я стерилни пчели работнички. Коремът й е значително по-дълъг, отколкото са коремите на другите пчели, поради което тя „се откроява сред множеството”. Плодовитостта й вдъхва страхопочитание. Оплодената пчела майка може да снася до няколко хиляди яйца на ден през пролетта.

Най-впечатляващата разлика между пчелата майка и заобикалящите я работнички е продължителността на живота й, който варира от една до пет години в сравнение с продължителността на живота на пчела работничка, която живее един месец.

Макар че роялактинът е компонентът в пчелното млечице наскоро идентифициран като особено важен заради неговото „свойство за създава пчелата майка”, 20 процента от теглото на пчелното млечице е пантотенова киселина, което го превръща в един от най-богатите на витамин В5 източници.

От колко витамин В5 се нуждаем?

Препоръчителният прием за витамин В5 (от 14-годишна възраст нагоре) е само по 5 милиграма на ден. Обаче, единственият неблагоприятен ефект, изпитван при по-високи дози (10 до 20 грама на ден) е диария.

И макар че недостиците на витамин В5 са рядко срещани, симптомите могат да се изразяват в умора, безсъние, главоболие, чревни заболявания, изтръпване и схващане на крайниците и акне.

Тъй като е водно разтворима, пантотеновата киселина е най-добре да се пие разделена на дози по няколко пъти на ден. Тя трябва да се приема с храна по възможност.

Забележете също, че В5 се съдържа в някои шампоани и балсами под формата на пантенол, който се счита, че помага на косата да изглежда по-обемна и здрава.

Как да набавяме витамин В5 в тялото си

Първо и най-важно е това, че човек може просто да яде храни богати на пантотенова киселина. Някои основни хранителни източници включват зърнените храни, бобовите растения, месото, черния дроб, бъбреците, пилешкото месо, маята, жълтъците, прясното мляко, броколи и картофи.

Разбира се, витамин В5 се съдържа също и в хранителните В комплекс добавки и в много от формулите на мултивитамините. Тъй като той е съ-фактор в производството на ацетилхолина, често витамин В5 се съдържа наред с холина във формулите на лекарства за паметта и стимулирането на мозъка.

И разбира се, помислете за добавянето на пчелно млечице към режима си на хранене, който е напълно „естествен” източник на този ценен витамин.

Източник:

Can Vitamin B5 Promote Longevity?

http://blog.lef.org/2014/01/can-vitamin-b5-promote-longevity.html витамин В5

Снимка: www.juventudybelleza.com

Прочетете още по темата:

Витамин В5, поредната перла за здравето в короната на В витамините

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *