Билката, която целува рака за сбогом

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

misltoe

Приятно е да минеш с любим човек под люлеещия се имел. Но освен че е начин за да се уреди човек с целувки по това време на годината, прекрасното вечнозелено растение с восъчни бели плодчета може да е и революционно откритие в изследванията свързани с рака.

Имелът (Viscum album) всъщност е паразитно растение, което расте върху клоните на различни дървета като топола, круша, череша, бреза или върба, за да споменем само няколко. Исторически, имелът се е сдобил със славата на езически религиозен символ. Древните друиди вярвали, че всеки който притежава растението е защитен от зло, докато древните римляни виждали в имела плодовитост и добра сполука и често узаконявали браковете с целувка под неговите вечно зелени листа.

От медицинска гледна точка белият имел се използва откакто свят светува като средство за лечение на нервни разстройства благодарение на успокояващите му ефекти. Употребата му в лечението на епилепсия е датирана още през седемнадесети век.  Респираторни болести, проблеми с менструацията, сърдечносъдови заболявания и някои хронични, причинени от възпаление болести всички се лекуват с това малко, но силно растение от векове.

И макар че съвременните лекари често бързат да отрекат на билковите лекове полагащите им се лечебни свойства, скоро може да им се наложи да се запознаят с действието на имела върху рака.

Предполагаемото използване на имела като лек за рака не е нещо ново. Още от двайсетте години на миналия век лекарите изучават растението и въздействието му върху туморите. Всъщност, според Националният раков институт имелът е най-широко изучаваната алтернативна терапия за лечение на рака.

Счита се, че на комбинацията от алкалоиди, вискотоксини и лектини, съдържаща се в листата на имела се дължи неговото противораково действие, макар че са необходими още изследвания, за да се уточни какво прави вечно зелените листа толкова мощни.

Това не се отнася обаче за всяко растение имел. Учените смятат, че всяко растение съдържа различни съединения в зависимост от дървото гостоприемник, на което то расте. Плодните дръвчета като ябълките и черешите се счита, че са от по-високо качество, отколкото са другите дървета, обаче и това е теория, която изисква още изследвания. Но учените са оптимистично настроени, че растението под което ние толкова често се целуваме може да крие надежда за лечението на рака.

Множество екстракти от имел се предлагат в Европа и стават дори още по-популярни с новите изследвания на противораковото им въздействие. Те са доказали, че убиват раковите клетки в лабораторни условия и че стимулират имунната система като насърчават производството на бели кръвни клетки

Една разработка съобщава, че инжекциите с екстракт от имел, правени паралелно с традиционните лечения като химиотерапия, ефективно намаляват страничните ефекти и подобряват качеството на живот на пациента. Тези обещаващи заключения карат все повече и повече европейски пациенти с рак да искат да им се прилага алтернативната терапия с инжекциите.

Американските лекари обаче остават скептично настроени. Основният им аргумент е че текущите изследвания, които в голямата си част са проведени в чужбина, най-вече в Германия, са непоследователни и зле структурирани. В момента Агенцията по храните и лекарствата не одобрява екстрактите от имел и позволява използването им в страната единствено в изследвания.

Дори и така, Националният център за съпътстваща и алтернативна медицина и Националният раков институт продължават да откриват обещаващи доказателства, които може би ще насърчат Агенцията да преосмисли позицията си. За сега американците ще трябва да се задоволят с целувките, вместо с наука що се отнася до имела.

– The Alternative Daily

Ето и някои от лечебните употреби на белия имел:

Екстракт – в три чаши студена вода се потапят 4-5 лъжици листа от бял имел. Престояват така през нощта, течността се прецежда и извлекът от бял имел се пие в рамките на деня.

По 25 капки в малко вода от екстракт от бял имел – половин час преди закуска на гладно и вечер преди лягане. Капките от имел (на Мария Требен) ги има и в аптеките. В последно време имелът се прилага в медицината като противораково средство.

Запарка – една лъжица нарязани на ситно листа от бял имел се варят за около 10 мин. в 400 мл. вода

Бани – помагат при ревматизъм, ишиас, ставни болки, отоци и т.н. Приготвят се от екстракт от бял имел или запарка.

Отвара от плодовете на бял имел – плодовете се варят във вино и получената отвара се пие три пъти дневно.

Внимание, приемът в големи дози на билката бял имел може да доведе до натравяне.
Източници:

– The Alternative Daily, Mistletoe for Medicine, 2 December 2013;  http://www.thealternativedaily.com/mistletoe-medicine/?utm_source=internal&utm_medium=email&utm_campaign=N131202

– Бял имел – универсална билка; http://zdrave.rozali.com/bilki/p17337.html

Снимка: www.difossombrone.it

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

1 thought on “Билката, която целува рака за сбогом

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *