Пощадете тялото си с различен вид защита при пътуване

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

traveling risks

Последният месец на годината е и много от нас си стягаме багажа и се готвим за дългоочакваните Коледни празници. Без значение дали ще пътуваме за един уикенд или заминаваме на по-дълго пътешествие, има няколко съвета, които винаги давам за да е сигурно, че пътуването ви е здравословно и щастливо. А ако често летите със самолет, тези препоръки могат да се окажат особено важни за предпазването на здравето ви в дългосрочен план — особено при последните факти, разкриващи един от основните рискове от честото летене: излагането на космическа радиация.

Свързаната с пътуванията радиация освен това рязко се повиши с наскоро въведените защитни скенери на летищата с така нареченото обратно разсейване, но истинските рискове от излагането на радиация е когато самолетът достигне определена височина. Полетите на големи височини ни излагат на космическа радиация стотици пъти по-голяма от онази, достигаща до повърхността на земята. Дългите полети на по-голяма височина и/или по време на повишена слънчева активност значително повишават това ниво на излагане. Всъщност, пилотите и членовете на екипажа са класирани в САЩ като изложени на радиация работници. Техните нива на излагане са по-високи, отколкото на други групи, работещи с радиация —  дори от работещите в областта на медицината и атомната енергетика.

Но макар че космическата радиация се счита за основна заплаха за здравето поради честите полети на голяма височина, има и други проблеми, които също могат да са истински риск за здравето. Те включват липса на кръвообръщение поради дългото седене, потискане на имунитета и риск от инфекция.

И това е само що се отнася до частта транспорт. Какво да кажем за момента когато стигате дестинацията си? Отпадналостта след продължителното пътуване с реактивен самолет, разстройването на циркадните ритми, излагането на непознати микроби и другите рискове могат да превърнат извоюваното с много усилия пътешествие в труден път, който няма да искате да изминете отново. Ето някои най-полезни препоръки, за да се предпазвате, като в същото време поддържате цялостната си жизненост, енергия и имунитет.

Космическа радиация при дълги полети

Много са видовете радиация (електромагнитна, ултравиолетова, радиовълни и други), които имат спектрално въздействие върху живите организми. В основни линии, радиацията може да бъде измерена по това колко енергия произвежда. Йонизиращата радиация (от източници като рентгенови лъчи; алфа, бета и гама лъчи; неутронна радиация от ядрените реактори; и космически лъчи) е най-рисковата. В зависимост от дозата на излагане, йонизиращата радиация може в значителна степен да увреди клетките и ДНК-то, като по този начин подхранва рака и хроничните заболявания. Бременността представлява особена категория за притеснение: Радиацията може да постави под риск развиващия се зародиш, както и майката. Хората, които често летят може да не знаят, че непрекъснато се излагат на дози космическа йонизираща радиация, която може драматично да влоши здравето им след време.

Предпазване от космическа радиация

Някои естествени съставки са доказали, че помагат за детоксикацията на тялото от радиоактивни частици и предпазват клетъчното здраве и непокътнатостта на ДНК. Моята най-добра препоръка е смес от модифициран цитрусов пектин и алгинати, които клинично са доказали, че премахват вредните тежки метали и токсините от тялото, както и че подобряват имунитета и намаляват възпалението.

Пектин и алгинати бяха давани на жертви в Чернобил за подсилване на детоксикацията на радиоактивните частици и за предпазване от рак и от дългосрочни проблеми със здравето. Тези съставки могат да се взимат преди, по време на и след полета, за да спомогнат за поддържането на защитните сили на тялото срещу радиацията. Антиоксидантите са също важни за предоставянето на особено силна защита за ДНК. Те помагат за неутрализиране на възпалението и на свободните радикали, произведени след излагането на йонизираща радиация.

Витамините A, C, D3 и E, както и селена, липоевата киселина, морският зърнастец, розмаринът и лечебните билки предоставят отлична антиоксидантна и противовъзпалителна защита. Аз също препоръчвам прочистваща формула, съдържаща смес от определени антиоксидантни билки и хранителни вещества за предоставяне на допълнителна защита срещу вредните свободни радикали, като те в същото време подсилват и жизнената енергия и имунитет:

Общо 22 спомагащи прочистването билки и хранителни вещества са синергично комбинирани и са показали в редица изследвания, че в комбинация с модифицирания цитрусов пектин/алгинатната хелаторна формула, снижават цялостното натоварване на тялото с тежки метали и токсини. Някои от ключовите съставки в тази формула включват:

Екстракт от семена на бял трън

Екстракт от листа на глухарче

Чесън на глави (allium sativum)

Екстракт от листа на кориандър

L-глутатион

N-ацетил-L-цистеин.

Подобряване на кръвообръщението при полети

Доброто кръвообръщение е особено важно за зареждането на цялото тяло с кислород и хранителни вещества, поддържането на имунитета и предпазването от смъртоносни съсиреци на кръвта (дълбока венозна тромбоза), които могат да се получат по време на дългите полети. Седенето в едно положение за дълги периоди от време в комбинация с въздушното налягане от летенето, може до доведе до формирането на кръвни съсиреци които да преминат в белите дробове — с животозастрашаващи последствия.

Ето няколко начина за поддържане на здравословно кръвообръщение при пътуване:

  • Движете се: При пътуване със самолет избирайте място до пътеката, за да можете да ставате, да се опъвате и да се движите от време на време.
  • Хидратация: Дехидратацията може да сгъсти кръвта и да забави кръвообръщението по време на или след пътуването. Пийте много вода преди, по време на и след полета.
  • Пийте чай от джинджифил: Прекрасно загряващия корен от джинджифил е известен с това, че стимулира кръвообръщението. Той също така подсилва здравето на храносмилателния тракт, което е плюс за онези от вас, на които им става лошо при пътуване със самолет. Носете си прясно нарязани парченца, за да можете да ги слагате в чай или в гореща вода.
  • Тибетска билкова формула: След десетилетия на клинични изследвания, тя е доказала полезното си действие за сърдечносъдовата, имунната и кръвоносната системи. В съставът й влизат исландски мъх, плод кардамон, корен от билката Saussurea lappa, бенгалска дюля (златна ябълка), билката златен очеболец, билката Terminalia chebula, червено сандалово дърво и други.
  • Ензимът наттокиназа и билките глог и китайска салвия: Поддържат кръвообръщението и стимулират сърдечносъдовото здраве като цяло.

Предотвратете отпадналостта си след дълъг полет с реактивен самолет

Отпадналостта след дълго пътуване с реактивен самолет е в резултат от нарушените циркадни/на съня ритми. Тя може да има сериозни последици върху енергийните нива, имунитета и здравето в дългосрочен план. Можете да спомогнете за намаляването на отпадналостта си след дълъг полет като хармонизирате моделите си на сън с използването на определени хранителни добавки.

Малки количества мелатонин помагат да заспите съобразно местното време на мястото където пристигате. Те спомагат за пренастройването на вътрешния ви часовник. В деня на пътуването вземете първата доза мелатонин в 6 или 7 часа вечерта. При пристигането на новото място вземете мелатонин в обичайното за новото място време за лягане. След това продължете с вечерни дози в продължение на четири или пет дни, докато организмът ви се нагоди към новото време.

Чистият екстракт от хонокиол (кора от дървото магнолия) е ненатрапчив начин, който ще ви помогне да се отпуснете и да си починете, както и допълнително подсилва настроението ви на здрав човек и снижава появяващото се от време на време безпокойство. Той може да е от помощ когато пътувате из непознати места.

Подсилете имунната си система

Силната и здрава имунна система е важна през цялата година, но особено когато пътувате. Дългите пътешествия до нови места макар и те да са градове, могат да ви изложат на необичайни микроби, с които имунната ви система не е свикнала. Подсилете храносмилането и общия си имунитет като създадете защитена вътрешна среда, която да ви помогне да не занесете вкъщи нежелани гости.

Хидратирането с много филтрирана вода изхвърля токсините и микробите и поддържа имунната система в оптимална форма на действие. Избягвайте яденето на захар и рафинираните въглехидрати. Тези храни са доказали, че подхранват възпалението и отслабват имунитета.

Освен това, хранителните добавки за стимулиране на имунитета могат да са от голяма помощ. Модифицираният цитрусов пектин, който също така защитава от радиация, подсилва имунното здраве като повишава дейността на клетките естествени убийци и на другите имунни клетки. Лечебните гъби са мощни имуностимулатори, които също така предпазват от вредното въздействие на радиацията.

Съставки като карамфил, черен орех, чесън, тиквени семки, хидрастис, наттокиназа и МСМ директно убиват бактериите и паразитите, като в същото време създават негостоприемна среда за тях. Пробиотиците (здравословни бактерии и дрожди) защитават здравето на дебелото черво, улесняват храносмилането и подсилват цялостния имунитет. Добри източници на пробиотици са киселото зеле, киселото мляко, кефира, мисо-то и другите ферментирали храни, както и можете да ги взимате под формата на хранителни добавки.

Аз също така препоръчвам интегративна формула за храносмилането, която съдържа растения, ензими и хранителни вещества, стимулиращи здравето на храносмилателната система. Тя помага в битката с бактериите в храните, като в същото време поддържа цялостния имунитет.

Безопасни пътувания

Дали планирате пътуване за отмора и забавление, по работа, свързана с нов бизнес проект или поради други задачи, пътуването може да е вълнуващо и освежаващо, както и да е предизвикателство. Непременно извлечете най-много от него като подсилите здравето си и държите стреса под контрол, така че да сте готови да се радвате на новите възможности, които животът ви предлага с енергия и жизненост.

Айзък Илайъс

Източник: Easy Health Options, A Different Kind Of Travel Protection, 27 August 2013

http://easyhealthoptions.com/alternative-medicine/a-different-kind-of-travel-protection/

Снимка: www.mondocamerette.it

Прочетете още по темата:

Внимание: рак при чести пътувания

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *