Индийско орехче, 8 удивителни ползи за здравето

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

nutmeg

Още една подправка чудо

Мъничко индийско орехче, настъргано в супата или соса или няколко капки етерично масло от индийско орехче, натъркани върху кожата могат невероятно да подобрят здравето ви.

Вижте лечебните свойства на тази подправка с богат вкус и аромат:

  1. Индийското орехче стимулира съня. Когато бяхме деца баба ни даваше по чаша прясно мляко с щипка настъргано индийско орехче. „Така ще спите по-добре”,  казваше тя. И така и ставаше.
  2. Поръсването с индийско орехче добавя аромат и подсилва вкуса на храната ви. То също така ви дава минералите, които поддържат имунната ви система силна. Калий, калций, желязо и манган са сред основните минерали, съдържащи се в индийското орехче.
  3. Мъничко индийско орехче, смляно и смесено с вода или мед на паста, придава на кожата по-чист и блестящ вид само за няколко дни, като намалява белези и лекува акне. Добавете индийско орехче към сместа, с която изтърквате лицето си и ще получите същия ефект.
  4. От векове индийското орехче се използва като лечебна подправка, която успокоява храносмилателни проблеми. Така че настържете малко индийско орехче в супата или яхнията за подобряване на вкуса и за здрав стомах!
  5. Главната роля в грижите за зъбите традиционно принадлежи на подправката карамфил. Но малцина може би знаят, че и индийското орехче има доказани антибактериални свойства, които предпазват зъбите и венците. Маслото от индийско орехче съдържа евгенол, който успокоява зъбобола. Именно поради тази причина вие често го виждате изброен сред съставките на пастите за зъби. В комбинация с канела то се превръща в паста с мощни антисептични и антимикробни свойства.
  6. Индийското орехче поддържа умът пъргав! То съдържа естествено органично съединение, наречено миристицин, което е известно с това, че предпазва мозъка от дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.
  7. Етеричното масло от индийско орехче облекчава болките в мускулите и ставите. Нанесете на мястото на отока и болката и ще усетите как болката изчезва.
  8. В холистичната медицина индийското орехче често се предписва за засилване на кръвообръщението и за лечение на бъбречни инфекции. Традиционните лечители вярват, че то също така подсилва и функцията на черния дроб.

Предупреждение: Почти е невъзможно да прекалите с индийското орехче, защото вие се нуждаете само от съвсем мъничко от настърганата подправка, за да извлечете вкуса и хранителните й ползи. Въпреки това, трябва да отбележа, че прекаляването с индийско орехче се знае, че води до сърцебиене, изпотяване, халюцинации и други смущения, така че наистина използвайте тази чудесна подправка с мярка.

Шубра Кришан

Източник: care2.com, 8 Amazing Health Benefits of Nutmeg, 12 April 2013

http://www.care2.com/greenliving/8-amazing-health-benefits-of-nutmeg.html

Снимка: www.theperfectpantry.com

Важно

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *