Удивителното действие на етеричните масла за облекчаването на хроничната болка

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Животът е пълен с болки и страдания — някои незначителни, други сериозни. След дълъг ден много хора откриват, че взимат аспирин, за да облекчат ежедневното главоболие от стреса, ставните болки и мускулните болки, произтичащи от това че просто сме хора.

essential-oils-pain

Страдащите от хронична болка може да прибягват към по-силни лекарства, а онези от нас които са изключително тревожни могат да изберат сънотворни, просто за да се отпуснат. Обаче, тези видове лекарства не са безвредни и често са придружени от опасни странични ефекти, които се натрупват колкото повече ги взимаме. За щастие, природата има решение.

Един от най-освежаващите и приятни естествени начини за справяне с ежедневните болки и страдания – както и със сериозната хронична болка – е използването на етерични масла. Етеричните масла са ефикасни и силно концентрирани масла от растения, от които всъщност са направени и много от съвременните лекарства – без добавените химикали.

В зависимост от вида болка и вида масло, те могат да се използват направо върху проблемните точки, в масаж, смесени с масло основа или да се пият смесени във вода.

Непременно четете методите за употреба и поглъщане на маслата, които изберете да използвате, понеже някои от тях имат твърде силно действие, за да бъдат нанасяни направо върху дадени места.

Важно е да купувате етерични масла от компания, в която вярвате и сте проучили добре. Има голямо несъответствие между чистотата и ефикасността на маслата с ниско качество в сравнение с онези, които са извлечени и дестилирани от внимателно отглеждани, събирани и дестилирани растения. Следните масла са някои от най-ефикасните за справяне с болката.

Гуалтерия

Вечнозеленото растение Gaultheria fragrantissima е единственото в света освен брезата, което съдържа естествен метил салицилат, основната съставка в аспирина. То се използва от коренното население на Америка като обезболяващ тоник.

Изследванията доказват, че маслото от вечнозелената гуалтерия има ефект подобен на този на кортизона и бързо облекчава болката. То има противовъзпалителни, аналгетични и спазмолитични свойства и следователно често е ефикасно при главоболие, мускулна болка и сковани стави – т.е. във всички случаи, в които бихте използвали аспирин!

Важно е да отбележим, че гуалтерията е едно от най-силните етерични масла и никога не трябва да се поглъща. Също така, колкото и да е ефикасно срещу болките, то не е безопасно за децата и за хора с епилепсия.

Смърч:

Етеричното масло от дървото смърч е ароматно, приятно и освежаващо и от древни времена е хвалено заради способността му да отпуска тялото и да съсредоточава ума, както и да отблъсква инфекциите.

То е мощен стимулатор на имунната система и успешно се използва за облекчаване на симптомите на артрит и ревматизъм, и на болките в кръста, костите и при ишиас. Етеричното масло от смърч също така стимулира надбъбречната жлеза, а това води до укрепване на здравето на цялото тяло.

Лавандула

Едно от най-любимите масла на любителите на етерични масла за релаксиране и облекчаване на болка е лавандуловото масло, като то също така е и едно от най-нежните за кожата етерични масла. То традиционно се използва за лечение на главоболие, напрежение, безсъние, пренатоварване на мускулите и различни крампи.

Изследване откри, че лавандуловото етерично масло, използвано като част от лечението с акупресура помага за снижаването на болки в кръста с 39 процента. Бързината на ходенето и гъвкавостта на гръбначния стълб при страдащите от болки в гърба също били подобрени от това лечение.

Лавандулата също така стимулира храносмилателната система, и по този начин облекчава много видове стомашни проблеми и има антисептични свойства, които помагат за естественото зарастване на раните. И освен това, лавандуловото масло с приятния си аромат помага за облекчаване на умствени проблеми, причинени от резки промени в настроението, безпокойство и депресия.

Това действие се проявява в изследвания и показва че маслото от лавандула е полезно за родилки – като помага за облекчаване на болки, произтичащи от тревожност и страх. Пациенти с рак също са показали подобрение в депресията и усещане за добро физическо и психическо здраве след лечение с етерично масло от лавандула.

Майорана

Позната също като „билката на щастието” и „радостта на планината”, майораната има силни седативни свойства. Етеричното масло, извличано от майорана е отлично за лечението на скованост, мускулни спазми, мигрени и артритна болка. То също така ефикасно отпуска неволните мускулни групи включително тези на сърцето, диафрагмата и дебелото черво. В резултат от това, маслото може да се използва при астма, бронхит и запек, както и за поддържане здравето на сърцето. Майораната се използва при страдащи от емоционална травма и стрес.

Сандалово дърво

Стълб в Аюрведическата медицина, етеричното масло от сандалово дърво често се използва за лечението на мускулни спазми, запушване на лимфни възли и ишиас. То е ефикасно за облекчаване на раздразнена (възпалена) кожа като такава, причинена от допир до отровен бръшлян и ухапвания от насекоми, поради противовъзпалителното му естество.

Това масло е много освежаващо за кожата, има богат, земен аромат и стимулира дълбок сън и спокойствие, като също така поставя мозъка в състояние на медитация. Освен това, то съдейства както на храносмилателната, така и на сърдечно-съдовата системи. Маслото от сандалово дърво понякога се комбинира с масло основа и се нанася върху табаните на стъпалата.

Джинджифил

Джинджифилът също се използва в Аюрведа. Той води до синтез на ейкозаноидите – сигнализиращи химически вещества, които са част от усещането на болка.

Изследване, проведено сред възрастни хора с хронични болки в коленете показа, че четири седмици на масажи с комбинация от джинджифилово и портокалово етерични масла спомагат за снижаване силата на болката и сковаността и подобряват физическата функция в сравнение с друга група, която била масажирана само със зехтин.

Друго изследване откри, че 75 процента от пациентите с ревматоиден артрит и остеоартрит имали полза от лечението с джинджифилово масло, изразяваща се в намаляване на отичането и болката. Никой от участниците не изпитал неблагоприятни странични ефекти дори и когато лечението продължавало повече от две години.

Фенел

Етеричното масло от фенел (резене) се произвежда като се счукват семената и след това се дестилират на пара. Изследвания с животни показват, че етеричното масло от фенел помага при дискомфорт, свързан с менструация. Традиционно, то се използва за релаксиране на нервите, мускулите, червата и дихателните органи.То има спазмолитично действие и облекчава източника на много видове болка.

Карамфил

Етеричното масло, извличано от сушени цветни пъпки на подправката карамфил има противовъзпалителни и упойващи свойства. То често се използва при зъбобол и за справяне с инфекции на гърлото. То често се добавя във фармацевтични и зъбни продукти.

Карамфиловото масло се казва, че има стимулиращи и загряващи свойства, така че може да се използва за подобряване на кръвообръщението и метаболизма. Това може непряко да е от полза за премахване на всеки източник на болка в тялото. Непременно купувайте етерично масло, направено от пъпките, а не от стеблата или листата на растението. Нискокачественото масло от стеблата или листата може да причини възпаление на кожата.

Можете да използвате карамфиловото масло по много начини, включително, да го разреждате с масло носител и след това да масажирате корема, гърдите или всяка друга засегната от болка част на тялото. Няколко капки върху памуче успокояват зъбобола. Няколко капки във ваната помагат при проблеми с червата.

Копайба (дизелово дърво)

Етеричното масло от копайба се прави от дървесния сока на растението копайба. То се използва от племена в Южна Америка заради облекчаващите и релаксиращите му свойства от край време. То действа като помага за модулирането на естествения отговор на тялото към възпалението, посредством химическите съставки бета-кариофилен и алфа-хумулин.

Бета-кариофиленът се съдържа и в етеричните масла от карамфил и розмарин и в изследвания е показал, че е ефикасен за облекчаването на болка. Хумулинът също има противовъзпалителни свойства. Способността за снижаване на възпалението помага при всякакъв вид болка.

Общо взето етеричните масла могат да се използват по следните начини макар че е добре винаги да се осведомявате и да правите тест, за да сте сигурни, че тялото ви няма да реагира неблагоприятно на маслото, което искате да използвате. Тялото на всеки човек действа различно и понеже етеричните масла са естествени нестандартизирани субстанции, те могат да имат различно действие върху различните хора.

Масаж – Смесете 10 капки етерично масло с 30 мл (една унция) масло носител и използвайте върху частта на тялото, където изпитвате болка. Помнете че „загряващите” масла като карамфилово или ментово могат да предизвикат силни усещания върху кожата, така че ги нанасяйте внимателно върху чувствителните участъци.

Вана – Добавяйте две чаши английска сол и 10-20 капки етерично масло във ваната. Това е прекрасно лечение при храносмилателен дискомфорт, мускулна болка и скованост на ставите.

Компрес – В зависимост от вида болка, можете да използвате горещи или студени компреси. Например, главоболието се повлиява добре от студен компрес. Увийте лед в найлон и в намокрена със студена вода и изстискана хавлиена кърпа. Капнете пет до десет капки етерични масла и сложете компреса на челото или врата. Горещ компрес можете да използвате при болки от отекли стави или наранени мускули. Тези компреси се държат по 15 до 20 минути и се махат.

Гореспоменатите масла са само нищожна частица от богатия избор на етерични масла, които можете да използвате срещу различни видове болки. Каквато и болка да ви сполети, обърнете се към природата, тя със сигурност има антидот.

~ The Alternative Daily

Още за етеричните масла и болката:

Истината за рака и етеричните масла от първа ръка, която НИКОЙ онколог няма да ви разкрие

Най-ефикасните 16 етерични масла при болка и как да ги използваме

 

Източник:

http://www.thealternativedaily.com/5-amazing-essential-oils-for-chronic-pain-relief/

Снимка: Scoop.it

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *