Четенето на Кафка ви прави по-умни

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

kafka

Франц Кафка е писател, чиито разкази описват меко казано смущаващи и объркващи ситуации. И ако четете творбите му, вие ще поумнеете, казват учените.

Изследователите от Калифорнийския университет Санта Барбара и от университета на Британска Колумбия откриха, че сюрреалните изживявания като четенето на разказа на Кафка ‘Селски лекар” или гледането на „Синьо кадифе” на Дейвид Линч карат мозъка ви да работи по-добре.

„Идеята е че когато човек е изложен на ‘смислова заплаха’ – нещо, което из основи няма смисъл – мозъкът му реагира като търси някакъв друг вид модел или структура в заобикалящата го среда”, казва изследователят Травис Пролк. „И се оказва, че тази структура може да е напълно откъсната от смисловата заплаха”.

Интересното в това откритие, обаче, е, че изследователите експериментират с хора, които не знаят, че ще се сблъскат със сюрреалното.

„Онова, което в случая е особено важно, е че нашите участници не очакваха да се изправят лице в лице с този ексцентричен разказ”, казва Пролк. „Ако очаквате, че ще се срещнете с нещо странно или необичайно, вие няма да изпитате същото чувство на психоза. Можете да бъдете стреснати от него, но няма да покажете същата способност за учене. Ключът към нашето изследване е в това, че участниците в него бяха изненадани от поредицата неочаквани събития (прочетете разказа  „Селски лекар“ тук) и по никакъв начин не можеха да си ги обяснят. Затова, ние тествахме предположението, че научаването на нови смислови схеми ще бъде подсилено, ако е в отговор на несвързани с участниците и безсмислени за тях ситуации – и наистина, те се мъчеха да намерят смисъл в нещо друго.”

Предположението е извлечено от модела за подкрепяне на смисъла, чиято хипотеза е, че усилията за намиране на обосновано значение могат да привлекат модели на общуване, несвързани с първоначалната несмилаема заплаха. В сравнение с участниците, които можеха да контролират условията, онези, изложени неочаквано на въздействието на абсурдния разказ на Кафка показаха, както повишена мотивация да открият наличието на модели в поредици от букви, така и подобрено умение за откриването на оригинален модел, действително вграден в поредиците от букви. Тези резултати показват, че познавателните механизми, отговорни за безусловните модели на учене се подобряват при наличието на неразбираема ситуация.

Карл Лоу

Източник: Easy Health Options, Reading Kafka Makes You Smarter, 8 April 2013

Снимка: blog.b92.net

Важно

Нямаме нищо против материалите, публикувани в сайта „Ние сме здрави” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

НСЗ


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *