Милиони пият повишаващи риска от деменция лекарства за лошо храносмилане

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Често употребявана група лекарства, предписвани за киселини, киселинен рефлукс или пептични язви биха могли да повишат риска от деменция с 44 процента, откри изследване

indigestion-pills Популярен вид таблетки за лошо храносмилане и киселини, които се пият от милиони британци може да повиши риска от деменция, според едно изследване.

Учените откриха, че хората на и над 75 години, които редовно пият инхибитори на протонната помпа (PPIs), група лекарства, които включват Pantoloc Control и Zanprol, имали повишен риск от заболяването.

Лекарствата действат като снижават количеството киселини, произвеждани от стомаха и се предписват на милиони британци всяка година за киселини, киселинен рефлукс или пептични язви.

Немското изследване се основава на застрахователните данни на 74 000 души на над 75-годишна възраст между 2004 и 2011 г.

Изследването откри 29 510 пациенти, които са развили деменция по време на периода на провеждането му. Но сред 2950та от общия брой, които редовно приемали PPIs, по-голямата част имали деменция, което ги поставяло в 44 процентов повишен риск в сравнение с онези, които не пиели PPIs, съобщи вестник Daily Mail.

Учените от Германския център за невродегенеративни заболявания в Бон признават, че не са успели да определят различни рискови фактори за деменция.

Те писаха в списанието JAMA Neurology: „Това изследване предоставя само статистическа връзка между употребата на PPI и риска от деменция. Вероятният скрит каузален биологически механизъм трябва да се проучи в бъдещи изследвания.

„Избягването на лекарството PPI може да допринесе за предпазването от деменция”.

Вижте тази анкета и процентите от отговорите на 6657те отговорили на въпроса:

Това изследване ще промени ли употребата ви на лекарства за лошо храносмилане?

Не – нуждая се от това лекарство, така че ще продължа да го взимам 19%

Да – ще се постарая да променя начина си на живот вместо да го пия 52%

Не съм сигурен/а – звучи ми като поредното всяване на паника           29%

Самостоятелно изследване в САЩ в Университета Станфорд от миналата година (2015) откри възможна връзка между инхибиторите на протонната помпа и инфарктите.

Бележка на Здрави всеки ден: Докато учените продължават да изследват, проучват и доказват връзки, причини и вероятности относно така наречените трудно лечими киселини, днес може да е щастливия ви ден, в който да се спасите от тях завинаги с помощта на този лесен лек.

Д-р Лаура Фипс от фондацията Alzheimer’s Research UK каза: „Това изследване не ни казва непременно, че тези лекарства пряко причиняват заболяването. Следващата стъпка ще е да се проучат възможните причини за тази връзка”.

Прочетете още по темата: Спасение: Заблудата за киселините изяснена 

Джон Смит от Агенцията по патентите на Великобритания, която представлява фирми, произвеждащи лекарства продавани без рецепта, казва” „Всички лекарства без рецепта се одобряват от Регулаторната агенция за лекарствата и здравните продукти и строго се оценяват за безопасност и ефикасност”.

„След като излязат на пазара, безопасността им непрекъснато се наблюдава в светлината на нови доказателства. Хората, имащи такива проблеми би следвало да разговарят с джипито си или с аптекар преди да пият каквито и да било лекарства”.

от Telegraph reporter

Източник:

http://www.telegraph.co.uk/news/health/12159116/Indigestion-drugs-taken-by-millions-linked-to-dementia.html

Снимка: www.telmenow.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *