Лененото масло, странични ефекти

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

flaxseed oil

Лененото масло, което е богато на омега-3 мастни киселини е приложим заместител на рибеното масло. Обаче, при консумацията на ленено масло могат да се появят някои странични ефекти.

Лененото масло се извлича от ленено семе. Ленът (Linum usitatissimum) е едногодишно  растение, което се отглежда също за декоративни цели. Семената, както и маслото, (извличано от семената) се консумират от хората. Лененото масло, което най-вече се използва като хранителна добавка, се продава в течна форма или на капсули. Лененото семе има редица здравословни свойства, защото е богато на омега-3 мастни киселини, фибри и лигнани – вид фитонутриенти. Обаче, при консумацията на ленено масло се проявяват някои странични ефекти. Важно е да отбележим, че макар че лененото семе е с богато съдържание на фибри, лененото масло не съдържа никакви фибри. Така че някои от страничните ефекти, забелязвани при консумацията на ленено семе като метеоризъм и подуване на стомаха, е малко вероятно да се проявят при консумацията на ленено масло (след като то не съдържа фибри).

Нежелани последствие от консумацията на от ленено масло

 • Макар че се казва, че лененото масло има различни здравословни свойства,  също така се твърди, че хранителната стойност на това масло е много по-ниска в сравнение със самото ленено семе, без значение дали семената са цели или смлени. Тук се натъкване на натрупване на няколко възможни странични ефекти от това масло. Често срещан страничен ефект при консумацията на ленено масло е разстроен стомах като състоянието понякога води до диария. Този страничен ефект често се свързва с леко завишените дози. В големи дози, лененото масло може да причини също така болки в стомаха.
 • Някои хора могат да развият алергична реакция след консумацията на ленено масло. Хората, които знаят, че имат алергия към ленено семе или към растение от семейство Ленови (Linaceae), трябва да избягват консумацията на ленено масло. Признаците на алергична реакция включват изриване, обриви, сърбеж, отичане, проблеми с дишането и хрипове.
 • Хранителните добавки с ленено семе могат да взаимодействат неблагоприятно с болкоуспокояващи, нестероидни противовъзпалителни лекарства (NSAID) и с лекарства за регулиране на кръвното налягане, холестерола и диабета.
 • Изследванията за въздействието на лененото семе по отношение на рака на простатата са с противоречиви резултати. Някои изследвания показват, че консумацията на ленено семе намалява риска от рак на простатата и снижава нивата на простатно-специфичния ген (PSA). Обаче, има и такива, които доказват, че прекаленото количество алфа-линоленова киселина в тялото може да повиши риска от рак на простатата.
 • Лененото масло съдържа фитоестрогени, които могат да имитират хормона естроген в тялото. Фитоестрогените могат да имат неблагоприятно въздействие върху хормоните. Ето защо лененото масло не трябва да се консумира от бременни или кърмачки, нито от жени, страдащи от хормонален дисбаланс.
 • Хората на антикоагуланти (лекарства за разреждане на кръвта), трябва да избягват използването на тази хранителна добавка, защото лененото масло може да забави съсирването на кръвта. Консумацията на ленено масло може да повиши риска от кръвоизливи при хора, страдащи от нарушено кръвосъсирване. Тя може също така да повиши риска от кръвоизлив по време на операция. Така че хора с планирана операция трябва да избягват да пият ленено масло.
 • Макар че има недостатъчно изследвания по отношение на безопасността на консумацията на ленено масло от бременните, някои изследвания препоръчват да се избягва употребата на ленено масло по време на бременност. Има изследвания, които също така съобщават, че консумацията на ленено масло по време на втория и третия триместри на бременността могат да повишат риска от преждевременно раждане.
 • Макар че приема на омега-3 мастни киселини снижава риска от дегенерация на макулата, някои изследвания показват, че алфа-линоленовата киселина (ALA) повишава риска of дегенерация на макулата. Следователно, остава спорно дали лененото масло повишава или снижава риска от дегенерация на макулата.

Други проблеми от консумацията на ленено масло

 • Макар че алфа-линоленовата киселина (ALA) е здравословна, в някои случаи тя не се преобразува в ейкозапантаенова киселина (EPA) и в докозахексаенова киселина (DHA), които се усвояват по-лесно от тялото. Това най-вече се наблюдава при хора със заболявания като диабет. Казва се също така, че и при здравите хора само 1% от цялото количество омега-3 алфа-линоленовата киселина (в лененото масло) се преобразува в EPA по време на метаболизма.
 • Изложено на светлина или въздух, лененото масло гранясва поради оксидиране. Гранясалото масло е нездравословно и причинява повишени нива на холестерола и клетъчно увреждане.
 • Излагането на светлина или въздух е почти неизбежно, тъй като семената преминават през натрошаване и смилане при извличането на маслото. Също така, не е препоръчително лененото масло да се нагрява, тъй като алфа-линоленовата киселина може да се трансформира в причиняващите рак бензени.
 • Лененото семе е богат източник на лигнани (естрогеноподобни химикали, които също така имат антиоксидантно действие), и се предполага, че предпазват от рак на гърдата. Обаче, лененото масло не съдържа лигнани.
 • Приемането на смляно ленено семе може да снижи способността на тялото да усвоява някои лекарства. То може да снижи и усвояването на витамини, минерали и други хранителни добавки. Това се отнася за лененото семе, но не и за лененото масло.
 • Най-добре е да прибегнете към използването на лененото масло след консултация с личния си лекар. Също така е от голямо значение да се придържате към предписаните ви дози. Повечето от страничните ефекти се казва, че са причинени от високи дози. Така че винаги се препоръчва умерена употреба.

Автор: Джейшри Пакхаре

Източник: Side Effects of Flaxseed Oil, 30 January 2013

http://www.buzzle.com/articles/side-effects-flaxseed-oil.html

Снимка: www.privatelabelsupplement.com

Прочетете още статията: Не се хващайте на лъжата за лененото семе

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *