Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

recession-gardening

Имате свободно място на перваза на кухненския прозорец? Или балкон, на който рядко излизате, но който е с хубаво изложение , огряван от слънцето поне шест часа дневно? Е, защо да не си направите малкото удоволствие да си намерите ново хоби. Днес. То не само ще ви обгърне с грижите, които растенията ще изискват от вас, но и ще ви възнагради по много начини. Представете си, готвите и … подправяте ястията със собствено произведени билки! Каква по-хубава идея от градина от билки у дома?!

Какво да отглеждаме

Задайте си въпроса, кои билки използвам най-много? Ако използвате много дадена билка, можете да си посадите от нея в две или три саксии.

Кои билки мога да отглеждам без проблем? Някои билки са много лесни за отглеждане и могат да се използват в много рецепти – зелен лук (чайвс), джоджен, магданоз. Можете да започнете с няколко – магданоз, риган, босилек, копър, розмарин и после да добавяте още растения към колекцията си. Босилекът и мащерката изискват повече слънчева светлина и може да са малко по-капризни. Направете проучване и изберете билките, които харесвате/използвате най-много. Но при всички случаи, започвайки днес, вие ще имате свои билки през лятото! Точно в сезона на летните манджиджки и салати.

 Къде да настаним градината

Градината от билки у дома може да направите така лесно, както да подредите няколко саксии с ароматните растения на перваза на прозореца, на земята пред прозореца, или можете да ги аранжирате върху старата счупена стълба, която мислехте да изхвърлите. Само трябва да я боядисате в любимия си цвят и да я сложите до… прозореца. Оставяме на вашето въображение да избере мястото и начина на подредба, за сърцето не говорим, то със сигурност ще се почувства възродено от прекрасната идея. Важно е само растенията да получават достатъчно светлина, без слънцето да е прекалено силно (тогава ще е необходимо засенчване).

Засаждане на билките

Обмислете какви саксии ви трябват и колко място. Например, не е добра идея да садите розмарин (билката обича суха почва) в един контейнер с водолюбива билка. А джодженът има репутацията да превзема цялото налично място и да задушава напълно другите растения. Както и босилека. Затова ги сложете в отделни саксии.

След като решите кои билки ще посадите и как ще ги разположите, използвайте богата почва (компост) и следвайте указанията върху опаковките със семена. Когато не сте сигурни, осигурете на растенията повече място, отколкото мислите, че им трябва.

Можете да закупите и вече отгледани билки (има ги в разсадниците) и просто да ги настаните сред саксиите със засятите от вас семена.

Каквито и да са растенията, спазвайте правилото за добрия дренаж, поставяйки на дъното на контейнерите камъчета и едър пясък, и внимавайте с поливането, за да не загният растенията, ако ги преполеете, като разбира се не забравяте редовно да ги поливате, първо на първо. Не ги торете, богатата почва ще им е достатъчна и те, а и вие няма да сте изложени на химикали.

Грижи за градината с билки

Вашият вълшебен оазис е готов. Сега трябва само да чакате и да се радвате на всяко покълнало стръкче! Въртете растенията често. ‘Откъсвайте’ върховете на растенията с ножица или дори с пръсти (нарича се пензиране)  често, за да не им позволявате да цъфтят. Веднага щом билките оформят туфи, смело си наберете от тях. Така те ще растат по-добре. Само внимавайте, откъсвайте по около 1/3 от растението наведнъж и след отва го оставяйте да израсте отново.

Освен че ще ви осигури часове приятни занимания, оформянето на билковата градина наистина ще се превърне в оазис за вас и ще успокоява нервите ви със зелените си ароматни растения, като ви храни в буквалния и преносен смисъл на думата.

Очаквайте още за билките, и за други растения, които можем да отглеждаме вътре и в градината скоро.

Стефи Коен

Снимка: fabandfru.com

Важно

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *