Защо да се потапяме в слънчевата светлина рано сутрин

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

morning-sunshine

Една от най-здравословните практики, които можете да добавите към сутрешния си режим е да излизате навън за поне пет минути. Ако първото нещо, което правите след ставане сутрин е да се излагате на слънцето, това ще дава летящ старт на циркадния ви ритъм и ще активира часовника на тялото, така че то лесно ще навлиза в активна дневна фаза. Ще имате повече енергия през деня, ще спите по добре нощем, ще повишите нивата си на витамин D, и ще се поддържате силни и защитени от болести.

Слънчево хранене, върховната диета

Хормоните ви се движат безпрепятствено

Цикълът сън-будно състояние изисква излагане на слънцето, за да си осигурявате енергия през деня и сън през нощта. Излизайте навън, за да подишате чист въздух и да се насладите на слънцето и тялото ви ще произвежда здравословна доза кортизол, за да подсилва енергията ви,  а тялото и умът ви да заработят с пълна сила.

Излагането на слънчева светлина също така задейства и производството на хормона серотонин, който ви кара да се чувствате добре и по-будни и активни. И току-виж слънчевата светлина се окаже  естествена алтернатива на антидепресантите! Изследване, публикувано в списанието Lancet откри, че производството на серотонин е най-ниско през зимата, а най-високо при участниците, които били най-дълго на открито на слънчева светлина.

Хормонален дисбаланс, 9 вероятни признака

Сваляте кръвното си налягане

Когато тялото ви се потопи в UV лъчите на слънцето, това води до производството на азотен оксид, който помага за свалянето на кръвното налягане. Дерматолози от Университета на Единбург откриха, че когато участниците в изследването се излагали на UV лъчи от UV лампа, това водело до значително снижаване на кръвното им налягане.

Отслабване със светлина

Поемате от слънчевия витамин

Излагането на слънцето е основният ни източник на витамин D, а това помага за регулирането на поне 1000 гени в тялото и за предпазване от всякакви заболявания. Изследване на Университета на Сан Диего откри силна връзка между витамин D и колоректалния рак и рака на гърдата. Те откриха, че 600000 случая на рак по света (и 150000 случаи на рак само в Съединените щати) биха могли да бъдат предотвратени с повишаване излагането на слънчева светлина като по този начин се намалят недостиците на витамин D.

Недостигът на този витамин често е причина за агонизращи болки в гърба и ставите

Така че вдигайте щорите сутрин, правете разходка навън и излагайте тялото си на слънчева светлина без преди това да се мажете обилно със SPF слънцезащитни кремове. А ако разполагате с повече от пет минути, още по-добре!

Източник:

http://undergroundhealthreporter.com/5-minute-health-tip-wake-up-and-go-outside/

Снимка: Typepad

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *