Ликопен, съединението в доматите, което предотвратява рака и не само

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Какво е ликопен? Това е антиоксидантно съединение и естествен пигмент, който придава тъмно червения цвят на някои плодове, най-често на доматите и динята. Макар че ядем домати и диня от векове, възхищението ни от ликопена е всъщност сравнително отскоро. Въпреки кратката история, учените успяха да натрупат значително количество изследвания, които подкрепят ролята на ликопена за човешкото здраве.

Ликопенът е мощен антиоксидант

Най-големият принос на ликопена идва от ползите му на антиоксидант. Макар и член на каротеноидното семейство, ликопенът не се преобразува във витамин А, както прави бета-каротинът. Това означава, че ползите за здравето на ликопена се приписват на неговите мощни антиоксидантни свойства. Всъщност лабораторни експерименти показват, че ликопенът е по-ефикасен антиоксидант от много други каротеноиди, включително от бета-каротина. Д-р Едуард Джованучи, професор по храната и епидемиологията в Харвардското училище за обществено здраве, съобщава „Ние наистина не разбираме това напълно все още, но ликопенът може да има специфични качества, които защитават клетките по начин, по който други антиоксиданти не могат”.

Жена пи по чаша доматен сок всеки ден два месеца: Резултатът е впечатляващ!

Ликопенът спомага превенцията на рак

Тази антиоксидантна полза води до редица изследвания за действието на ликопена върху рака с някои положителни резултати. Ликопенът изглежда е една от най-добрите мерки за предпазване от рак, главно на простатата и на пикочния мехур. Когато се използва заедно с пълен комплекс други хранителни вещества, естествен витамин Е и екстракт от зелен чай изследванията показват, че той може да спре пролиферацията на рака на простатата някъде с около 90%.

Освен рака на простатата, той може да помогне в предпазването от рак на панкреаса, стомаха, гърдата. шийката на матката и белите дробове, както и в превенцията на сърдечно-съдови заболявания и катаракти.

Бърза доматена супа с куркума и черен пипер бори рака, възпалението, болестта на Крон…

… повече за предпазването от рак на гърдата

Ликопенът, както вече споменахме е антиоксидантен каротеноид в доматите и като такъв той е мощно противораково хранително вещество, способно да намалява предраковите клетки, които водят до развиването на тумори в гърдата. Това хранително веществo намалява свободните радикали в тялото, които са прекурсори на раковите клетки. Като неутрализира свободните радикали, ликопенът не само осигурява защита от развиването на рак, но и има способността да снижава туморния растеж.

Изследователи откриват, че ликопенът от храните, а не от хранителни добавки, снижава клетъчните маркери на оксидативния стрес при жени болни от рак на гърдата.

Това са обещаващи изследвания, понеже те показват, че честото ядене на съдържащи ликопен храни може да предостави защита от развитието на рак на гърдата, както и да спомогне за намаляването на броя на раковите клетки.

Мъхест плод спира рака на гърдата

Ликопенът предпазва от остеопороза

Неговите антиоксидантни способности предоставят и други ползи. В изследване на жени в менопауза бе доказано, че липсата на ликопен вероятно поставя жените в повишен риск от остеопороза.

Още ползи за здравето от ликопена

В резюме различни изследвания доказват, че ликопенът помага в следните случаи:

 • заболя ване на коронарната артерия
 • безплодие
 • диабет тип 2
 • предпазва от рак
 • катаракти
 • снижава симптомите при менопауза
 • снижава риска от сърдечно заболяване
 • облекчава болката, свързвана с диабетна невропатия
 • предпазва от припадъци
 • възстановява увреждането от припадъци
 • подобрява цялостното здраве на костите

Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

Ликопен за предпазване на клетките от свободните радикали

Обаче, дори с всичките тези ползи, основната полза от ликопена е неговата способност да помага да защитава клетките от свободните радикали. Например, изследвания показват, че ликопенът може да предложи известно предпазване от два често използвани пестицида, използвани в САЩ, дихлорвос и атразин, както и предпазва мозъчните клетки от вредните странични ефекти от MSG (мононатриев глутамат).

Истината за мононатриевия глутамат и зарибяващите му невротоксични странични ефекти

Ликопенът облекчава болката при невропатия

Невропатията или невропатичната болка е сложно и болезнено заболяване, причинено от увреждането на нервите, често пъти съпътствано от увреждане на меките тъкани. Много неща могат да причинят невропатия, от алкохолизъм до ампутация на крайник и диабет. Тя понякога се появява идиопатично, което означава, че за нея няма явна причина.

Малко са леченията за невропатията, макар че за някои случаи лечението на свързаното с болестта заболяване (като диабет или ХИВ/СПИН) може да помогне за известно облекчаване на болката. Обаче, много лекари просто препоръчват прием на противовъзпалителни лекарства без рецепта за лечението на болката — а тя рядко се повлиява от тези лекарства или от други традиционни техники за контролиране на болката.

5 предложения за естествена защита при невралгични болки

Изпробван конкретно срещу диабетна невропатия, ликопенът прояви спиращи болката способности и снижи цялостната телесна маса на участниците в изследването, публикувано в списанието European Journal of Pain. Това изследване показва, че повишеният прием на ликопен с храната има мощен потенциал за облекчаване на хроничната болка при хората, страдащи от невропатия.

Ликопенът е полезен за мозъка

Ликопенът също така предоставя неоспорими неврологични ползи. Например, лечението с ликопен е изследвано като възможно решение за забавяне на началото и развитието на болестта на Алцхаймер, като коригира болните клетки и защитава здравите клетки. При пациенти, които вече са развили тази потенциално инвалидизираща болест, ликопенът противодейства на бъдещите увреждане и смърт на клетките в мозъка като влияе на конкретни митохондриални взаимодействия, които ако не бъдат лекувани, позволяват на мозъка да продължава да страда от непрестанно деградиране.

САЩ одобриха отново чудодейното масло от коноп, лек за мозъка и не само от повече от 6000 години

В сходни процеси, този фитонутриент също така показва възстановителни свойства срещу епилептични припадъци. Това е така важно понеже припадъците ограничават кислорода в мозъка и са способни да причинят постоянно увреждане на мозъка, ако продължават твърде дълго. В изследване от 2016 година учените откриха, че ликопенът не само е способен да препятства някои бъдещи припадъци, но и че възстановява невралното разрушаване в мозъка от минали припадъци.

Освен от неврологични заболявания, съществува и голямо притеснение от диетите с високо съдържание на нездравословни мазнини в западния свят и как това вреди на развитието на познавателната функция. Не всички мазнини са еднакви и не всички те са така вредни за вас както бихте могли да очаквате.

Обаче, взимайки предвид връзката между обичайните западни диети и неврологичното влошаване, изследователи в Китай откриха, че ликопенът спира уврежданията на паметта и ученето при участници, спазващи диета с високо съдържание на мазнини.

Забранената храна, която парира рака

Как да си набавяме ликопен

Ако искате да добавите повече ликопен в храната си, лесно достъпните източници включват:

 • доматен сок
 • сурова диня
 • сос маринара
 • доматено пюре
 • розови или червени грейпфрути
 • салца
 • домати

Обаче, ако след като прочетете за всички тези ползи за здравето сте готови да се възползвате от ликопена, помислете за следното. В Северна Америка, 85% от ликопена от храната идва от доматени продукти като доматен сос или доматено пюре. Това е така, защото топлинната обработка на сурови домати (при приготвянето на доматен сос, доматено пюре или кечуп, например) всъщност променя ликопена във форма, която е по-лесна за усвояване от тялото. Например, ще откриете, че половин чаена чаша доматено пюре съдържа около 27000 микрограма ликопен. Докато парче суров домат съдържа 515 микрограма. С други думи, макар че пресните плодове обикновено са най-добрите източници що се отнася до повечето естествени ползи за здравето, когато говорим за ликопен, топлинно обработен, той просто е по-полезен.

Прочетете още за доматите и динята:

Представяме ви любимата ви бореща рака рецепта от днес

Всичко в природата е свързано! Кои плодове кои органи лекуват?

Гениална идея за ефективно отглеждане на домати

32 невероятни ползи от доматите за кожата, косата и здравето

Заобиколете рака с тези суперхрани

Динята, перфектна наслада с множество ползи

Полезните и вредните мазнини: най-доброто класиране

Ежедневното ядене на ябълки и домати възстановява увредените бели дробове на бивши пушачи

Източници:

https://jonbarron.org/herbal-library/nutraceuticals/lycopene?utm_campaign=Daily%20Health%20Tips%2C%20Mon-Fri&utm_source=hs_email&utm_medium=email&utm_content=71259788&_hsenc=p2ANqtz-8Klg8_-quBp1uL3acKQyVub-k3qe6hRFTZlF653_tHhGTAnMV9JK-FhJOjddNUoWTKVrZG3jbkihI96BEdrgCvhpGyNQ&_hsmi=71259788

https://draxe.com/lycopene/

https://daniellachace.com/lycopene-for-breast-cancer-prevention/

Снимка: gylle.dk

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *