Мушкато за великолепно здраве, 21 употреби

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Мушкатото или Pelagronium Odorantissimum е билка, позната с широкото си приложение в ароматерапията. Етеричното масло от мушкато се прави от стеблата, листата и понякога от цветовете на мушкатото посредством процедура на дестилиране на пара. Цялото растение без корените може да се използва за производството на това масло. Черешката на тортата е че цветовете на мушкатото са просто прекрасни!

Поради удивителните си свойства, етеричното масло от мушкато има множество лечебни употреби като в същото време се използва и в продукти за грижа за кожата и косата. Вижте следните, за да научите повече за това прекрасно и лековито цвете:

benefits-of-geranium-for-skin

Ползи за здравето от мушкатото:

1. Маслото от мушкато е антибактериално, противогъбично и антисептично по природа. То отблъсква атаките на бактериите и гъбичките в раните и нараняванията ни и ги пази от инфекции.

2. Поради антимикробните си свойства, мушкатото действа като имунен стимулатор. То укрепва защитните клетки в тялото, така че да можем успешно да се справим с редица вътрешни и външни токсични предизвикателства.

3. Мушкатото е отлично анти-хеморагично средство. То спира кръвоизливите по два различни начина. Тъй като е кръвоспиращо средство, то спомага нормалното кръвообръщение като свива артериите и вените. Обратно, неговите кръвоспиращи свойства ускоряват коагулацията и по този начин улесняват съсирването на кръвта. И двата начина помагат в лечението на рани и за предпазване от инфекции.

4. Изследователите доказаха, че мушкатото има цитофилактични свойства. То засилва метаболизма ви, което е основно за поддържането на здравето, както и за растежа на клетките на тялото и на репродуктивните клетки. Мушкатото също така играе важна роля за възстановяването на новите клетки чрез рециклиране на мъртвите.

5. Билката също така е широко известна с диуретичните си свойства. Тя улеснява изхвърлянето на урината от пикочния мехур. В резултат на това ние се освобождаваме от редица токсини и излишни елементи като натрий, киселини, жлъчен сок, мазнини, вода и т.н.

6. Мушкатото има непряко въздействие върху храносмилателната и сърдечносъдовата  система. Тъй като билката повишава уринирането, храносмилането се подобрява и не се натрупват газове в червата. Също така, билката снижава нивото на натрий в тялото и така поддържа кръвното налягане нормално.

7. Друго чудесно преимущество от използването на мушкато е, че то прави микро- глиалните ни клетки активни и освобождава азотен оксид. Тъй като е мощен фактор, който противодейства на възпалението, то го снижава в мозъчните клетки и държи невралната дегенерация под контрол. Ето защо с него можем да предотвратим фатални неврални заболявания като деменция, Алцхаймер и т.н.

8. Мушкатото се грижи за цялостното здраве. То може да се използва като тонизираща напитка за стимулиране на ендокринните жлези и за нормализиране на секрецията на хормоните. Можем също така да регулираме функциите на различни вътрешни системи, за да поддържаме стандартното количество киселини, жлъчен сок и ензими в тялото.

9. Противоглистните свойства на мушкатото са особено полезни при децата, а понякога също и при възрастните. То спомага изхвърлянето на глистите от тялото.

10. Редица респираторни заболявания като възпалено гърло, инфекции на носа и т.н. се лекуват успешно с мушкато.

11. Мушкатото много ефикасно се справя с редица здравословни проблеми при жените. От предменструални крампи до проблеми през менопаузата, билката е полезна за всичко от което би могла да страда жената.

12. Етеричното масло от мушкато има приятен, завладяващ и дълготраен аромат. Ето защо се използва като дезодориращо средство за регулиране на потенето и за премахване на неприятните телесни миризми.

13. Можете да използвате етерично масло от мушкато като антидепресант. То облекчава стреса, напрежението, безпокойствотп и ни дава усещане за спокойствие. 

Ползи от мушкатото за кожата:

14. Мушкатото е добре известно за силното си положително въздействие при различни кожни болести като акне, обриви, екзема, дерматит, гъбични инфекции и т.н. Най-доброто нещо за етеричното масло от мушкато е цикатрисантът, който помага за постепенното заличаване на белезите и прави кожата безупречна.

15. Етеричното масло от мушкато е естествено дезинфекциращо средство. Може да се използва направо върху кожата за почистването й или да се добавя във водата при къпане. И при двата начина се сдобивате с блестяща кожа

16. Стягащите свойства на мушкатото също са от голяма полза за кожата. Свиването на мускулите значително се подобрява. В резултат на това получаваме стегнат и тонизиран вид.

17. Тъй като свиването на мускулите и тъканите се повишава от мушкатото, то предотвратява преждевременното увисване на кожата. Кожата на лицето става по-стегната и не се забелязват бръчки или тънки линии. Накратко казано, можем ефективно да се преборим с редица различни симптоми на стареенето.

18. Етеричното масло от мушкато се използва и като тонизиращо средство за кожата. То предоставя правилно подхранване на клетките на кожата и ги поддържа млади и здрави дълго време. 

Ползи от мушкатото за косата:

19. Мушкатото е идеалното решение, както при суха, така и при мазна коса. То балансира мазнините в скалпа и косата, така че косата е жизнена и има здрав вид. То въздейства на мастните жлези по скалпа и регулира секретирането на себум. В резултат на това косата ни е гладка и копринена.

20. Мушкатото подсилва растежа на косата като подхранва и тонизира скалпа.

21. Етеричното масло може да се смеси с обикновен шампоан, за да придаде на косата магичен аромат на цветя.

Ниланкита Рой

Източник:

http://www.stylecraze.com/articles/benefits-of-geranium-for-skin-hair-and-health/

Снимка: www.stylecraze.com

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Както винаги, не се самолекувайте. Тази статия е информативна. Преди да предприемете самолечение, първо се посъветвайте с личния си лекар или със специалист.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

3 thoughts on “Мушкато за великолепно здраве, 21 употреби

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *