Как да превърнем децата си в успели хора

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Добрият, почтен и трезв характер е функция на дома. Ако се посее семенцето както трябва и се подхранва няколко години, няма да е лесно посаденото (наученото) да бъде изкоренено – Джордж Дорси

kids reading

Днешната статия е написана конкретно за хора, които имат малки деца или внуци. Но сега като я преглеждам, визждам, че може да е интересна на всеки, който иска да стане по-добър и съзидателен човек.

Когато бях млад баща исках моите малки деца да са много добри във всичко, което правят. Исках те да са много добри ученици, много добри атлети, много добри мислители и т.н.

Макар че те никога не си паднаха особено по спорта, те се справиха доста добре с училището и се превърнаха в умни и атлетични мислители.

Когато те се превърнаха в млади мъже, желанието ми да са перфектни във всичко вече се бе изпарило. И на негово място се бяха появили гордостта и удовлетворениете от това, че те бяха станали самостоятелни и добри. 

Мисля, че много родители изживяват същата промяна. Когато децата им са малки, родителите искат да видят как те изпъкват, защото смятат, че постиженията в детството са индикатор за бъдещите им успехи. Но с минаването на времето, погледът им върху съзряването става по-реалистичен.

Едно от най-важните прозрения е, че всичките най-важни етапи на развитие в детството се отличават с необходимостта децата да се отделят по някакъв начин от своите родители.

Това се оказва съвсем логично когато се приемем за създания на еволюцията. Когато децата ни са безпомощни, нашият инстинкт е да ги отглеждаме и защитаваме. С порастването те придобиват навици (‘отбиват’ се от гърдата, която ги храни, пускат се от ръката, която ги държи, откриват музика, която родителите им ненавиждат и т.н.), които подсилват тяхната самостоятелност.

И така трябва да бъде. Родителят със здрав разум се научава да приема рано или късно желанието на децата си за самостоятелност.

Насърчаване на съ-зависимост

Но има родители, които не могат да дадат свобода на децата си. Те насърчават зависимост в порасналите си вече деца като им плащат сметките или като се опитват да останат техните ‘най-добри приятели’. Те считат себе си за добри родители, защото са винаги ‘налице’ за децата си. Всъщност те правят децата си по-неспособни сами да се грижат за себе си.

Такова поведение е нездравословно, както за родителите, така и за децата. То ограничава живота на родителите в тясната орбита около децата им. И насърчава навик на зависимост в децата, който ги прави по-неспособни да действат независимо.

Доброта

 Що се отнася до добротата: Аз никога съзнателно не съм искал моите деца да са добри докато бяха малки, но предполагам, че съм го очаквал. Когато се държаха грубо с приятелите и по-възрастните, аз ги наказвах. Но никога не съм ги учил да бъдат добри.

Въпреки това бях очарован когато ги видях, като възрастни, да се отнасят с доброта към своите по-възрастни роднини и към по-злочести непознати. Почувствах се горд.

Самостоятелността и добротата са много важни човешки качества. Да ги види човек в порасналите си деца е прекрасно изживяване.

Като пишех за това си помислих: Ако можех да започна отново, какви качества и умения бих насърчавал в децата си?

Перфектността в определени умения нямаше да е в списъка ми. Ако някое от децата ми развиеше ново умение, като например да проговори испански или да свири на лютня, нямаше да се вълнувам дали той щеше да го усъвършенства.

Но онова, което щях да искам наистина е децата ми да станат умели в най-важните умения в живота.

По-маловажните умения

После идват по-маловажните умения, които не са жизненоважни за успеха, но които въпреки това помагат по време на някои социални събития. Може да намирате някои от нещата, които казвам за абсурдни, но аз ще дам всичко от себе си, за да ви убедя, че тези по-незначителни неща са наистина важни.

Бих научил децата си да пеят и танцуват. Защо? Защото пеенето и танцуването са много важни социални умения. Повечето от времето ние не се нуждаем от тях. Но когато ни потрябват на сватба или парти, те могат да са много полезни. Пеенето и танцуването често се приемат като природна дарба. Но и двете умения могат да бъдат научени. И колкото по-рано детето започне да взима уроци, толкова по-добре и по-бързо ще се научи.

Друго важно умение са добрите обноски. Добрите обноски са нещо, за което рядко се говори в наши дни. Те се считат за старомодни и за отживелица от много хора. Но са изключително важни, защото смазват социалните отношения, за да протичат те по-плавно. Те са огромна помощ в бизнеса и са също толкова важни в личните отношения. Под добри обноски имам предвид основно да говорим с внимание и учтивост. Но също имам предвид да знаете как да се представите, как да кажете благодаря и как да се храните прилично на обществени места.

Добрите обноски просто ви помагат да се изразявате искрено, да убеждавате хората, че сте прави, да станете човека, който искате да станете – и да го направите по-лесно, защото няма ненужно да засягате хората около вас.

Осъзнавам, че не съм казал нищо за това да научите децата си да са добри. Предполагам, че е така защото не можете всъщност да научите децата си да са добри. Ако вие сте добри, и те ще са добри. Ако не сте добър човек, няма нещо, което можете да направите или да кажете, за да ги направите добри. Така че бъдете добри.

Интелигентното четене

Следващото нещо в списъка би било четенето. Да се научиш да четеш добре е много повече от просто да се ограмотиш или да се научиш как да разчиташ поредици от букви. Четенето е умението на поглъщане на информация и на интелигентното осмисляне на историите. Под ‘интелигентно’ имам предвид аналитично. На едно ниво вие поемате данни, но на друго, вие го анализирате.

Не можете да четете на това по-високо ниво, ако не сте чели много като дете. Както казах, ние насърчавахме нашите деца да четат, първо, като ги лишавахме от телевизия и видео игри, и освен това им намирахме книги, които те с удоволствие четяха. Нямаше значение какви бяха книгите, защото нашата цел беше да развием умението на четене в ранна възраст. По-късно ние ги насърчавахме да четат хубави книги. И с времето те го направиха.

Лишаването на децата ви от телевизия и видео игри може да изглежа като драконовска мярка по днешните стандарти. Но тя изигра невероятно положително въздействие върху децата ни. Те всичките станаха активни и ненаситни читатели. И вместо да си губят времето да стрелят по извънземни, те живееха в свои въображами светове и научаваха неща.

Много родители използват тези модерни измишльотини, за да укротяват децата си. И наистина ги умиряват. Гледането на телевизия или играенето на видео игри са пасивни занимания. Но интелигентното четене е активно занимание.

Природата ни е създала по начин, който ни позволява да научаваме повече когато сме активни. Позволявайки на децата си пасивно да консумират повечето от тяхната ‘информация’ е ужасен начин да се отнасяме към тях. Това е форма на пасивно малтретиране на децата.

Умението да убеждаваш

Друго важно социално умение, което препоръчвам е умението на риториката; да знаеш как да защитаваш позиция или да убеждаваш някого, че идеята ти е стойностна.

Научих се на това умение от родителите  си, които обичаха да спорят, а нашите деца го научиха от моите братя и сестри и от мен, и все още го правим. Има формални начини да се научи човек да спори, като например курс по дебати или участие в отбор по дебати. Но децата ви ще се научат на риторика най-добре, ако просто си създадете навик да разисквате идеи когато сте заедно. Това ще допринесе за уменията на децата ви безкрайно. И никога няма да скучаете когато се събирате след години.

Ако можете да научите децата си на тези умения, без съмнение те ще са подготвени да живеят самостоятелен и удовлетворяващ ги живот.

Марк Форд

 

Източник: MaryEllen Tribby, Teach Your Children Well: How to Develop Successful Kids

Снимка: www.schoolatoz.nsw.edu.au

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

 


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *