Бъдете природно интелигентни към сърцето си това лято

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

627-00856838

Лятото традиционно е времето за почивки и забавления на слънце, но не се оставяйте слънчевите дни да ви накарат да пренебрегнете здравето си. Вие се нуждаете от правилна, изцяло природна грижа за здравето на сърцето и сърдечносъдовата си система, за да сте във форма и да имате лъчезарен вид.

Лятото може да е най-енергичното време от годината, време, през което много от нас излизат на открито за повече занимания през по-дългите и по-топли дни. Всичкото това допълнително движение, времето, прекарано сред природата и чистият въздух могат да направят чудеса за здравето ви; но в същото време е важно да обръщате внимание на уязвимите места в тялото си през ‘сезона на жегата’.

      Лято и огън

В традиционната китайска медицина (ТКМ) свързва лятото с елемента огън — а на физическо ниво ТКМ набляга върху здравето на сърцето и на кръвообръщението. С нарастването на деня, вашата енергия и активност също нарастват естествено и ви отдалечават повече от същността ви като засилват циркулацията на кръвта, за да се справя тя с по-високите натоварвания.

Дори още по-важен, обаче, е фактът, че лошата циркулация създава условие за застоялост на кръвта. Застоялата кръв от своя страна генерира топлина под формата на възпаление — признак за голям брой различни, хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак. Възпалението и лошата циркулация допринасят и за хипервизкозитета или сгъстяването на кръвта. Това заболяване понякога е причинено от генетична склонност (около 25 процента от населението показва един или повече ‘дефекти’ — като повишени липопротеин а и инхибитор 1 на плазминогеновия активатор (PAI-1) или хомоцистеин), но сгъстяването на кръвта може да е причинено и от начина на живот, хранителните навици, инфекции или травми. Когато възпалението и хипервизкозитетът се случват едновременно, те засягат отрицателно всяка система в тялото — особенно сърцето и сърдечносъдовата система.

      Горещините и сърдечните удари

През лятото комбинацията от горещо време, хронично възпаление и слаба циркулация могат да се окажат смъртоносни, повишавайки риска от сърдечен удар, инсулт и други сериозни сърдечносъдови усложнения. Допълнителните летни рискове за здравето като топлинен удар/изтощение от жегата, изгаряния и дехидратация всичките се свързват с прекомерното възпаление, каращо телата ни да ‘прегреят’.

Така че най-важната стъпка, която можете да предприемете, за да защитите здравето си през лятото е да държите хроничното възпаление под контрол. Този дегенеративен процес на продължително прегряване кара тялото да деградира като се износва и амортизира, също и чрез оксидативния стрес, и играе основна роля в процеса на стареене, причинявайки дегенеративни, животозастрашаващи заболявания.

      Запазете спокойствие, осигурете си хладина

Какво можете да направите този сезон, за да сте сигурни, че сърцето ви ще остане силно, а тялото ви хладно и хидратирано? Ето няколко стъпки, които можете да предприемете, за да предпазите здравето си в жегата:

 • Възползвайте се от изобилието от пресни плодове и зеленчуци през това време от годината, наблягайте на зелените листни зеленчуци и на хидратиращите плодове и зеленчуци с високо съдържание на вода и минерали.
 • Пийте много прясна, филтрирана вода (приблизително по 2 л на ден).
 • Осигурявайте на тялото си нужните електролити чрез здравословни добавки, съдържащи електролити и минерали.
 • Приемайте охлаждащи, противовъзпалителни хранителни добавки.
 • Намалете темпото.
 • Осигурете си адекватен сън.
  • Правете леки, редовни упражнения (особено ходене) когато можете, без да се прегрявате на слънце по обяд.
  • Планирайте почивка и отделяйте много време, за да презаредите батериите си винаги когато ви се отдава случай.
  • Използвайте практики за медитация и релаксация на мозъка, за да поддържате сърцето (и цялото си тяло) здраво и защитено.

Намаляването на темпото и осигуряването на възможността тялото ви да се охлажда, регулирането на температурата на тялото и регенерирането на течностите са необходими превантивни мерки за дълъг и здравословен живот. Тези прости стъпки са дори още по-важни за здравето и жизнеността ви през продължителните периоди на горещините.

      Растителни лекарства и хранителни вещества

Здравето на сърдечносъдовата и кръвоносната системи е за мен особено важно в моята клинична практика. За своите пациенти използвам  формула, основаваща се на тибетски билки, която съчетава принципите, както на аюрведа, така и на китайската медицина за създаването на уникален и много ефикасен подход в поддържането на сърдечносъдовото здраве. Тези положителни ефекти върху кръвоносната система са документирани и са предмет на редица публикувани клинични изпитания. Други подсилващи кръвообръщението растителни лекарства и ензими са:

 • Глогинките
 • Джинджифилът
 • Куркумата
 • Китайският градински чай
 • L-карнитинът
 • Омега-3 мастните киселини
 • Ензими като натокиназата, лумброкиназата и други

      Възстановяване на уврежданията, нанесени от хроничната жега

От основите на физиката знаем, че жегата е израз на кинетично движение и когато живеете на високи обороти без да имате време да релаксирате, ‘да се охладите’, да рехидрирате и смажете тялото си, моторът ви ще прегрее. Понякога тези увреждания от хроничната, прекомерна жега могат да са по-сериозни, да изискват възстановяване не само под формата на допълнителни течности и електролити, но също и чрез билки, които спомагат за генерирането на течности и чрез растителни лекове, които спомагат хидратирането и поддържането на влажността в тъканите и органите.

Този тип увреждане от горещината може да се премахне от група лековити растения, наречени ‘регенератори на телесните течности’ (или регенериращи билки ИН, както ги класифицира ТКМ), които действат върху различни части на тялото:

 • Тай Мен Донг (грудките на аспержите) и Май Мен Донг (офипогон на грудки) действат за подпомагането на кръвта и течностите в сърцето, белите дробове и стомаха.
 • Шу Ху (стъблото от орхидеята дендробиум) спомага за поддържане хидратирането на белите дробове, стомаха и очите.
 • Жи Мю (корен от Anemarrhenae) е друга билка, която е много важна за стомаха когато той е сериозно дехидратиран.
 • Шенг Ди Хуанг – китайски напръстник (Rehmmania) също е много важна билка, която подхранва кръвта и овлажнява всички органи.

Понякога трябва да балансирате между елиминирането на горещината и подхранването на телесните течности.

      Извличане на преимущества

Храненето с полезна храна, богата на плодове и зеленчуци, необработени пълнозърнести житни растения и мастно разтворими киселини (съдържащи се в ядките и рибата) също е особено важна част за поддържането на силна и здрава кръвоносна система. Антиоксидантите, фибрите и омега 3 мастните киселини, които се осигуряват с този начин на хранене служат за свеждане до минимум на последиците от свободните радикали, заздравяват артериите и успокояват прекомерната топлина.

Лятото може да е вълнуващо и благодатно време от годината, предлагащо повече часове сред природата, нови приключения, изобилие от здравословни пресни плодове и зеленчуци, летни празненства и какво ли още не. Ако предприемем правилните стъпки, за да укрепим здравето си в топлината и активността на този сезон, ние можем да извлечем преимуществата от повишената жизненост и енергия, вместо да вехнем в изгарящата жега.

Д-р Айзък Илаяс

 

Източник: Easy Health Options, Stay Naturally Heart Smart This Summer, 29 June 2012

Снимка: www.masterfile.com

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *