Душ завесата саботира ли опитите ви да отслабнете?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

showercurtain.jpeg.size.xxlarge.letterbox

Дебелогени (от използваното от авторите ‘обесогени’). Как ви звучи това за дума на деня? Така ще наречем химикалите, които могат да програмират тялото ви да трупа килограми без значение колко физически активни сте или колко правилно се храните. При определени условия и в определени количества, те могат да претоварят вашите хормони на глада. И да накарат тялото ви да създава повече мастни клетки.

И тези химикали са навсякъде.

Но нека погледнем по-отблизо точно къде са най-големите опасности. (Тези, които са в категория 6 или по-нагоре в скалата за ‘Ниво на опасност’.) Както и как можете да ги избягвате.

      Ниво на опасност 6

  1. Миризмата на новата кола. Това е едно от нещата, които хората много харесват когато си купуват нова кола. Но тази характерна миризма всъщност съдържа 275 химикала. И всеки един от тях може да бъде ‘дебелоген’. И силната им миризма може да се задържи в продължение на до шест месеца. Но топлината помага за отделянето на химикалите по-бързо. Така че оставяйте колата си на слънце с отворени прозорци колкото се може по-често. Можете да поставите и кутия със сода бикарбонат в колата през първите шест месеца (както направих аз, когато си купих колата). Тя поема част от химикалите.
  1. Антибактериалните сапуни и дезинфектантите за ръце. Ако приемете само един съвет от тази статия, нека той бъде следният: Изхвърлете тези бъкащи от химикали чудовища на боклука. Те съдържат триклозан, който представлява сериозна опасност. Той не само че допринася за растящия проблем, свързан с  резистентността към антибиотиците, но може и да увреди деликатната ендокринна система на тялото ви. Просто си мийте ръцете с обикновен сапун и вода. С това постигате същото нещо без допълнителен риск.

       Ниво на опасност 7

  1. Завесите в банята. Много от тези, включително подплатата им, са направени от PVC, който отделя поне 108 познати химикали във въздуха. И няколко десетки от тях са ‘дебелогени’. Топлината при вземане на душ ги отделя в още по-големи количества. Препоръчвам да изберете стъклена преграда. Но ако това не е възможно, само в краен случай изберете завеса, направена от  „EVA“, като другият избор е „PEVA“.
  2. Съдовете за готвене от тефлон. Да, зная че по тях храната не залепва и че по-лесно се почистват. Но всяко чудо си има цена. Те съдържат перфлуоро-химикали, които могат да разстроят метаболизма ви. Правете каквото правя аз и използвайте съдове, отляти от желязо или съдове от неръждаема стомана. И използвайте масло от животни, хранени на паша и олио от макадамия, за да не залепва храната. 

      Ниво на опасност 9

  1. Продуктите за лична хигиена. За мен това е най-голямата главоблъсканица, пред която се изправям всеки ден. Трудно е тези екзотично миришещи продукти да бъдат подминати. Но всеки път когато използвате шампоан или лосион с миризма, вие се обвивате във фталати. Тези химикали не са просто дебелогени. Те също са доказали, че причиняват диабет. Кръвните тестове показват драматичен спад в тези химикали когато избягвате ароматизирани продукти. Единственото решение е избягването на одеколон, афтъшейв и парфюм и да се придържате към продукти без миризма.
  2. Пластмасовите бутилки. По-скоро ще си остана жаден, отколкото да пия от пластмаса. Една седмица пиене на вода от някои пластмасови бутилки може да доведе до повишаване със 70% на нивата на бисфенол-А (BPA). И в случая не само талията ви е застрашена. BPA се свързва с множество здравни проблеми, включително с рак. Винаги проверявайте дъното на бутилката и никога не използвайте рециклирана пластмаса, обозначена с номер 7. А най-добре купувайте напитки в стъклени бутилки.

      Ниво на опасност 10

  1. Касовите бележки. Те са още един сериозен източник на BPA. Само 10 секунди са необходими, за да попадне той върху кожата ви. Смачкването на бележката ускорява процеса още повече. Ако работите пряко с касови бележки, носете ръкавици. Иначе, кажете на продавача, че бележката не ви трябва. (Можете да използвате извлеченията от банковите карти и от кредитните карти за доказателство за покупките си.)

Преди да се разделим, ето едно последното нещо за включване в списъка. Малко ‘храна за размисъл’ така да се каже…

Повечето картонени кутии за пица съдържат високи нива на дебелоген, наречен диисобутил фталат. А невинно изглежащият лист восъчна хартия на дъното на кутията? Той е покрит с отблъскващия мазнината химикал дебелоген, познат като PFC. Поредната причина защо пицата е толкова вредна за здравето ви.

Д-р Фред Пескаторе

Източник: Reality Health Check, Is your shower curtain sabotaging your weight loss efforts, 9 July 2012;

https://www.facebook.com/permalink.php?id=114364825256086&story_fbid=491678524191379

Снимка: ww.thestar.com

Статията първо е публикувана във вестник Лечител

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *