Лекувайте екземата отвърте

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

eczema

Това е материал за естествените лекове за един от най-разпространени те кожни проблеми, които лекувам: екземата – онзи сърбящ, люспест, неприятен обрив, който може да се появи върху всяка част на кожата ви.

Виждам стотици пациенти, които опитват всички видове кремове, мазила и лосиони, но въпреки това не могат да се справят с тези внезапни обриви.

Това е така, защото е общоприето екземата да се третира като проблем възникващ външно. Дори лекарите я възприемат така. Но в повечето случаи екземата всъщност е просто симптом на вътрешен проблем.

Нека обясня …

Има четири основни вътрешни причини за екземата. Те включват:

Храносмилателни проблеми: Тялото ви е предпазено от бактериите в червата посредством бариера с дебелина от само един слой клетки. Ако тази бариера бъде увредена от лошо хранене, възпаление, прекалена употреба на лекарства или от токсините в околната среда, частично смлените частици храна и токсините могат ‘да се процедят’ в кръвта ви.

Този синдром на процеждане от червата може да предизвика алергични реакции към храни, които тялото ви обичайно би следвало да може да смели. Тези алергии се проявяват върху кожата като обриви на екземата.

• Хормонален дисбаланс: Това е една от най-често срещаните причини, особено при жените. Това е така, защото ви е необходим правилен баланс на хормоните, за да може тялото ви да функционира най-добре. Но когато поглъщате чужди за тялото хормони от съдържащите много пестициди плодове  и  зеленчуци и от инжектираните с хормони животни, това може да наруши естествения баланс в организма. И обикновено най-големият орган на тялото – кожата – поема удара.

• Стрес: Когато сте под постоянен стрес, надбъбречната ви жлеза секретира кортизол – противовъзпалителен хормон, който има много благоприятен ефект върху тялото като например спомага за регулирането на кръвната захар.

Обаче, твърде многото кортизол може да доведе до редица проблеми – от качването на килограми и увреждането на имунната система, до акне и екзема. Той може, също така, да убива полезните бактерии и така да разрушава ‘екосистемата’ в стомаха ви и да води до кожни проблеми и инфекции.

• Инфекция: Гъбичните, бактериални и вирусни инфекции също често причиняват внезапна поява на екземни обриви. Кандидозата (млечница) е една от най-често срещаните инфекции, които забелязвам при пациентите с екзема. Тя се причинява от вземането на антибиотици и от храненете с обработени храни, бял хляб и захар.

Разбира се, химикалите в парфюмите, лосионите и праховете за пране също могат да причинят екзема. Но много мои пациенти, които лекуват екземата си вътрешно оздравяват напълно.

Така че, ако искате да изкорените екземата си – веднъж и завинаги – пробвайте тези естествени лекове, които се приемат вътрешно:

1. Погрижете се за здравето на храносмилателната си система. Яжте много богати на фибри храни и пийте много вода. Това ще ви помогне да прочиствате системата си от токсините, които причиняват внезапните обриви на екземата. Моите пациенти постигат чудесни резултати като също така избягват млякото, яйцата, ядките, захарта, богатия на фруктоза царевичен сироп, пшеницата и глутена.

Също така, не забравяйте да взимате пробиотици всеки ден. Живите микроорганизми в пробиотиците не само ще забавят растежа на вредните бактерии и ще поддържат правилния баланс на полезните бактерии. Те също така ще спомагат за спирането на екземата.

2. Яжте натурални храни. Това ще ви помогне да избягвате химикалите и хормоните в обработените храни, които могат да причинят алергични реакции и да нарушат баланса на хормоните. Купувайте отглеждани в района около вас органични плодове и зеленчуци, телешко от животни, хранени с трева, отглеждани свободно пилета и кажете НЕ на сладките нишестета и на зърнените храни.

3. Пазете се от инфекции. Препоръчвам чесън, витамин С и витамин D. Чесънът е един от най-добрите детоксикатори на тялото. Той се бори с инфекциите, включително с гъбичните инфекции. И разбира се, витамините  C и D са сред най-добрите, засилващи имунитета природни вещества.

Най-добрият източник на витамин D е добрата стара слънчева светлина – поне 30 минути на ден и колкото се може повече от тялото ви да е изложено на нея. Когато това е невъзможно, особено през зимните месеци, непременно взимайте по поне 250 мг витамин D3 на ден с храната, защото той е мастно разтворим.

Най-добрите източници на витамин С са цитрусовите плодове, зелените чушки, броколито, зелето и кълновете от брюкселско зеле. Или можете да приемате хранителни добавки. Препоръчвам по поне 500 мг два или три пъти на ден.

4. Пийте омега-3 мастни киселини. Хората с кожни порблеми като екземата често пъти имат ниски нива на омега-3 мастни киселини. Най-добрите естествени източници са океанската сьомга, телешкото от животни, хранени с трева, олио от саша инки (sacha inchi), зелените листни зеленчуци и авокадото. Или можете да вземате хранителни добавки. Препоръчвам по 2-4 грама на ден.

5. Намалете стреса в живота си. Той никак не е полезен за кожата. Отделяйте време всеки ден за медитация, йога, четете списания или просто правете нещо, което обичате. Това ще ви помогне да се отпуснете и да постигнете хармония на ума, тялото и духа си и промяната ще се отрази върху кожата ви.

Бъдете здрави и красиви

Тара Смит

Източник: Pure Radiance, Treat Eczema from the Inside, 2 November 2010

http://www.mypureradiance.com/treat-eczema-from-the-inside/

Снимка: www.ourvanity.com

Важно

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Нямаме нищо против материалите в сайта „Здрави всеки ден” да бъдат публикувани на други места, стига да са в същия вид и в публикациите да се дава линк към нашия сайт.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *