Има ли витамин С в дъвката ви?

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

bubble gumДжвакането и правенето на балони с дъвка все още скапват имиджа – просто погледнете Бритни Спиърс. Но ето едно добро извинение за хората, които дъвчат дискретно: по-малко кървене в заболекарския кабинет.

Ако венците ви кървят обилно когато си миете зъбите това е знак за влошено здраве на зъбите и тогава зъболекарят може да ви препоръча да ги почиствате по-често с конец. Но да ви кара да дъвчете повече дъвка? Всъщност това може да се окаже полезно. В едно скорошно изследване, хората, дъвчещи дъвка имали по-малко кървене като при гингивит, отколкото онези, които не дъвчели дъвка, но само ако дъвката, която дъвчели била обогатена с витамин С. И което е още по-хубаво, те не трябвало да дъвчат дълго време, за да намалят кървенето.

Зъболекарите се притесняват, че твърде многото директен контакт между емайла на зъбите и витамин С води до разграждане структурата на зъбите, но в изследването не са показани проблеми, свързани с ерозия. И дъвчещите дъвка не е трябвало да дъвчат дълго време – само около 15 минути – докато почти всичкият витамин С бил усвоен от наблюдаваната част от венеца. Но те все пак дъвчели всеки ден – всъщност, по около пет пъти всеки ден – за да постигнат това преимущество.

Звучи като много дъвчене, а? Обмислете следното: Ползите не спират само с по-здравите венци. Дъвчещите дъвка имали също така по-малко плака и зъбен камък върху зъбите си.

Проблемите със зъбите и венците започват, когато близо до или под линията на венците се образува зъбен камък, който предизвиква възпаление на венците, а вероятно и парадонтоза. Ежедневното миене с четка и почистване с конец и редовното професионално почистване ще премахне неприятното вещество. И макар че дъвченето на дъвка не е заместител на добрата грижа за орално здраве, в това изследване подсилената с витамин С дъвка наистина показа, че спомага за свеждането до минимум на зъбния камък и на плаката, особено при хората, склонни да натрупват доста зъбен камък и плака.

Дъвченето на дъвка без захар помага и по други начини. То премахва захарта и неприятните вторични продукти от бактериите, които се таят в устата ви. Дъвчете обогатена с витамин С дъвка, която не съдържа захар и перлено белите ви зъбки ще бъдат дори в още по-добра форма.

Дъвка, съдържаща витамин С ще намерите в аптеките и в магазините за хранителни добавки.

 

Източник: RealAge, Does Your Gum Have Vitamin C, March 2012

Снимка: http://www.bubblews.com

Важно:

Сайтът „Ние сме здрави” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Ние сме здрави” ви препоръчват да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Надяваме се да ви бъдем полезни.

Бъдете здрави.

Цялото съдържание на този уебсайт е защитено от ЗАКОНА ЗА АВТОРСКОТО ПРАВО И СРОДНИТЕ МУ ПРАВА с всички запазени права и законови последици.

Вие НЯМАТЕ ПРАВО да възпроизвеждате, да предавате, да използвате статиите и материалите или да използвате за каквато и да е публична или търговска цел този сайт без да упоменете, че съответната информация е взета от нас – Здрави всеки ден – и да посочите линк, водещ към нас, примерно, zdravivsekiden.com, или без да имате предварителното писмено разрешение от собственика на сайта.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *