Отпуснете се! Това ще промени вашето ДНК

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

meditacia-al-sears

Осъзнавате ли, че тялото ви е проектирано така, че да се справя със стреса още в праисторическия свят?

Ако ви е заплашвало диво животно, във вас се е задействала реакцията или да се биете или да бягате, това са вариантите на обичайна реакция „бий се или бягай”…

Сърдечният ви ритъм, кръвното налягане и дишането ви са се ускорявали. Хормоните адреналин и кортизол са се покачвали рязко. Възпалението се е повишавало в случаите на нараняване или инфекция.

А когато заплахата изчезвала, тялото ви се е връщало към обичайното си състояние на отпускане и отмора в рамките на 20 до 60 минути.

ДНК трикове за подобряване на лошите гени

Но в днешния свят стресът е по-скоро психологически.

Живеем в забързан свят с умствени предизвикателства. Като  загуба на любим човек, попадане в трафик или неразбран шеф и парични проблеми. И те са непрестанни.

С други думи, ние сме в състояние на хроничен стрес И възпаление.

Това възпаление води до повечето от най-сериозните заболявания, които се появяват с възрастта. Визирам сърдечни заболявания, артрит, диабет, рак и болестта на Алцхаймер.

Повечето лекари просто пласират химическите лекарства за стрес на Биг фарма. Но лекарствата само маскират проблема. И са придружени от неприятни странични ефекти.

Мощна тайна побеждава рака в собствената му игра

Днес, нови изследвания показват, че има друг начин за премахването на последиците от стреса. И той действа в дълбочина на клетъчно ниво.

Позволете ми да обясня …

Когато във вас се задейства реакцията „бий се или бягай”, тялото ви повишава броя на молекула, наречена нуклеарен фактор каппа B (NF-kB).

При стрес, NF-kB активира гени за производството на протеини, наречени цитокини. Това са протеините, които причиняват възпаление на клетъчно ниво.

Изследванията сега показват, че можете да премахнете тези негативни последици с „вмешателства в ума и тялото”.

Става дума за неща като осъзнатост, медитация, йога, тай чи, кигонг, релаксация и техники за дълбоко дишане.

Човекът който шокира света: Мислите променят ДНК-то, а то променя света

Вече знаем, че тези практики не само ни отпускат… те променят ДНК-то ни.

В ново изследване британски учени разглеждат данни, натрупани за повече от десетилетие относно връзката между вмешателствата в ума и тялото и нашите гени. Те преглеждат 18 изследвания, в които са участвали 846 души.

Повече от 80% от изследванията значително снижават действието на възпалителните гени и на NF-kB. Някои изследвания показват, че стотици и дори хиляди гени биват променени от неща като ки гонг, йога, тай чи и медитация.

Древното китайско лечение Ки Гонг топи злокачествени тумори

С други думи, вмешателствата в ума и тялото направляват ДНК-то ви далеч от увреждащите последици на възпалението и към по-здравословна реакция при стрес. И ни отнема само няколко седмици или месеци да се възползваме от ползите.

Вмешателствата в ума и тялото променят ДНК-то ни чрез теломерите.

Тези отмерващи времето клетки затапват краищата на всяка поредица ДНК. Те защитават ДНК-то когато клетките в тялото ви се делят.

Но със скъсяването на теломерите, ДНК-то се уврежда. Човек остарява и тялото се разпада.

Изследователите в Университета на Калифорния откриха, че стресът руши теломерите. Те сравняват жени, които изпитвали доста стрес с жени подложени на малко стрес.

Чрез измерването на теломерите те откриват, че жените изпитващи силен стрес изглеждат с до 10 години „по-възрастни” от жените с ниски нива на стрес!

Но вмешателствата в ума и тялото защитават теломерите като задействат теломераза. Този ензим програмира теломерите ви да се удължават.

Какво представлява лекуващата с енергия медитация?

В изследване учените карали стресирани болногледачи да медитират всеки ден.

След само осем седмици те открили, че нивата на теломеразата се покачили главоломно с 43%.

Лекувал съм стотици пациенти, страдащи от силен стрес. За да защитя теломерите им и да премахна последиците от стреса на клетъчно ниво, препоръчвам практикуването на лесна медитация.

Понякога откривам, че новите пациенти се страхуват от идеята за медитация. Но недейте. Не е нужно да ставате преди изгрев слънце. Или да седите с кръстосани крака на пода цял час!

Има стотици начини да медитираме. И е лесно да започнем. Нужни са само 10 или 15 минути на ден. Ето лесна техника за начинаещи:

Медитация в седнало положение

  • Намерете спокойно място и седнете.
  • Настанете се в удобна поза с изправен гръб. Можете да седнете на стол.
  • Отпуснете ръце в скута си и затворете очи.
  • Позволете на вниманието ви да се съсредоточи върху дишането ви.
  • Следвайте вдишването тихо, докато броите до четири.
  • Следвайте издишането на въздуха като броите до осем докато усещате отпускането на тялото си.
  • Ако умът ви се отклонява, връщайте вниманието си отново върху дишането.

Това е. Ползите идват от забелязването на това, че умът ви се разсейва и от връщането на вниманието обратно към дишането.

Ако се чувствате твърде притеснени че нямате време, за да седнете и да медитирате, това е признак, че ще извлечете най-много ползи от медитацията.

Повечето хора, които медитират намират, че времето забавя ход и че те успяват да свършат много повече за ден, ако отделят време да поседят тихо и да медитират.

За вашето добро здраве,

Д-р Ал Сиърс

Прочетете още по темата:

Медитацията буквално възражда мозъка

Агочари – Мудрата на духовната медитация

Медитацията, не подценявайте този стожер на изцелението

 

Източници:

1. Ivana Buric, Miguel Farias, Jonathan Jong, Christopher Mee, Inti A. Brazil. „What Is the Molecular Signature of Mind–Body Interventions? A Systematic Review of Gene Expression Changes Induced by Meditation and Related Practices.“ Frontiers in Immunology. 2017.
2. Epel E, Blackburn E, Lin J, Dhabhar F, Adler N, Morrow J, Cawthon R. „Accelerated telomere shortening in response to life stress.“ Proc Natl Acad Sci U S A. 2004.
3. Lavretsky H, Blackburn E, Irwin M, et al. „A pilot study of yogic meditation … effects on mental health, cognition, and telomerase activity.“ Int J Geriatr Psychiatry. 2013.

Снимка: YouTube

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден

Реклама


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *