Седем начина на действие на вагусовия нерв, методът Валсалва

Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Valsalva-method

Ето седем от многото начини по които този блуждаещ нерв стимулира и укрепва  здравето ни:

1. Регулира сърдечната честота

Вагусовият нерв всъщност контролира сърдечната честота като стимулира синоартериалния възел на сърцето да освобождава ацетилхолин, хормон, който забавя сърдечната честота. Връзката между вагусовия нерв и сърцето е толкова надеждна, че лекарите изследват жизнеността на вагусовия нерв (и променливостта на сърдечната честота) чрез измерване и отбелязване в графика на моментите между ударите на сърцето.

2. Може да причини припадък когато е свръх стимулиран

Ако усещате световъртеж (или наистина припадате) когато видите кръв или гледате медицински процедури, това не е признак на слабост. Вместо това, то е феномен, познат като „вагусов синкоп”, отговор на стреса, който прекалено стимулира вагусовия нерв. Както се отбелязва в първа точка, вагусовият нерв е тясно свързан със сърцето, така че когато то е прекомерно стимулирано, това може да причини сърдечната ви честота да падне и оттам и падане на кръвното налягане. Кръвотокът към мозъка след това е ограничен и това ви кара да се чувствате немощни.

3. Подобрява паметта

Животински изследвания показват, че стимулацията на вагусовия нерв подобрява паметта. Това вероятно е поради факта, че вагусовият нерв освобождава неропинефрин в амигдала, областта на мозъка, която организира и заздравява спомените и емоциите.

Мигновено стимулиране на вагусовия нерв облекчава възпаление, депресия, мигрени…

4. Изпраща съобщения до и от мозъка и стомаха/червата

Фрази като „имам усещането, че” са в езика ни от много години, но фактът, че вагусовия нерв свързва двете е относително нов. Интуитивните ви усещания всъщност идват от биологията. Вагусовият нерв действа като вид преводач на съобщенията между стомаха и мозъка с използването на електрическите импулси за общуване между тях.

Голяма част от тези съобщения отиват от стомаха и червата (посредством ентеричната нервна система в храносмилателния тракт) до мозъка; така че в основни линии, именно стомахът казва на мозъка какво чувства човек.

Как вагусовият нерв въздейства на здравето на костите

5. Предпазва от възпаление

Няма съмнение, че възпалението играе роля в здравето на костите, както и в много други заболявания и по конкретно в сърдечните заболявания. Възпалението буквално състарява костите ви посредством оксидативно увреждане и ги прави по-уязвими на фрактури.

Вагусовият нерв винаги е на разузнавателна мисия, като събира информация от органите за наличието на възпалителни субстанции като цитокините. Той след това дава сигнал на мозъка, който от своя страна отговаря като изпраща противовъзпалителни невротрансмитери. Това подсилва факта, че възпалението е предназначено да е временно; след като веднъж то си свърши работата, като например стимулира оздравяването нужно на дадена травма или нараняване, то трябва да бъде „изключено”. Вагусовият нерв извършва това жизнено важно действие.

Стресът – тих, но опасен

6. Поддържа дишането

Понеже е причина за секретирането на невротрансмитера ацетилхолин, вагусовият нерв нарежда на белите дробове да дишат, отново и отново. Дишането е важно поради очевидни причини, но дълбокото дишане е дори още по-важно. Когато човек диша дълбоко, това не само алкализира тялото му, но и стимулира самия вагусов нерв, водейки до усещане за спокойствие и снижавайки увреждащият костите стрес. И така той помага на костите по два начина, и също така снижава депресията и тревожността (по-късно ще научите повече за това).

Активирайте тимусната си жлеза за силен енергиен поток и имунитет с тази лесна техника

7. Спомага успокояването и релаксацията

Знаехте ли, че в тялото ви има изграден механизъм за успокояване? И това е съвсем логично – нещо трябва да се задейства, за да ви накара да се успокоявате в моментите когато изпитвате стрес. Ацетилхолинът отново участва и тук, както и стимулацията на този невротрансмитер от страна на вагусовия нерв. Ацетилхолинът сигнализира на вагусовия нерв да освободи релаксиращи и каращи ви да се чувствате добре хормони като пролактин и окситоцин – без да споменаваме редица други – в органите, които се нуждаят от тях.

Многото разклонения на вагусовия нерв разнасят тези релаксиращи химикали направо в органите, които се нуждаят от тях и така вие се чувствате по-спокойни.
Подсилването на този отговор на вагусовия нерв ви помага да се възстановявате по-бързо от стреса, и именно тук стигаме до методът на Валсалва.

Ефикасна тайна сваля кръвното за 5 минути без лекарства

Какво представлява Методът на Валсалва и как се използва

Антонио Валсалва (1666-1723) е италиански анатом, който посвещава по-голямата част от научната си кариера в изучаването на ушите. Той е отговорен за термина евстахиева тръба, както и за това, че разработва методът, който разглеждаме днес. Първоначалното намерение на метода Валсалва е прочистване на отломките и инфекциите от вътрешната част на ушите, като употребите и ползите му  се простират далеч отвъд това да се стимулира вагусовия нерв. Ето как действа този метод.

Методът Валсалва повишава налягането вътре в гръдната кухина и разширява корема, стимулирайки протичането на поредица от физиологични процеси. Както споменахме по-рано, вагусовият нерв е пряко свързан с ритъма на сърцето, поради което лекарите препоръчват метода Валсалва за спиране на епизоди на суправентрикуларна тахикардия. Поради това, ако имате сърдечно заболяване непременно се консултирайте с лекаря си преди да използвате този метод.

Открийте невероятните ползи от масажирането на тази точка в ухото

Методът Валсалва:

  1. Хванете носа си така че да не можете да дишате през него.
  2. Затворете устата си и се опитайте да дишате през хванатия си нос.
  3. Задръжте това „насилствено издишане” за 10 до 15 секунди и след това пуснете носа си.

Дишането през „затворени” дихателни пътища повишава налягането в гръдната кухина и по този начин кара сърцето да изпомпва повече кръв няколко секунди. След това се случва обратното – налягането сега действа като препятства връщането на кръвта в сърцето, така че кръвоносните съдове се свиват, повишавайки кръвното налягане.

Когато възстановите нормалното си дишане, налягането внезапно пада, позволявайки на гръдната кухина да се разшири и кръвта отново да изпълни сърцето. Ироничното е, че количеството на изтласкваната от сърцето кръв може всъщност да се снижи дори още повече в този момент. Секунди по-късно сърцето и белите дробове възстановяват нормалните си ритъм и дишане.

МУКУЛА мудра за регенериране на органи

Този метод „стимулира” вагусовия нерв, което може да се постигне също така с дълбоко дишане. Той се прави най-добре чрез бавното и дълбоко поемане на въздух през носа, представяйки си изпълването на корема като балон. Оставете ребрата ви да се разширят до пълен капацитет, както и корема си. Вдишвайте около седем секунди, задръжте за момент, и след това бавно издишайте през носа си в продължение на 11 секунди.  Повторете от шест до 12 пъти.

Източник:

https://saveourbones.com/everything-you-wanted-to-know-about-the-vagus-nerve-and-how-it-affects-your-bone-health/

Снимка: treatcurefast.com

Бъдете здрави

Очаквайте още полезни статии за това как да поддържаме здравето си, как да не остаряваме и как да се предпазваме от болестите.

Ако статията ви харесва, молим ви да я споделите. Някъде някой може да се нуждае именно от тази информация. 

Важно:

Сайтът „Здрави всеки ден” ви предоставя информация, открития и последни новини на медицински теми от редица американски и други здравни сайтове и източници. Материалите са с образователна цел и са насочени да ви държат информирани за важни открития и факти, свързани с човешкото здраве. Те не са насочени да диагнозират, лекуват или предотвратяват което и да било заболяване. Те не могат да заменят съветите и препоръките на личния ви лекар или на други специалисти в областите, в които вие евентуално се нуждаете от лечение.

Ето защо, „Здрави всеки ден” ви препоръчваме да не се самолекувате, следвайки информацията, дадена в материалите на сайта, както и винаги да се консултирате с опитен лекар, който най-добре познава състоянието ви, преди да предприемете каквото и да било лечение, произтичащо  от настоящата или от останалите статии в сайта.

Авторски права и ограничения свързани с тях

zdravivsekiden.com дава право на Потребителите да ползват всички услуги, които са предоставяни в Сайта само за лични нужди с нетърговска цел, при условие, че не се нарушават авторските права на zdravivsekiden.com или на трети лица, свързани пряко или косвено с материалите на Сайта. Не се разрешава материалите на този Сайта да се променят по никакъв начин, нито да бъдат копирани, публично разпространявани или раздавани за каквато и да било обществена или търговска цел. Употребата на публикуваните в този интернет Сайт материали в други сайтове е забранена.

Материалите на този Сайт са под закрилата на закона за Авторското право и сродните му права и всяка непозволена употреба може да бъде нарушение на авторско право, права върху търговски марки или други законови разпоредби.

zdravivsekiden.com си запазва правото да преотстъпва правата за публикуване на материали и всякакви части от информацията на Сайта, на трети лица при допълнително сключен договор, уреждащ правата и задълженията, в писмена форма между zdravivsekiden.com и лицето, публикуващо информацията.

Здрави всеки ден


Харесайте статията ако Ви е била полезна за да достигне до повече хора

Реклама

a

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *